Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre es dota d’unes normes per a la convivència i un servei pioner en mediació per a tots els pobles de la comarca

9 juny 2016 · Noticies

Cartell normes i consells per a la convivència veïnal.

Cartell normes i consells per a la convivència veïnal.

L’Àrea de Serveis a les Persones del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb la col·laboració de tots els ajuntaments de la comarca, ha elaborat unes normes per a la convivència per a tots els ciutadans de la comarca. Es tracta d’una iniciativa que recull pautes i consells per promoure la cohesió social entre el veïnat i millorar la qualitat de vida als pobles, que recull aspectes quotidians com el respecte al descans dels veïns, el manteniment d’una via pública neta, la pràctica de la recollida selectiva de les escombraries, la cura dels espais comuns i les zones comunitàries i el compliment de les normes de circulació. Aquests principis cívics giren al voltant de problemàtiques detectades des dels mateixos ajuntaments i també per part dels tècnics comarcals que treballen als pobles.

Per a la seva elaboració, el Consell Comarcal ha comptat amb la participació de tots els ajuntaments de la comarca, alguns dels quals ja disposen d’una ordenança municipal. L’actuació del Consell és donar a conèixer les normes de convivència a tots els ciutadans riberencs, per a la qual cosa ha elaborat uns materials informatius i un cartell que es farà arribar a tots els pobles per al coneixement dels seus veïns. També es farà un bustiatge a les comunitats de veïns. El contingut d’aquesta campanya, que porta per lema Viu i estima la Ribera d’Ebre, s’ha redactat en les quatre llengües dels col·lectius majoritaris que resideixen a la comarca: català, castellà, romanès i àrab, per arribar a un màxim de gent possible. I aquests conseller per a la convivència també formaran part a partir d’ara del procés d’acollida per a nouvinguts.

Nou servei de mediació: l’Espai d’Entesa

La posada en marxa d’aquesta campanya coincideix amb la presentació d’un nou servei pioner de mediació que des del Consell Comarcal es posa a disposició de tots els ciutadans de la Ribera. Aquest és l’Espai d’Entesa, un recurs gratuït i universal que s’incorpora a la cartera de serveis comarcals per acompanyar els ciutadans en la resolució i gestió de conflictes derivats de la convivència i les relacions personals en espais públics i privats. Per a dur aquesta tasca, el Consell disposa d’una tècnica especialitzada en Mediació.

La consellera, acompanyada de les tècniques comarcals de l'àrea, en la presentació del nou servei de mediació i les normes per a la convivència.

La consellera, acompanyada de les tècniques comarcals de l’àrea, en la presentació del nou servei de mediació i les normes per a la convivència.

L’Espai d’Entesa preveu actuacions en prevenció, com són les mateixes normes per a la convivència impulsades amb el suport de tots els ajuntaments, així com l’organització de xerrades i altres espais de treball conjunt. A més, també intervindrà, sempre i quan les dues parts accedeixin a fer ús d’aquest servei, en aquelles situacions de conflictes relatius a l’ús i l’ocupació dels espais públics o en els malentesos i disputes generats de la mateixa quotidianitat, com impagaments de les quotes comunitàries, problemes de neteja, olors, etc. Es preveu també un programa de reparació a la comunitat i mesures correctores per reconstruir la convivència que es pugui haver trencat, sense haver de recórrer al règim sancionador previst en les ordenances municipals. Es tracta que els ciutadans es responsabilitzin de les seves actuacions i de prevenir actituds que puguin afectar a la cohesió social.

 

Aposta per la mediació i fomentar la cultura del diàleg

L’ús de la mediació com a eina per a la resolució de conflictes no és nou d’ara. El Consell Comarcal va començar a treballar-hi l’any 2006, a través del programa de prevenció comunitària de delinqüència juvenil, i arran de la problemàtica detectada en alguns municipis. Els bons resultats d’aquest programa van derivar en la posada en marxa, l’any 2008, del Servei d’Informació Mediadora (SIM), a través d’un conveni signat amb el departament de Justícia de la Generalitat. Els canvis legislatius introduïts en el transcurs dels anys van acabar provocant que el SIM no pogués intervenir en la resolució de conflictes quan hi hagués involucrada una administració pública, amb la qual cosa es decideix ampliar la cartera de serveis comarcals amb el nou Espai d’Entesa.

L’objectiu de tot plegat és contribuir a la bona convivència i la cohesió social a tots els municipis de la Ribera, evitant sempre que sigui possible que els casos de disputa, sigui entre veïns o sigui amb l’administració, acabin als tribunals, la qual cosa representa un major cost en temps i diners per a les parts en conflicte, alhora que no contribueix a la bona entesa entre veïns. És per això que el Consell Comarcal aposta per fomentar la cultura de l’acord i el diàleg pròpia d’una societat avançada.

Més informació:

Descarrega’t el tríptic informatiu de l’Espai d’Entesa.

Descarrega’t el tríptic informatiu del Servei d’Informació Mediadora.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: