Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre, embrió del programa COWOCAT_RURAL per potenciar el coworking i retenir talent al món rural

1 juliol 2016 · Noticies

El coworking es caracteritza per les dinàmiques col·laboratives entre professionals, en aquest cas del món rural.

El coworking es caracteritza per les dinàmiques col·laboratives entre professionals, en aquest cas del món rural.

El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta està desplegant, des del nostre territori, i a tot el país, el projecte COWOCAT_RURAL, una iniciativa que neix amb la intenció de promoure l’emprenedoria a les zones rurals de Catalunya, fomentant els valors del coworking i del teletreball entre professionals i emprenedors de diferents disciplines que tenen com a eix comú el treball de les TIC. La Ribera ha estat pionera en aquest àmbit des de fa uns anys, amb l’espai de coworking de Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre, el primer que es va obrir d’aquestes característiques en el món rural. I des del Consell Comarcal s’aposta pel coworking per retenir talent i crear ocupació a la comarca.

El projecte COWOCAT_RURAL forma part del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (2014-2020), cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i més concretament a la convocatòria de subvencions destinades a projectes de cooperació i estratègics prevista en el mateix programa. Des del sector públic, s’invertiran 600.000 euros els sis pròxims anys, als quals s’han de sumar els gairebé 4 milions d’euros previstos per tirar endavant projectes d’iniciativa privada i que s’espera que tornin a donar els bons resultats de l’experiència anterior i tripliquin l’impacte de la inversió pública al territori.

Entrevistes a professionals i detecció dels espais existents

Durant aquest 2016, els esforços del COWOCAT_RURAL se centren a detectar professionals d’aquest perfil coworker, mitjançant la realització de més de 150 arreu del país per conèixer la seva situació. A més, es detectaran tots els espais de coworking existents a l’entorn rural i el nombre de professionals associats a cadascun d’ells. Posteriorment es realitzaran trobades entre professionals de l’entorn urbà i rural per propiciar projectes conjunts. D’aquesta manera, es vol aconseguir que els potencials coworkers de la zona no hagin de marxar a treballar fora o ho hagin de fer el mínim temps possible.

Segons explica la gerent del CIS, Begoña Garcia, COWOCAT_RURAL s’organitzarà entorn de vuit grups d’acció local, que abasten 30 comarques:

  • Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord – Oriental de Catalunya.
  • Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp.
  • Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya.
  • Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià.
  • Associació Leader de Ponent.
  • Consorci Leader Pirineu Occidental.
  • Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.
  • Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta (grup que lidera i coordina el projecte).

Formació per a dinamització dels espais de coworking

Imatge de la trobada realitzada a Barcelona per formar els dinamitzadors dels espais de coworking rural a Catalunya.

Imatge de la trobada realitzada a Barcelona per formar els dinamitzadors dels espais de coworking rural a Catalunya.

La primera acció del projecte, a la qual van assistir més de quinze persones i que va tenir lloc el passat dia 17, va ser una formació específica per als futurs dinamitzadors dels espais de coworking. El primer taller de la jornada tenia com a objectiu explicar com dur a terme la recollida de dades dels potencials coworkers i va anar a càrrec d’Albert Pujol, tècnic informàtic al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. El segon taller era sobre Community Building i com crear una comunitat entorn del coworking, impartit per Andrea Garcia, arquitecta amant del coworking i la comunicació.

La propera de les actuacions que es duran a terme serà una trobada de coworkers urbans i rurals per compartir experiències i establir llaços de col·laboració que fomentin el treball en xarxa propi d’aquesta modalitat d’emprenedoria, especialment interessant per retenir talent i crear ocupació al territori. La cita serà aquest estiu, a la Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre, un espai pioner, ja que va ser el primer coworking rural que es va obrir al nostre país.

Segueix COWOCAT_RURAL a les xarxes socials, a twitter @cowocatrural.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: