Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Vuit pobles de la Ribera d’Ebre tindran oficines bancàries mòbils en un màxim de nou mesos

19 febrer 2024 · Noticies

La Generalitat adjudica a CaixaBank el servei d’oficines bancàries mòbils de la Ribera d’Ebre

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha donat a conèixer els resultats de la licitació del servei d’oficines bancàries mòbils, que s’han adjudicat a dues entitats financeres: CaixaBank i Caixa Enginyers. La primera portarà l’atenció personalitzada a 503 municipis d’arreu de Catalunya (distribuïts en 41 comarques) i la segona, a 313 municipis (de 24 comarques diferents).

CaixaBank operarà als 25 municipis de les Terres de l’Ebre on s’oferirà el servei, 8 dels quals són de la Ribera d’Ebre:

  • Ribera d’Ebre (8): Palma d’Ebre, Benissanet, Garcia, Ginestar, Miravet, Rasquera, Torre de l’Espanyol, Vinebre
  • Baix Ebre (5): Aldover, Alfara de Carles, Benifallet, Paüls, Tivenys
  • Montsià (5): Freginals, Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge
  • Terra Alta (7): Arnes, Bot, Caseres, Pinell de Brai, Pobla de Massaluca, Prat de Comte, Vilalba dels Arcs

La consellera Mas Guix ha assegurat que “tenim un repte com a Govern i com a país per garantir que qualsevol ciutadà o ciutadana pot viure una vida digna arreu del territori català” i ha destacat que la iniciativa de portar oficines bancàries mòbils als municipis que no en tenen, s’emmarca en el reequilibri territorial, “un dels eixos prioritaris d’aquest Govern”, ha assenyalat. “Aquest repte de reequilibrar millor Catalunya cal assolir-ho treballant des de vessants molt diferents, amb millors serveis educatius, sanitaris, d’infraestructures físiques i digitals, política agrària, industrial o d’habitatge”, ha afirmat.

Mas Guix, que ha volgut posar en valor la col·laboració entre l’administració pública i les dues entitats adjudicatàries del concurs, ha subratllat que “avui posem fil a l’agulla a aquest important projecte per garantir la inclusió financera arreu de Catalunya”, en referència als 307.553 ciutadans i ciutadanes dels 503 municipis de Catalunya que actualment no tenen sucursal bancària, i “que acabarà amb una situació que considerem injusta” perquè  “cap ciutadà se senti exclòs per lloc de residència, edat, competències digitals o recursos econòmics”, ha remarcat.

En funcionament en un màxim de nou mesos

El contracte, que es va dividir en cinc lots per poder optimitzar el temps i evitar desplaçaments de llarg recorregut, s’ha adjudicat per una durada de dos anys prorrogables a dos més i per un import de 990.920 euros anuals. El cost del servei serà compartit per la Generalitat i les entitats adjudicatàries.

Segons les ofertes presentades per les entitats, les oficines mòbils de Caixa Enginyers iniciaran el servei  en un termini màxim d’entre sis i nou mesos, en funció del lot. Les de CaixaBank ho faran en nou mesos com a màxim.

Termini màxim d’entrada en servei

Mateixos serveis financers que a qualsevol oficina bancària

Les oficines bancàries mòbils permetran als clients de qualsevol entitat realitzar tots els serveis propis d’una oficina bancària: retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar el pagament dels rebuts i els tributs als comptes bancaris; consultar moviments i saldo i obtenir extractes de comptes bancaris, entre d’altres. A més, també prestaran una atenció personalitzada en la gestió tant dels comptes com d’altres productes bancaris i financers d’actiu, passiu i d’intermediació.

Cada entitat haurà de fer una proposta de ruta que garanteixi la visita de l’oficina bancària mòbil un dia al mes a cada municipi. En el cas dels pobles de fins a 250 habitants, s’hi hauran d’estar un mínim de 30 minuts i, als de més de 250 habitants, no podran baixar de l’hora. Es preveu que les entitats podran visitar entre 3 i 6 pobles per jornada laboral i que els municipis que queden coberts per les dues entitats (un total de 313) gaudiran de dos dies de servei mensual, cadascun amb una entitat diferent.

D’acord amb les bases del concurs, les empreses adjudicatàries hauran d’adaptar els vehicles i incloure-hi la instal·lació d’un caixer automàtic, desenvolupar el programari necessari, mantenir els equips i sistemes i aportar els mitjans humans necessaris per prestar el servei requerit. Els horaris seran: de 8 a 17 hores, amb una hora de pausa per dinar, tret dels divendres, que es farà de 8 a 15 hores. En el període que va del 23 de maig al 30 de setembre, el servei serà de 8 a 15 hores de dilluns a divendres.

Zones on cada entitat prestarà el servei

Pla per portar serveis financers a tots els municipis de Catalunya

En 14 anys, Catalunya ha perdut un total de 5.961 oficines bancàries. Segons dades del Banc d’Espanya, ha passat de tenir 8.155 oficines el 2008 a 2.194 el 2022. Es tracta d’una tendència generalitzada a tota Europa que, en el cas de Catalunya, ha estat més intensa: mentre que el nombre d’oficines ha caigut 41% a la Unió Europea i un 58% a l’Estat, a Catalunya el descens ha estat del 73%.

Davant d’aquesta evidència, el passat mes de juliol el Govern va aprovar un pla per portar caixers automàtics i serveis financers als municipis de Catalunya que no tenien cap sucursal. Després de fer una consulta preliminar de mercat per escoltar les propostes de les entitats interessades, i un cop processada la informació rebuda, el novembre es va publicar l’anunci de licitació i el gener es va tancar el termini de presentació d’ofertes.

Es van rebre dues ofertes, CaixaBank pels 5 lots en què es dividia el concurs i Caixa Enginyers per 3, i les dues entitats han resultat adjudicatàries de tots els lots als quals s’han presentat.

Quan totes les oficines bancàries mòbils entrin en funcionament, el 100% de la ciutadania de Catalunya tindrà garantit l’accés als serveis financers que es poden trobar en una oficina bancària.

Els ajuntaments, un paper actiu en la implementació del servei

Els ajuntaments tindran un paper actiu en la implementació del servei d’oficina bancària mòbil, ja que hauran de determinar la ubicació, garantir un punt de presa de corrent, fer difusió del servei, recollir les incidències que es produeixin i traslladar-les als responsables i elaborar un informe anual amb la valoració de la qualitat del servei.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: