Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El coworking rural s’obre pas com a model per als emprenedors que volen establir-se a la Ribera d’Ebre

20 juliol 2016 · Noticies

durant la seva presentació avui a la trobada de coworkers.

Jordi Amorós, durant la seva presentació avui a la trobada de coworkers a Riba-roja.

“Si una cosa tinc clara és que vull viure i treballar en un lloc petit que ho tingui tot a mà: que pugui anar a treballar a peu, anar a dinar a migdia a casa, i compaginar la meva feina i la meva vida personal sense perdre cada dia 4 hores de la meva vida per anar a treballar”. Ho explica Jordi Amorós, un enginyer tècnic de Telecomunicacions riberenc que ha estudiat i treballat a Barcelona i que, després de dos anys a Islàndia, torna al territori per obrir-se un nou futur professional, si pot ser a la Ribera d’Ebre, d’on és originari. Avui en Jordi participa en la primera Trobada de Coworkers Rurals i Urbans impulsada pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre – Terra Alta, dins el COWOCAT_RURAL.

Alguns participants són teletreballadors en algun espai coworking del país; d'altres es plantegen aquesta opció per desenvolupar-se professionalment al territori.

Alguns participants són teletreballadors en algun espai coworking del país; d’altres es plantegen aquesta opció per desenvolupar-se professionalment al territori.

COWOCAT_RURAL és un projecte de cooperació, finançat amb fons europeus, per potenciar els espais de coworking i teletreball en entorns rurals, entre els quals hi ha com a referent Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre, on ja hi ha establerts 8 coworkers. En aquest espai, que va obrir l’any 2012, avui s’ha presentat aquesta jornada de treball d’emprenedors rurals i urbans. Per alguns dels participants, era la primera vegada que visitaven Zona Líquida, com en Joan Llarch de Benissanet, que fa uns anys va tornar de Barcelona al poble per la crisi econòmica i buscant noves oportunitats, que en el seu cas ha passat per reciclar-se professionalment i canviar de feina: de fotògraf a dissenyador d’interiors. De moment aquest benissanetà treballa des de casa però s’està plantejant sumar-se al coworking “per no treballar sol i tenir relació amb més gent que treballa al territori, a veure si també del contacte amb més professionals en poden sortir projectes conjunts”, explica en Joan.

 

Objectiu: fer xarxa i impulsar projectes conjunts

De fet, una de les qüestions que ha posat sobre la taula l’organització d’aquesta primera trobada de coworkers és, precisament, que “molts emprenedors de la Ribera no es coneixen entre ells”, explica l’Olga Poblet, una biòloga que des de fa uns mesos treballa des de Zona Líquida i que participa activament a COWOCAT_RURAL. Ella ha estat l’encarregada de fer les entrevistes prèvies als emprenedors per impulsar la trobada entre ells, una iniciativa que després d’aquesta primera experiència a la Ribera d’Ebre també s’exportarà a altres comarques de Catalunya.

La trobada ha servit per compartir experiències i conèixer els projectes en els que treballa cada coworker

La trobada ha servit per compartir experiències i conèixer els projectes en els que treballa cada coworker

La cita ha servit perquè emprenedors de la comarca hagin pogut conèixer aquest model col·laboratiu de treball, que els permet disposar de totes les comoditats per treballar a distància des del món rural. A la trobada també hi han participat professionals que treballen en espais de coworking de Barcelona i altres ciutats del país: “Es tracta dinamitzar territorialment el coworking, que en molts casos és global, però que també té molt camí a recórrer dins el nostre país, més enllà de les ciutats”, explica Jordi Silvente, que creu que iniciatives com la d’avui van en la línia de “canviar el xip de tots plegats per crear sinergies i que d’aquí en sorgeixen projectes i treballs”. “No és una utopia, sinó una realitat per a la gent de la comarca”, afegeix Albert Pujol, tècnic d’Informàtica del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i impulsor d’aquesta manera alternativa de treballar des de la Ribera d’Ebre, juntament amb la gerent del CIS, Begoña Garcia, i gràcies a les TIC.

 

“Una comarca plena d’oportunitats”

La presidenta comarcal, i l'alcalde i el regidor de Joventut de Riba-roja han fet la presentació de la jornada.

La presidenta comarcal, i l’alcalde i el regidor de Joventut de Riba-roja han fet la presentació de la jornada.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, i presidenta del CIS, Gemma Carim, i l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, han estat els encarregats de donar la benvinguda a la desena d’emprenedors del país que avui participen en aquesta Trobada de Coworkers Urbans i Rurals. “La Ribera és una comarca plena d’oportunitats, i el teletreball és una opció de futur per als nostres emprenedors”, els ha dit la presidenta, convidant als participants a mantenir el contacte i aconseguir crear projectes conjunts. Carim, a l’igual com l’alcalde de Riba-roja, han destacat el suport des de l’administració per impulsar aquest tipus d’iniciatives “per captar talent i crear ocupació a la comarca”, en la línia de “diversificar l’economia comarcal més enllà de la indústria i la nuclear”, amb nous models col·laboratius com el coworking. La presidenta ha destacat “els avantatges de viure en un poble: entorn, paisatge, serveis de primer nivell, temps… En definitiva, una millor qualitat de vida que a la ciutat”, coincidint amb participants que ja han fet el pas de tornar a viure al poble.

Després de les presentacions a Zona Líquida, els participants s’han desplaçat a espais exteriors del municipi propers al riu Ebre, on han continuat treballant per definir projectes conjunts a bord d’un vaixell pel pantà de Riba-roja, envoltants del paisatge rural que caracteritza la comarca.

bego i olga exterior exterior1 presi amb coworker

Més informació del COWOCAT_RURAL en aquest enllaç.

L’actualitat del COWOCAT_RURAL es pot seguir a través de les xarxes socials, al perfil de @cowocat_rural a twitter. Per a la Trobada de Coworkers Rurals i Urbans s’ha creat l’etiqueta #CWcatrural_20J.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: