Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal, al costat de l’Ajuntament de Flix per fer front a la “deslocalització encoberta” d’Ercross

23 març 2016 · Noticies

La Presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va expressar ahir el suport de tota la comarca a l’Ajuntament de Flix davant la difícil situació en la qual queda aquest municipi i l’àrea nord de la Ribera pel tancament de la fàbrica d’Ercross i el tractament que aquesta empresa ha donat al territori, anunciant inversions a altres punts de l’Estat mentre abandona les instal·lacions de la històrica fàbrica de Flix i els problemes ambientals que ha ocasionat la seva activitat durant gairebé 120 anys.

Suport Flix

Diputats, senadors, consellers comarcals i regidors van ser ahir al Ple per expressar el seu suport a Flix.

Carim va assistir al Ple extraordinari celebrat ahir a la tarda a l’Ajuntament de Flix, acompanyada de bona part dels consellers comarcals, entre ells Sixte Melchor i Cinta Agné de Móra d’Ebre, Jesús Benaiges (Rasquera), David Terrones (Benissanet), Margarita Daura (Ascó) i Sergi Borràs (Torre de l’Espanyol). També hi eren l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, diputat provincial; l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, actual director territorial de Territori i Sostenibilitat, l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, i l’alcaldessa de Garcia, Blanca López. A més, diputats i senadors com Ferran Bel, Fèlix Alonso, Meritxell Roigé, Carles Pellicé, Hortensia Grau, Francisco Domínguez i Ferran Civit també van fer acte de presència ahir al Plenari per donar suport a les reivindicacions del territori, al costat de regidors, veïns i els representants sindicals de l’empresa, que omplien la sala municipal.

PROU” a Ercross i a la seva “traïció” a la gent del territori

La sala

La sala de plens va quedar petita i nombrosos veïns es van reunir a la plaça i a la sala contingua a l’Ajuntament per seguir el ple en directe.

L’acte “per dir PROU a Ercross” i reclamar “un futur” per la zona va suposar el tancament de tots els comerços locals i va mobilitzar bona part dels veïns del poble, que es van aplegar a l’ajuntament i a la plaça per mostrar la seva indignació per la “deslocalització encoberta” d’Ercross. El sentiment és també de “traïció”, després que la setmana passada Ercross anunciés una inversió de 28 milions d’euros a la planta electroquímica que la mateixa empresa té a Sabiñánigo (Osca).

La moció conjunta de tots els grups polítics es va aprovar ahir per unanimitat al Ple de Flix.

La moció conjunta de tots els grups polítics es va aprovar ahir per unanimitat al Ple de Flix.

L’acte d’ahir a més va servir per reivindicar i reclamar el suport de totes les administracions públiques amb una situació que el mateix alcalde de Flix, Marc Mur, va qualificar de “crítica” per l’impacte econòmic i social sobre el territori que comportarà el tancament d’Ercross a Flix. “Dificultats extremes” que van portar a l’alcalde a reclamar inversions en infraestructures per poder captar noves activitats industrials.

 

La moció es portarà al Ple del Consell Comarcal

La presidenta comarcal i l'alcalde de Móra d'Ebre, ahir, amb l'alcalde de Flix.

La presidenta comarcal i l’alcalde de Móra d’Ebre, ahir, amb l’alcalde de Flix.

La presidenta comarcal es va posar a disposició de l’Ajuntament de Flix en les seves demandes. I és que el Consell Comarcal fa seves les reivindicacions flixanques i portarà a aprovació del proper Plenari comarcal l’acord que van subscriure ahir totes les forces polítiques de Flix, fent front comú per dir “PROU a la política d’Ercross després de gairebé 120 anys a la fàbrica de Flix, sense cap tipus de responsabilitat social” cap al territori.

PUNTS DE L’ACORD que es portarà al Ple del Consell Comarcal del pròxim dimecres, 30 de març, aprovat ahir per unanimitat a l’Ajuntament de Flix:

  1. Manifestar la nostra indignació per un anunci d’inversions que només és possible gràcies a la descapitalització continuada dels beneficis històrics de la planta de Flix, que ha vist com la reinversió en la mateixa ha estat nul·la durant els darrers 20 anys.
  2. Remarcar que la viabilitat de la planta de Flix, amb clients i productes valorats al mercat, passa per una inversió inferior a la que ara es planteja. Desestimant aquesta opció, Ercros desatén, una vegada més, qualsevol mínima Responsabilitat Social Corporativa envers Flix i el seu entorn, que es veu abocat a una situació d’extrema gravetat ocupacional a curt termini.
  3. Lamentar que s’utilitzi, com a excusa de mal pagador, l’anunci de tancament futur per part d’altres empreses del sector per justificar una decisió que obeeix a raons estratègiques que pretenen desvincular el nom de l’empresa de Flix i els problemes ambientals que la mateixa Ercros hi ha generat. Estem doncs, davant d’una acció de deslocalització premeditada que no respon a criteris operatius ni econòmics.
  4. Conscients que el futur industrial de Flix fa temps que no passa per Ercros, l’Ajuntament de Flix i la Generalitat de Catalunya estan impulsant un seguit de mesures per a la reindustrialització del municipi que compten amb Ercros com a col·laborador necessari -i forçat- pel que fa a la disponibilitat de terrenys. Lamentem l’evident ús propagandístic que Ercros fa d’aquestes accions, i que en res ajuda al bon fi de les mateixes.
  5. Vista la disponibilitat de recursos econòmics per part d’Ercros, cal exigir que s’accelerin de forma dràstica els terminis de neteja dels terrenys industrials de Flix fins a la seua totalitat. L’actitud actual d’Ercros sembla pretendre que Flix es quedi amb els passius ambientals de la seua activitat mentre es traslladen els actius productius a d’altres emplaçaments de l’estat espanyol.
  6. Donat que ni la població, ni els treballadors de Flix estan entre les prioritats d’Ercros, l’Ajuntament de Flix vol fer una crida a les administracions i agents socials a intensificar l’actual recerca d’alternatives econòmiques que garanteixin el futur del municipi.
La sala de plens de l'Ajuntament de Flix es va quedar ahir petita per acollir els diputats, consellers, regidors, representants sindicals i veïns.

La sala de plens de l’Ajuntament de Flix es va quedar ahir petita per acollir els diputats, consellers, regidors, representants sindicals i veïns.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: