Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El CIS obre una nova convocatòria de 665.047,32 euros en ajuts per a inversions a la Ribera i la Terra Alta aquest any

12 febrer 2016 · Noticies

Tret de sortida oficial als ajuts LEADER 2020, destinats al desenvolupament rural i a fomentar la realització d’inversions per generar activitat econòmica a la Ribera d’Ebre i Terra Alta.

I és que ja està en marxa la convocatòria d’ajuts per aquest any 2016, això és una partida de 665.047,32 euros per a projectes que contribueixin a la diversificació econòmica i a la creació o el manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, en àmbits com la creació i el desenvolupament de microempreses i pimes, la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, el foment d’activitats turístiques i la conservació i millora del patrimoni rural.

QUADRE INVERSIONS LEADER 2016Aquests ajuts formen part del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (2014-2020), cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i que aquest any 2016 preveu una inversió de 7,66 milions d’euros a les 11 zones rurals del país, entre elles les dues comarques que formen part del CIS.

En el cas de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, aquest fons al desenvolupament rural LEADER 2020 suposarà els pròxims anys una inversió de més de 4 milions d’euros al territori: 3.969.144,21 euros en ajuts a beneficiaris finals i 600.000 euros per a projectes de cooperació amb altres territoris rurals (en aquest cas, el COWOCAT_ rural) i projectes estratègics propis de les nostres comarques en els quals ja s’està treballant (com el GR-99).

Presentació de projectes fins al 21 de març
Així doncs, fins al pròxim dia 21 de març es poden presentar al Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) tots aquells projectes impulsats per emprenedors i petites empreses dels sectors alimentari, turístic, serveis i petita indústria, que poden optar a aconseguir entre un 20 i un 40 per cent de la inversió prevista, fins a un màxim de 100.000 euros per anualitat i 200.000 euros per tres anys.

En el cas de les entitats públiques, les inversions han d’estar dirigides a la recuperació del patrimoni cultural i natural, a infraestructures per pal·liar els efectes del canvi climàtic o que generin activitat econòmica i ocupació, optant a un 60 – 80 per cent d’ajut. En el cas dels privats les inversions en obra, instal·lacions, equipaments i mobiliari han de ser d’un mínim de 12.000 euros; en el cas del sector públic el mínim són 40.000 euros.

Efecte multiplicador: triplicar la inversió al territori
Amb aquests ajuts, el CIS i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre esperen que es repeteixi l’efecte multiplicador de les inversions en el territori que ja es va donar amb l’anterior LEADER 2007-2013, quan es va aconseguir triplicar la inversió realitzada amb fons públics gràcies a la implicació dels agents del territori. Aleshores es van aconseguir tirar endavant 164 projectes a les dues comarques, dels quals 94 a la Ribera d’Ebre, amb una inversió total certificada de 16.101.439 euros, dels quals 4.981819,62 corresponen a diners procedents d’ajuts públics.

Quant a ocupació, l’impacte d’aquest programa de desenvolupament rural ha estat de 537 llocs de treball els darrers anys, 133 dels quals de nova creació gràcies a les inversions realitzades. A més, va permetre mantenir 404 llocs de treball a les dues comarques. Les xifres també indiquen que 8 de cada 10 llocs de treballs mantinguts o creat de nou són de caràcter fixe, i la meitat d’ells per a dones.

Imatge del Ple del CIS, amb representants del sector públic i privat de les dues comarques, celebrat ahir a la tarda.

Imatge del Ple del CIS, amb representants del sector públic i privat de les dues comarques, celebrat ahir a la tarda a Móra d’Ebre.

Escollida la nova Junta Executiva del CIS
El tancament oficial del LEADER 2007-2013 es va realitzar ahir en el Plenari del Consorci celebrat a Móra d’Ebre, una reunió anual en la qual es va ratificar la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, com a presidenta del CIS, i el seu homòleg de la Terra Alta, Carles Luz, com a vicepresident. La trobada també va servir per constituir la Junta Executiva, amb 16 membres, després dels canvis que hi ha hagut en el sector públic arran de les eleccions municipals del maig de 2015.
Així, la Junta Executiva del CIS va quedar configurada per tres consellers de la Ribera d’Ebre: Josep Maria Buixeda, José Luís Aparicio i Maria Cinta Agné; tres consellers de la Terra Alta: Maria Cinta Rams, Jordi Martín i Joan J. Rius, a més dels dos presidents comarcals, tots ells com a representants de les entitats públiques.
I per part del sector privat: Xavier Borràs (com a representat de la Federació de Cooperatives Agràries), Joan R. Casanova (Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la província de Tarragona), Jaume Miquel Aleu (Unió de Pagesos), Joan Josep Sardà (Cambra de Comerç de Reus), dos representants d’entitats de la Ribera: Lourdes Benaiges (Associació d’Allotjaments de Turisme Rural de la Ribera) i Joan Launes (Associació Cultural La Riuada), i de la Terra Alta: Joan Arrufí (Consell Regulador de la DO Vi de la Terra Alta) i Felip Segura (Associació de Turisme Rural de la Terra Alta).

Més informació al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre:

Plaça Sant Roc, 2

Móra d’Ebre

Telf. 977 401 851

info@cisriberaebre-terraalta.org

http://agricultura.gencat.cat/ajutsentermini

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: