Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

14 persones finalitzen amb èxit el Seminari de Restauració de la Ribera d’Ebre a l’Escola de Cuina Villa Retiro de Xerta

20 febrer 2025 · Noticies

Els restauradors han après tècniques i processos aplicats a la cuina al buit per a la creació d’ofertes adaptades al producte local

El Seminari de Restauració de la Ribera d’Ebre, organitzat pel Consell Comarcal en col·laboració amb l’Escola de Cuina Villa Retiro de Xerta, ha finalitzat amb èxit, posant en valor la gastronomia de proximitat i la innovació culinària. El programa, impartit per la docent Cinta Curto de l’equip del xef Fran López, ha girat al voltant de la cuina al buit i les tècniques d’aprofitament de productes locals, amb l’objectiu de millorar la competitivitat de les empreses de restauració de la comarca. La formació, que s’ha dut a terme del 13 de gener al 18 de febrer, ha constat de set sessions de quatre hores cadascuna, en horari de 17 a 21 hores, sumant un total de 28 hores lectives. Ha estat destinada a restauradors de la comarca i hi han participat 14 professionals de diversos restaurants de la Ribera d’Ebre.

El curs s’ha desenvolupat en tres càpsules temàtiques: la “mise en place” i organització a la cuina, la cuina al buit i tècniques culinàries així com la gestió de mermes i l’aprofitament de productes. Durant les sessions, els participants han treballat amb productes de temporada de la Ribera d’Ebre, explorant com incorporar-los en menús gastronòmics, diaris i de degustació, adaptats a les necessitats actuals del sector. Un dels moments destacats del seminari ha estat la creació d’una hamburguesa de clotxa elaborada íntegrament amb productes locals, demostrant com la tradició i la innovació poden anar de la mà per oferir propostes atractives i sostenibles.

Meritxell Paladella, tècnica de suport al sector agroalimentari del programa Treball a les Comarques, ha destacat la importància de la col·laboració entre sectors: “Estem molt agraïts que empreses de sectors tan estratègics per a la nostra comarca, com l’agroalimentari, s’impliquin en activitats organitzades pel Consell Comarcal. D’aquesta manera, podem contribuir a valorar el producte local i a donar a conèixer la comarca”. Jordi Gil, del restaurant pizzeria Missamaroi de Tivissa, també ha valorat positivament l’experiència: “Ens hem apuntat per millorar les tècniques i les maneres de treballar, per a modernitzar-nos”, ha explicat. A més, ha recomanat la formació “sobretot per conèixer les noves tècniques de cuina que hi ha perquè són molt interessants de conèixer”.

Per la seva banda, la professora Cinta Curto ha destacat que l’objectiu del seminari ha estat “impulsar el territori i ajudar els restauradors”, centrant-se en la cuina envasada al buit. “Ens hem focalitzat en optimitzar processos, recursos i després també ha estat una mica enfocat en la cuina local per a poder potenciar un sistema sostenible entre productors i restauradors”, ha afegit. “Jo recomanaria el seminari a tothom per perdre una mica el temor a les noves tecnologies, les quals tenim per ajudar-nos”, ha conclòs Curto. L’èxit d’aquesta edició reafirma l’aposta del projecte Ribera d’Ebre VIVA i Degusta Ribera d’Ebre per enfortir la restauració local i dinamitzar l’economia agroalimentària de la comarca, promovent sinergies sostenibles entre productors i restauradors.

Seminari de Restauració de la Ribera d’Ebre 2025. © Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

Seminari de Restauració de la Ribera d’Ebre 2025. © Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

Hamburguesa de clotxa. Seminari de Restauració de la Ribera d’Ebre 2025. © Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

Seminari de Restauració de la Ribera d’Ebre 2025. © Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

*El projecte Ribera d’Ebre VIVA està impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: