Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Sis de cada 10 projectes Leader que gestiona el CIS a la Ribera d’Ebre estan impulsats per dones de la comarca

21 octubre 2015 · Noticies

recepció institucional al Consell

Presentació del CIS a un grup d’empresàries i emprenedores aragoneses, aquest matí a la seu del Consell Comarcal.

“Sis de cada 10 projectes impulsats pel Leader a la nostra comarca els han encapçalat dones. Això demostra el lideratge de la dona de la Ribera d’Ebre i la seva empenta i capacitat per diversificar l’economia comarcal i fomentar l’ocupació, dues qüestions estratègiques per al futur dels nostres pobles”, afirma la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, convençuda que representa a les dones de la comarca quan diu que “volem i podem contribuir a desenvolupar econòmicament el territori, crear ocupació i fixar població als nostres pobles”.

Carim s’ha mostrat orgullosa del paper de la dona de la comarca en un acte celebrat avui a la seu del Consell Comarcal, a Móra d’Ebre, davant un grup de 24 empresàries i emprenedores aragoneses que aquests dies visiten la Ribera d’Ebre per conèixer empreses i projectes impulsats per dones en l’àmbit rural. La comitiva, vinculada al programa Leader CEDER Monegros, forma part del programa de cooperació Concilia, que promou la participació activa i la inserció sociolaboral de la dona en entorns rurals de Terol, els Monegros, la Llitera, el Cinca i el Maestrat, entre altres comarques veïnes de l’Aragó. Durant dos dies, el grup d’empresàries ha realitzat diverses visites per la zona per conèixer com s’han gestionat els ajuts Leader a través del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre – Terra Alta els darrers anys.

La presidenta del CIS i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, les ha rebut aquest matí a Móra d’Ebre acompanyada de la gerent del CIS, Begoña Garcia, en una trobada que ha servit per passar balanç dels bons resultats del programa Leader a les nostres comarques, especialment pel que fa al paper que hi han jugat les dones. 

Més de 16 milions d’euros, dels quals 9,4 a la Ribera d’Ebre

I és que entre els anys 2007 i 2013, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta han rebut 5,6 milions d’ajuts Leader, una inversió pública que ha suposat tirar endavant 164 projectes, mantenint 160 llocs de treball i creant-ne 73 de nous a les dues comarques. A hores d’ara, a punt de tancar el programa i quan ja s’han certificat el 89% dels expedients, aquesta inversió s’ha traduït en més de 16 milions d’euros al territori. A finals d’any, quan el Leader 2007-2013 es tanqui definitivament, es preveu que s’haurà certificat una inversió superior als 18 milions d’euros en els sis anys que ha durat el programa.

visita a empresa del territori

Visita del grup procedent de l’Aragó a una de les empreses de Rasquera que ha rebut ajuts del fons Leader per produir oli ecològic.

En el cas de la Ribera d’Ebre, se superaran els 9,4 milions d’euros d’inversió després que aquests ajuts hagin permès tirar endavant 94 projectes: 26 relacionats amb la transformació o comercialització de productes agraris, 39 per crear o desenvolupar microempreses, 25 per fomentar activitats turístiques i 4 per a la conservació del patrimoni. Entre aquests projectes hi ha la cerveseria artesanal de Vinebre l’Anjub i l’empresa Biopaumerà de Rasquera, dedicada a l’elaboració de vins i olis ecològics, dues empreses liderades per dones que han estat visitades pel grup d’empresàries i emprenedores aragoneses durant l’estada a casa nostra.

 

Les dones de la comarca, al capdavant del Leader

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera s’ha mostrat molt satisfeta del balanç del programa Leader i més quan davant de les visitants aragoneses, que treballen específicament amb el col·lectiu femení, les xifres avalen un impacte molt positiu per al col·lectiu de dones de la Ribera d’Ebre: el 59% dels expedients gestionats pel Leader a la comarca han estat liderats per dones.

En total, 55 projectes amb dones al capdavant, dels quals 23 vinculats a la comercialització de productes agraris, 21 a microempreses i 11 relacionats amb el sector turístic. Tot plegat, i a partir dels 1,2 invertits pel Leader, les dones de la comarca han estat capaces de generar una inversió de gairebé 4 milions d’euros amb els seus projectes. A més, quant a impacte de la inversió sobre l’ocupació, el 57% dels nous llocs de treball creats han estat per a dones, dels qual un 80% fixes. I s’han aconseguit mantenir 64 llocs de treball al sector femení, el 92% dels quals fixes.

Més inversió Leader per als propers anys

La presidenta del Consell Comarcal, i presidenta del CIS, ha volgut encoratjar a les dones de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta a continuar impulsant el desenvolupament econòmic dels pobles, liderant projectes que puguin ser beneficiaris de nous ajuts públics com fins ara.

El CIS treballa ja en l’estratègia de Desenvolupament Local de la Ribera i la Terra Alta dels propers anys. Així, fins al 2020, es preveu una inversió de gairebé 4 milions d’euros a beneficiaris finals, a més d’uns 600.000 per a projectes de cooperació amb altres territoris rurals on estratègics per al territori. “Si ens fixem en l’experiència que ja tenim del Leader, aquests 4 milions es triplicaran en inversió al territori i ho hem d’aprofitar”, destaca Carim.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: