Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre homenatja la trajectòria de 13 dones en l’acte comarcal del 8M

9 març 2024 · Noticies

El Consell Comarcal ha organitzat aquest divendres a Vinebre el XV Acte commemoratiu del Dia de les Dones de la Ribera d’Ebre

Tretze dones riberenques han estat homenatjades aquest divendres, 8 de març, en la 15a edició de l’Acte commemoratiu del Dia de les Dones dels municipis de la Ribera d’Ebre que va tenir lloc a la Sala de cinema de Vinebre. Cadascuna va ser escollida per l’associació de dones del seu poble per la seua trajectòria personal i professional. Totes elles són exemples dels milers de dones de la comarca, les quals han destinat gran part de la seua vida al treball, tant remunerat com no remunerat. Aquest acte l’organitza anualment el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb coordinació en les associacions de dones de la comarca i l’Ajuntament amfitrió, que enguany ha estat Vinebre. Cal dir que aquest poble va ser el primer que va acollir aquest acte, l’any 2008.

La Sala de cinema de Vinebre es va omplir de gom a gom per escoltar les històries i les trajectòries de vida de cada dona:

 • Fina Sensat Aleu de la Torre de l’Espanyol
 • Maria del Carmen Aragonès de Tivissa
 • Rosa Maria Alcober Molins de Riba-roja d’Ebre
 • Laura Bladé Bladé de Rasquera
 • Maria Patrocini Marsal Carles de Móra la Nova
 • Rosita Martí Llauradó de Móra d’Ebre
 • Eva Nomen Papaseit de Miravet
 • Maria Cinta Mosegui Montagut de Ginestar
 • Maria Jesús Alabart March de Garcia
 • Fina Vaqué Sabaté de Flix
 • Josefina Papaseit Pallejà de Benissanet
 • Maria Teresa Pallarés Povill d’Ascó
 • Gemma Carim Gironés de Vinebre

Tere Viña Alcoverro, alcaldessa de Vinebre

L’alcaldessa de Vinebre, Teresa Viña Alcoverro, va donar la benvinguda a tothom i, en especial, a les dones homenatjades: “Celebrem la fortalesa i la contribució que cada una de vosaltres aporta i ha aportat a la nostra comunitat i al món en general. No només commemorem la lluita històrica de les dones pels seus drets, sinó també destaquem la incalculable contribució que les dones han fet i segueixen fent en tots els àmbits de la societat”.

Maria Rosa Garcia Piñol, consellera d’Igualtat i Feminismes

Maria Rosa Garcia Piñol, consellera d’Igualtat i Feminismes, va fer la lectura del manifest institucional del 8M, el qual enguany ha posat èmfasi en el dret al propi cos, el qual “ha d’estar al centre de l’agenda política. Els drets sexuals i reproductius són drets humans, tal com va reconèixer la comunitat internacional als anys noranta. I per seguir avançant en la transformació feminista del país que empenyem amb força les entitats i les institucions, és essencial garantir uns drets que han costat molt d’aconseguir i conquerir-ne de nous”.

Francesc Barbero Escrivà, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

Francesc Barbero Escrivà, president del Consell Comarcal, va finalitzar destacant la rellevància de l’acte, ja que “és un dia important per a recordar les trajectòries vitals de dones treballadores, com les que avui hem homenatjat aquí, que ens recorden i ens posen en valor la necessitat de continuar amb la lluita feminista”. Segons va dir el president, “cada vegada que el feminisme avança cap a la igualtat, ens fa millors a tota la societat, i les trajectòries d’aquestes dones en recorden que el va començar amb una reivindicació laboral i pel dret a vot, ha anat incorporant drets de tots els àmbits, com el que enguany reivindiquem del dret al propi cos i a la llibertat sexual i reproductiva. El 8M ens interpel·la a tota la societat, homes i dones, i qualsevol que vulgui una societat més lliure, prospera i justa, ha d’abraçar el feminisme cada dia, no solament el 8 de març”.

Fina Sensat Aleu de la Torre de l’Espanyol:

Maria del Carmen Aragonès de Tivissa:

Rosa Maria Alcober Molins de Riba-roja d’Ebre:

Laura Bladé Bladé de Rasquera:

Maria Patrocini Marsal Carles de Móra la Nova:

Rosita Martí Llauradó de Móra d’Ebre:

Eva Nomen Papaseit de Miravet:

Maria Cinta Mosegui Montagut de Ginestar:

Maria Jesús Alabart March de Garcia:

Fina Vaqué Sabaté de Flix:

Josefina Papaseit Pallejà de Benissanet:

Maria Teresa Pallarés Povill d’Ascó:

Gemma Carim Gironés de Vinebre:

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: