Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Oficina de Consum de la Ribera d’Ebre va dur a terme 794 actuacions el 2023

27 març 2024 · Noticies

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre aprova el conveni per mantenir l’Oficina Comarcal de Consum

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va aprovar, el passat 19 de març, l’addenda per continuar assumint les competències de l’Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya, mantenint l’oficina comarcal amb seu al mateix Consell. D’aquesta manera, la població de la comarca disposa d’aquest servei al territori, a través d’una tècnica comarcal que atén les consultes i queixes de forma presencial i telefònica i també a través de la web i el correu electrònic. Al llarg de 2023, l’Oficina Comarcal de Consum va fer 794 actuacions, la majoria de les quals relacionades amb l’àmbit de les telecomunicacions i el sector energètic. Entre d’altres, es van interposar també reclamacions, queixes i denúncies en l’àmbit dels serveis financers, les assegurances, la venda i reparació de vehicles, la garantia dels béns de naturalesa duradora o els viatges combinats. En la majoria d’aquestes actuacions, la ciutadania es dirigeix a l’oficina demanant assessorament jurídic sobre un tema. Així, s’han atès 489 consultes, 5 queixes i 2 denúncies que han formulat tant empreses i establiments com persones consumidores de la Ribera d’Ebre.

D’altra banda, hi ha persones que s’adrecen a la tècnica comarcal per resoldre una controvèrsia sorgida d’un acte de consum. En aquest cas, es pot optar, de manera gratuïta i voluntària, pels sistemes extrajudicials de resolució de conflictes entre consumidors i empreses o professionals. Segons explica la tècnica comarcal, Núria Pellejà, “en primer lloc, es planteja una mediació i, si aquesta no prospera i ambdues parts estan predisposades a solucionar la divergència, es pot sotmetre la qüestió a l’arbitratge de consum, en què un òrgan arbitral es pronunciarà sobre el cas i dictarà laude, resolució que posarà fi al conflicte, ja que és d’obligat compliment i no és possible presentar recurs en contra ni interposar demanda judicial pels mateixos fets”.

Així, durant el 2023 l’Oficina Comarcal de Consum va resoldre 172 reclamacions interposades per la població de la comarca o provinents d’altres organismes. Es van dur a terme un total de 156 processos de mediació a través dels quals 110 casos es van resoldre per acord de les parts. Per altra banda, 39 reclamacions van ser arxivades per no haver prosperat la mediació i 7 per altres motius com la manca de documentació, el desistiment, etc. Pel que fa a l’arbitratge de consum, van ser 4 els casos en què es va recórrer al procediment arbitral a fi d’obtenir un laude i resoldre la controvèrsia entre les parts.

Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre | 19 de març de 2024 | © Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

Menjadors escolars i Pla d’Ocupació Ribera d’Ebre

El ple del Consell Comarcal també va aprovar per unanimitat l’acceptació de la competència relativa al servei de menjador escolar amb caràcter opcional, corresponent al curs 2024-2025. Això significa que el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el qual té la competència en matèria de menjadors escolars delegada pel Departament d’Educació, continuarà atorgant, a través de convenis a ajuntaments i associacions de famílies (AFA), el servei de menjador escolar. Per tant, es prorroga el sistema actual, com a mínim fins al curs vinent, a l’espera de quin model definitiu es consolida per al curs 2025-2026. Tots els agents implicats, escoles, AFA, ajuntaments i el Consell Comarcal, estan d’acord que si canvia la prestació d’aquest servei, s’ha de garantir que la gestió continuï sent de proximitat i qualitat, com fins ara.

Finalment, el plenari va aprovar el conveni de col·laboració entre la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre per a la realització del projecte Pla d’Ocupació Ribera d’Ebre 2024. Aquest pla permetrà contractar a persones aturades de llarga durada, les quals formaran una brigada de condicionament d’entorns urbans que passarà de forma itinerant pels pobles de la comarca de menys de 5.000 habitants, és a dir, tots excepte Móra d’Ebre. Enguany es millora aquest pla, ja que passa de sis mesos a un any de durada. La brigada durà a terme tasques generals de manteniment, obra, pintura i neteja en edificis i espais públics, així com petites obres de paleta.

Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre | 19 de març de 2024 | © Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: