Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

“El tancament de la fàbrica de Flix és una mala notícia per tots els pobles i per tota la comarca”

31 març 2016 · Noticies

“Allò que és bo per un poble és bo per la comarca, i igualment passa amb les coses dolentes. El tancament de la fàbrica de Flix és una mala notícia per tots els pobles i per tota la comarca”. Són paraules de la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, després que el Ple comarcal ratifiqués ahir la moció que fa una setmana va aprovar l’Ajuntament de Flix denunciant la deslocalització encoberta d’Ercross i la difícil situació ocupacional en la qual queda aquest municipi i la zona nord de la comarca.

ple consell comarcal Ribera d'Ebre

Imatge del ple d’ahir, en el qual es va votar donar suport al poble de Flix davant la política d’Ercross.

“Es pot entendre que una empresa tanqui perquè no és viable, però el que ha fet Ercross no té nom, és indecent: marxar de casa nostra deixant aquí els residus i anunciar una inversió en un altre punt de l’Estat. Vergonyós”, afegeix Carim, recollint el sentiment general dels consellers comarcals que ahir van voler donar suport unànime al poble de Flix. Un suport que la setmana passada ja es visualitzava amb l’assistència de bona part dels consellers i la presidenta comarcal al Ple convocat per l’Ajuntament de Flix per dir “PROU” a la política d’Ercross al territori, però que ahir s’elevava al màxim òrgan polític de l’ens comarcal per fer extensives les reivindicacions de Flix a tots els municipis de la comarca.

Així, la Ribera d’Ebre se suma a la indignació i denúncia la falta de Responsabilitat Social Corporativa que l’empresa ha demostrat cap al territori després de gairebé 120 anys instal·lada a Flix, abocant la població a una “situació d’extrema gravetat ocupacional a curt termini” quan la viabilitat de la planta passaria per una inversió inferior a la que es planteja a les seves instal·lacions de Sabiñanigo (Osca). Inversió que, com es recull a la moció, és possible per “la descapitalització continuada dels beneficis històrics de la planta de Flix, on la reinversió ha estat nul·la les darreres dues dècades”. Tot plegat, els conselleres denuncien que estem davant d’una “deslocalització premeditada, que no respon a criteris operatius ni econòmics”.

Amb l’aprovació de la moció, el Consell es compromet també treballar en la recerca d’alternatives econòmiques per a la reindustrialització del municipi i de la zona nord de la comarca per garantir el seu futur, i posa a disposició de l’Ajuntament de Flix tots els recursos comarcals per al desenvolupament econòmic de la zona, amb l’esperança que “ens en sortirem”, afegeix Carim. El text aprovat es farà arribar a tots els Ajuntaments de la comarca.

Retirada dels passius ambientals de la fàbrica de Flix

La presidenta del Consell i el portaveu d'ERC, Francesc Barbero, regidor de Flix, es van reunir abans del Ple.

La presidenta del Consell i el portaveu d’ERC, Francesc Barbero, regidor de Flix, es van reunir abans del Ple.

Un dels punts de la moció exigeix que s’accelerin de forma dràstica els terminis de neteja dels terrenys industrials, després de denunciar com Ercross marxa per invertir en un altre punt de l’Estat i deixant els passius ambientals de la seva activitat a Flix. Els treballs de neteja van quedar aturats al gener, arran de les actuacions judicials per una suposada trama de corrupció al voltant de l’empresa estatal Acuamed, encarregada de la descontaminació del pantà.

En aquest sentit, el portaveu d’ERC i regidor de l’Ajuntament de Flix, Francesc Barbero, va informar els consellers de la recent reunió mantinguda per part de representants de l’Ajuntament de Flix amb el Secretari d’Estat de Medi Ambient, Pablo Saavedra, i la directora general de l’Aigua, Liana Ardiles. Els responsables del Ministeri de Medi Ambient els van informar que es fan càrrec de la situació i de la realització de les obres de neteja del pantà i del Pla de restitució, que preveu actuacions en tots els municipis per garantir la qualitat de l’aigua.

Així, Barbero va explicar que aquest mes d’abril es nomenaran dues persones per treballar en aquest assumpte, un d’ells un nou director del projecte, que a més de cap d’obra actuarà com a interlocutor directe amb el territori, ja que estarà establert a Flix (el darrer director tenia funcions sobre tota la zona de Llevant, amb la qual cosa no estava instal·lat al municipi de la Ribera). I un cop nomenat, es reprendran les reunions de seguiment de les obres amb la Generalitat per completar els treballs tan aviat com sigui possible.

Des del Consell, la preocupació més gran ara és retirar l’aigua confinada a la zona on s’han extret els llots tòxics, i tirar endavant les obres del Pla de restitució a tots els municipis de la comarca. La presidenta, que es va posar a disposició de l’Ajuntament de Flix també per aquest tema, es mostra esperançada amb el fet que es refaci l‘estructura d’Acuamed, doncs és imprescindible per poder treballar en un nou calendari que permeti avançar en les obres de descontaminació i del pla de restitució.

 

Podeu consultar el text íntegre de la moció aprovada en aquest enllaç.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: