Ribera d’Ebre VIVA realitza dues càpsules professionalitzadores per al sector comercial
6 juny 2024 · NoticiesTant l’alumnat com la formadora han fet una valoració molt positiva de les dues sessions
El projecte Ribera d’Ebre VIVA, Treball a les Comarques, va finalitzar el dilluns dia 3 de juny la segona càpsula professionalitzadora per al comerç i els serveis assimilats de totes les poblacions de la comarca. La primera va tenir lloc el passat 20 de maig. Aquestes càpsules han tingut una durada de quatre hores cadascuna i formen part d’una de les línies de treball dirigida al sector comercial i de serveis: “Assistència tècnica per a la dinamització comercial de la Ribera d’Ebre”.
La consellera de Turisme, Comerç i Producte Local de la Ribera d’Ebre, Vanessa Serrano, va donar la benvinguda a les persones participants abans d’iniciar a la primera càpsula. També va aprofitar per a presentar altres accions que es duran a terme enguany des del Consell Comarcal en l’àmbit del sector comercial, tant per continuar millorant la seva professionalitat i competitivitat com per a fer-ne difusió entre la població i sensibilitzar-los de la importància de comprar al comerç local. Per acabar, va desitjar una molt profitosa jornada als participants.
La primera càpsula, titulada “Com posar preu als productes”, pretenia donar els coneixements als assistents perquè sabessin posar els preus adequats als productes, perquè aquests siguin rendibles per a l’empresa i atractius per a la clientela. Per exemple, es va explicar quins factors s’han de tenir en compte per a la fixació de preus, a dur a terme anàlisi i control de costos, què és el marge brut comercial i com utilitzar-lo com a eina de gestió, entre altres.
La segona càpsula, titulada “Anàlisi i control de costos i marges als comerços”, tenia per objectiu conèixer com es classifiquen els costos i com es pot negociar amb els proveïdors. Es va ensenyar com utilitzar el full de càlcul per gestionar els costos de l’empresa i automatitzar els indicadors, tècniques d’anàlisi de marges, tipus de descomptes i com aplicar-los, com negociar amb els proveïdors, etc.
Totes dues sessions van tenir parts teòriques i parts pràctiques. Els horaris de totes dues formacions van ser de 13 a 17 hores, i es va fer una pausa entremig per a fer un dinar a peu dret. Durant la primera càpsula, que es va realitzar a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, hi van assistir 18 persones, i a la segona, realitzada a la seu del Centre d’Empreses de Flix, hi va haver 9 assistents.
Tant els assistents com la formadora van quedar molt contents amb les dues sessions, amb bones sensacions, i inclús van repetir que els agradaria que es fessin més formacions d’aquest tipus. Laura Moreso Pou, de la carnisseria Maria Pou de Rasquera, va dir que “aquests cursos n’hem tret molt de profit, hem après moltíssimes coses, i estic desitjant que en tornin a fer més”. Per una altra banda, Jordi Grau, de la llibreria papereria Can Solfa d’Ascó, va declarar que “és una formació molt interessant de cara a tenir les idees molt clares amb la gestió d’un negoci, en aquest cas majoritàriament, els que ens hem trobat aquí han estat establiments comercials de la comarca, i en tot moment hi ha hagut una voluntat (per part de la formadora) d’explicar amb molta claredat i de fer incís especial dels elements que s’han de tenir controlat en la gestió dels comerços”.
Eulalia Balañà, la formadora de les dues càpsules, ha fet una valoració molt positiva dient que “l’alumnat era molt homogeni, ja que tenien més o menys les mateixes necessitats, que sobretot era entendre com posaven el preu, i això també els hi dona una visió dels objectius de vendes que han de fer. En la meva opinió, hi ha hagut molt bon ambient, entre ells han fet col·laboració i cohesió, i de la meva part agrair-los-hi aquest bon ambient que hi ha hagut que ha facilitat la impartició de tots els conceptes”.