Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre aposta pel COWOCAT_RURAL per crear ocupació i retenir talent al territori

25 gener 2016 · Noticies

cowocat rural al BIZ Barcelona

Entre les accions realitzades fins a la data per fomentar el coworking rural hi ha la presència de Cowocat_rural a la principal fira d’emprenedors del país.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a través del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS), del qual també en forma part la Terra Alta, impulsarà aquest any noves accions dins el projecte COWOCAT_RURAL per generar ocupació i retenir talent al territori. L’objectiu és promoure i fomentar el teletreball i el coworking rural com una nova manera de posar en contacte professionals independents, emprenedors i PIMEs de diferents sectors perquè comparteixin un mateix espai (físic i virtual), que els permeti desenvolupar projectes propis i conjunts. Es tracta de frenar el despoblament que pateixen els pobles i invertir la tendència dels joves de la comarca que continuen els seus estudis i que ara s’estableixen en altres indrets un cop finalitzen la seva formació.

Entre les actuacions que es tiraran endavant aquest any hi ha l’organització d’una trobada de coworkers urbans i rurals per generar sinergies i nous projectes professionals, així com facilitar a estudiants universitaris que puguin realitzar el seu projecte final de carrera en espais de coworking rural d’arreu del país, també de la Ribera d’Ebre, iniciant així un primer contacte amb el món professional del territori. A més, també es donaran a conèixer aquests espais de treball i la seva filosofia com una nova sortida professional als alumnes dels centres de secundària, especialment entre aquells que estudien cicles formatius especialitzats.

Projecte en marxa des del 2014

Aquesta línia de treball donarà continuïtat al projecte COWOCAT_RURAL posat en marxa per part del CIS l’any 2014, a partir de l’experiència pilot de l’espai de coworking rural Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre, on actualment hi ha sis coworkers. En aquest temps, des del CIS s’ha contactat amb 116 professionals de tot Catalunya, potencials coworkers tots ells, i s’han obert cinc espais de coworking rural arreu del país. A més, s’ha assistit a diversos esdeveniments per donar a conèixer aquesta nova manera de treballar, com la Fira BIZ Barcelona (principal aparador per als emprenedors del país), el Coworking Spain Conference 2014 o el Coworking Day 2015 a Tona, entre altres.

Imatge Zona líquida

Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre va ser el primer espai de coworking rural, pioner al país, i a partir de l’experiència del qual el CIS posa en marxa el projecte Cowocat_Rural.

Per tirar endavant aquestes mesures, el CIS s’acollirà a la convocatòria de subvencions destinades a projectes de cooperació i estratègics prevista en el projecte Leader per al Desenvolupament Rural 2015-2020. La partida per aquests projectes impulsats des del sector públic és de 600.000 euros els sis pròxims anys, als quals s’han de sumar els gairebé 4 milions d’euros previstos per tirar endavant projectes d’iniciativa privada i que s’espera que tornin a donar els bons resultats de l’experiència anterior.

Bones perspectives a partir de l’experiència anterior

En l’anterior període del Leader 2007-2013, la inversió pública va aconseguir impulsar 164 projectes, dels quals 94 a la Ribera i 70 a la Terra Alta, relacionats amb la comercialització de productes agraris, el desenvolupament de microempreses, el foment d’activitats turístiques i la conservació del patrimoni.

La inversió total al territori va ser de 16.101.439 euros, triplicant l’impacte de la inversió pública (els ajuts van arribar als 4.981.819,62 euros) i amb resultats també considerables sobre l’ocupació generada a les dues comarques que formen part del CIS. I és que les inversions realitzades en el període anterior del Leader van aconseguir mantenir 404 llocs de treball i es van crear 133 de nous, la majoria dels quals fixes (8 de cada 10). Un altre factor a tenir en compte és l’impacte sobre les dones, ja que 6 de cada 10 projectes realitzats a la comarca de la Ribera d’Ebre amb ajuts europeus van ser impulsats per aquest col·lectiu, en total 55, amb inversions de gairebé de 4 milions d’euros gràcies a 1,19 milions d’euros d’ajuts públics.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: