Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Demana l’ajut per a la rehabilitació energètica d’edificis i habitatges fins al 31 de juliol

21 maig 2024 · Noticies

Si vius en un municipi de menys de 5.000 habitants i vols rehabilitar el teu edifici o habitatge unifamiliar, pots aconseguir entre un 40% i un 100% de la inversió. Termini de sol·licitud fins al 31 de juliol de 2024

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha ampliat en 15 milions d’euros la línia d’ajuts destinada a la rehabilitació energètica d’edificis en municipis de menys de 5.000 habitants. En el cas de la Ribera d’Ebre, pot demanar l’ajut tota la ciutadana, excepte la del municipi de Móra d’Ebre, ja que té una població superior als 5.000 habitants. D’aquesta manera, es podran cobrir totes les sol·licituds que s’havien rebut fins al moment –i que ja excedien el pressupost disponible- i se’n podran atendre de noves. La línia, que està dotada amb recursos dels fons europeus Next Generation, té per objectiu avançar en la transició energètica mitjançant l’optimització del consum energètic en l’edificació i, al mateix temps, contribuir a donar resposta al repte demogràfic que planteja l’Agenda Rural. Paral·lelament, també s’ha prolongat el termini per presentar sol·licituds fins al 31 de juliol.

Amb aquesta tercera ampliació, la dotació total de la línia ascendirà a 45 milions d’euros. El pressupost inicial del programa, vigent des del febrer del 2022, va ser de de 5,5 milions d’euros. Ara per ara, l’ICAEN ha rebut 637 sol·licituds per un import de 37,8 milions d’euros.

La línia subvenciona actuacions relacionades tant amb la millora energètica de l’envolupant dels edificis (façanes, coberta o terra) com amb la millora de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables en les seves instal·lacions tèrmiques, com són la calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària.

S’hi poden acollir habitatges unifamiliars, edificis de tipologia residencial col·lectiva d’habitatge o edificis per a qualsevol altre ús, com els edificis destinats a casa de colònies o albergque estiguin ubicats en municipis de fins a 5.000 habitants i els municipis no urbans de fins a 20.000 habitants en els quals totes les seves entitats singulars de població siguin de fins a 5.000 habitants.

Els requisits per accedir a aquest programa són:

  • que l’edifici sigui anterior a 2007
  • que l’actuació suposi la millora d’una lletra en la certificació energètica de l’edifici (en la qualificació d’emissions de CO2)
  • que generi un estalvi mínim del 30% del consum d’energia primària no renovable

La convocatòria exclou l’obra nova, les ampliacions (tant en superfície com en volum) i els canvis d’ús.

Les sol·licituds les poden fer totes les persones físiques o jurídiques que siguin propietàries d’edificis existents; les comunitats de propietaris d’edificis d’ús residencial; les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis; les empreses de serveis energètics; els ajuntaments, diputacions o altres corporacions equivalents; i les comunitats d’energies renovables i les comunitats ciutadanes d’energia.

Aquesta línia d’ajuts per a la rehabilitació energètica d’edificis s’alinea amb el procés de transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic que ha iniciat Catalunya. L’objectiu és assolir una societat i una economia descarbonitzades l’any 2050, amb un model energètic basat en l’eficiència energètica i les energies renovables, i on els ciutadans puguin generar i gestionar la seva pròpia energia i participar en la presa de decisions.

Més informació aquí.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: