La Ribera d’Ebre, embrió del programa COWOCAT_RURAL per potenciar el coworking i retenir talent al món rural
1 juliol 2016 · NoticiesEl Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta està desplegant, des del nostre territori, i a tot el país, el projecte COWOCAT_RURAL, una iniciativa que neix amb la intenció de promoure l’emprenedoria a les zones rurals de Catalunya, fomentant els valors del coworking i del teletreball entre professionals i emprenedors de diferents disciplines que tenen com a eix comú el treball de les TIC. La Ribera ha estat pionera en aquest àmbit des de fa uns anys, amb l’espai de coworking de Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre, el primer que es va obrir d’aquestes característiques en el món rural. I des del Consell Comarcal s’aposta pel coworking per retenir talent i crear ocupació a la comarca.
El projecte COWOCAT_RURAL forma part del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (2014-2020), cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i més concretament a la convocatòria de subvencions destinades a projectes de cooperació i estratègics prevista en el mateix programa. Des del sector públic, s’invertiran 600.000 euros els sis pròxims anys, als quals s’han de sumar els gairebé 4 milions d’euros previstos per tirar endavant projectes d’iniciativa privada i que s’espera que tornin a donar els bons resultats de l’experiència anterior i tripliquin l’impacte de la inversió pública al territori.
Entrevistes a professionals i detecció dels espais existents
Durant aquest 2016, els esforços del COWOCAT_RURAL se centren a detectar professionals d’aquest perfil coworker, mitjançant la realització de més de 150 arreu del país per conèixer la seva situació. A més, es detectaran tots els espais de coworking existents a l’entorn rural i el nombre de professionals associats a cadascun d’ells. Posteriorment es realitzaran trobades entre professionals de l’entorn urbà i rural per propiciar projectes conjunts. D’aquesta manera, es vol aconseguir que els potencials coworkers de la zona no hagin de marxar a treballar fora o ho hagin de fer el mínim temps possible.
Segons explica la gerent del CIS, Begoña Garcia, COWOCAT_RURAL s’organitzarà entorn de vuit grups d’acció local, que abasten 30 comarques:
- Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord – Oriental de Catalunya.
- Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp.
- Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya.
- Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià.
- Associació Leader de Ponent.
- Consorci Leader Pirineu Occidental.
- Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.
- Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta (grup que lidera i coordina el projecte).
Formació per a dinamització dels espais de coworking
La primera acció del projecte, a la qual van assistir més de quinze persones i que va tenir lloc el passat dia 17, va ser una formació específica per als futurs dinamitzadors dels espais de coworking. El primer taller de la jornada tenia com a objectiu explicar com dur a terme la recollida de dades dels potencials coworkers i va anar a càrrec d’Albert Pujol, tècnic informàtic al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. El segon taller era sobre Community Building i com crear una comunitat entorn del coworking, impartit per Andrea Garcia, arquitecta amant del coworking i la comunicació.
La propera de les actuacions que es duran a terme serà una trobada de coworkers urbans i rurals per compartir experiències i establir llaços de col·laboració que fomentin el treball en xarxa propi d’aquesta modalitat d’emprenedoria, especialment interessant per retenir talent i crear ocupació al territori. La cita serà aquest estiu, a la Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre, un espai pioner, ja que va ser el primer coworking rural que es va obrir al nostre país.
Segueix COWOCAT_RURAL a les xarxes socials, a twitter @cowocatrural.