Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre fa un primer tastet i presenta en societat la nova ruta literària Artur Bladé

19 març 2016 · Noticies

Mapa de la Ruta Literària Artur Bladé per la Ribera d'Ebre.

Mapa de la Ruta Literària Artur Bladé per la Ribera d’Ebre.

“Artur Bladé i Desumvila va nàixer a Benissanet el 1907 i va morir a Barcelona el 1995. Escriptor de l’Ebre català i cronista de l’exili, va conrear la narrativa i l’assaig i va fer incursions en la poesia i el periodisme. Republicà i catalanista, es va exiliar al final de la guerra civil a França i a Mèxic, on va elaborar literàriament els records de la guerra i de l’exili, les converses mantingudes amb Pompeu Fabra, Antoni Rovira i Virgili i Francesc Pujols, així com la vida al seu poble i la comarca natals. La seua obra, formada per una trentena de llibres, és una referència per al memorialisme català del segle xx i una peça clau dins la tradició literària ebrenca.”

Amb aquestes paraules l’actriu miravetana Alba Ribas ha inaugurat avui la Ruta Literària Artur Bladé, a Móra d’Ebre, al passeig del riu: “Capital de comarca, situada en el flanc d’un turó acarat a migjorn, i coronada per una vella fortalesa —avui una ruïna— des de la qual es domina la vila i el riu, ofereix, també, als ulls la perspectiva de les serres de Tivissa i de Cardó, cantelludes i retallades contra la blavor del cel. […]”.

Ruta Literària Artur Bladé Ribera d'Ebre

Autoritats i membres d’associacions locals comarcals, així com el Director Territorial de Cultural, s’han anat afegint a la comitiva que avui ha sortit de Móra d’Ebre al matí.

Ruta Literària Artur Bladé Ribera d'Ebre

La comitiva que ha estrenat la ruta literària, a l’Ateneu de Móra la Nova, durant la lectura de les paraules que Artur Bladé va deixar escrites sobre aquest poble.

 
Aquest és un dels 18 punts de la comarca on a partir d’avui els visitants podran gaudir de fragments de l’obra de l’escriptor i cronista Artur Bladé i Desumvila a l’hora que descobreixen diferents enclavaments d’interès turístic de la comarca.

I és que la Ruta Literària Artur Bladé, que està sent estrenada avui per autoritats i representants del teixit associatiu de la comarca, és a partir d’ara una invitació i un motiu de més per descobrir com és la gent, els costums i la manera de viure de tota una comarca, la Ribera d’Ebre, lligada al riu Ebre com a eix vertebrador del territori. A cada poble s’ha instal·lat una placa on es pot llegir un text on l’autor, cronista d’una època, parla o defineix alguna de les característiques del poble. També s’han inclòs fragments que Artur Bladé va escriure sobre aspectes lligats a l’Ebre.

Projecte comarcal en el 20è aniversari de la mort de Bladé

La Ruta Literària recorre punts emblemàtics de la comarca, com Ca Don Joan de Vinebre.

La Ruta Literària recorre punts emblemàtics de la comarca, com Ca Don Joan de Vinebre.

El Consell Comarcal de la Ribera, amb el suport de tots els ajuntaments, ha impulsat aquesta ruta literària coincidint amb els actes commemoratius del 20è aniversari de la mort d’Artur Bladé. La presidenta comarcal, Gemma Carim, ha volgut destacar la col·laboració que han mostrat tots els municipis en aquest projecte conjunt, una bona entesa que per l’ens comarcal és l’exemple per tirar la comarca endavant.

Acompanyada per alcaldes i regidors, Carim ha aprofitat la jornada per convidar a tothom “a gaudir del viatge literari per la Ribera, que fins ara podíem fer des del sofà, a través de la lectura dels llibres de Bladé. A partir d’ara tenim l’oportunitat de fer-ho in situ i sobre el terreny, pels paisatges i pobles” que l’escriptor benissanetà va plasmar en els seus escrits.

Ruta Literària Artur Bladé Ribera d'Ebre

L’actriu miravetana Alba Ribas, així com els escriptors Andreu Carranza i Toni Orensanz, lligats a la comarca, han protagonitzat les lectures públiques dels fragments de l’obra d’Artur Bladé en aquesta primera ruta inaugural.

A més de l’actriu Alba Ribas, que acaba de gravar la nova temporada de la sèrie Cites de TV3, l’estrena de la ruta literària, avui, coincidint amb l’inici de la temporada turística de Setmana Santa, compta amb la presència dels escriptors Andreu Carranza i Toni Orensanz, que també participaran amb la lectura dels fragments d’Artur Bladé als diferents pobles per on passi la comitiva. A Benissanet, vila natal de l’escriptor que dóna nom i contingut a la ruta, l’encarregada de llegir les paraules de Bladé és Mireia Grangé, presidenta de l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila.

Web i codi QR per escoltar els fragments literaris de tots i a tots els pobles

A més de visitar la Ribera d’Ebre, els que facin la ruta podran accedir a través de codis QR als àudios de la ruta, amb els fragments seleccionats de l’obra d’aquest escriptor riberenc, “un dels referents de la literatura contemporània de la segona meitat de segle XX”, segons ha destacat el director territorial de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé, que també participa avui en l’acte d’inauguració de la ruta, reivindicant la seva figura i obra. Aquests documents sonors estaran disponibles ben aviat al web de Turisme de la Ribera d’Ebre, on també es podrà accedir a altres propostes, activitats i serveis per visitar la comarca, com les jornades gastronòmiques de la clotxa a tots els restaurants que s’estan celebrant també aquests dies de Setmana Santa, i altres atractius turístics que complementen la Ruta Bladé.

En el primer viatge inaugural de la ruta literària riberenca, la comitiva ha sortit de Móra d’Ebre cap a Móra la Nova, Garcia, la Torre de l’Espanyol, Vinebre, la Palma d’Ebre, Ascó, Flix, Riba-roja d’Ebre, Miravet, Benissanet, Rasquera, Ginestar, Tivissa, la Serra d’Almos i Darmós. Al vespre està prevista acabar la ruta de nou a Móra d’Ebre, davant del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, un dels 18 punts de la ruta, on s’acabarà la maratoniana jornada amb un brindis amb el nou vi de la Ribera d’Ebre, La Pocavergonya, un altre dels projectes que s’impulsen des del Consell Comarcal per contribuir al desenvolupament econòmic del territori, com és el cas de la ruta Bladé.

 

Més informació de la Ruta Literària Artur Bladé en aquest enllaç del web de Turisme.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: