Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal finalitza les obres del projecte ‘Camí de Sirga, Camí de riu’ subvencionat pel FEDER

28 desembre 2023 · Noticies

Millores en la senyalització.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha donat per completades totes les actuacions del projecte ‘Camí de Sirga, Camí de Riu’ subvencionades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Les darreres actuacions enllestides: l’adequació del tram final del castell de Miravet i el projecte de museïtzació de la Torre de l’Espanyol donen per finalitzat aquest projecte comarcal.

Amb una inversió final d’1.222.898,87 euros, les obres executades han permès rehabilitar i revalorar el patrimoni natural, cultural i històric del GR-99 i el riu Ebre al seu pas per la Ribera, definint una estratègia turística conjunta de tots els municipis, amb la mirada posada a convertir el tram riberenc del riu Ebre i el seu camí natural en un producte referent en turisme actiu i sostenible, de natura i cultural.

Les projeccions d’EbreLumen per promocionar la comarca, Miravet

Així, el finançament europeu (un 50% de la inversió total) ha permès tirar endavant actuacions que van des de la creació de nous punts d’informació turística fins a l’adequació de trams de camí que connecten el GR-99 amb altres punts d’interès de la comarca, passant per millores en la façana fluvial o la construcció de passeres per a vianants. A més, pel que fa a la promoció del ‘Camí de Sirga, Camí de Riu’, destaca el festival de videomapping a la natura Ebre Lumen que, després de tres edicions, és tot un referent en cultura digital lligada al Turisme, sent l’únic festival artístic d’aquest disciplina que projecta imatges de gran format sobre elements naturals.

El projecte que ha implicat a set municipis de la comarca: Ascó, Miravet, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre, la Torre de l’Espanyol i Vinebre, que han tirat endavant les inversions gràcies a la iniciativa conjunta i el suport del Consell Comarcal.

 

Actuacions del “RIBERA D’EBRE: CAMÍ DE SIRGA, CAMÍ DE RIU” 

Adequació i millora de l’entorn de l’Oficina de turisme de Miravet. Situada a la Plaça de l’Arenal, a la vora del Riu Ebre i a l’inici del Cap de la Vila, per on s’accedeix a peu al castell. L’actuació tenia per objectiu que l’entorn de l’oficina de turisme sigui un espai més agradable, útil i acollidor i alhora més accessible per als visitants.

Adequació i millora de l’últim tram del camí d’accés al Castell de Miravet des del Cap de la Vila. L’actuació permetrà assegurar i empedrar un tram d’un 30% de la totalitat del camí per accedir a peu al castell, guanyant qualitat en l’experiència del vianant i reduint substancialment la perillositat.

Creació d’un Punt d’informació turística a Móra la Nova. A la rotonda de l’N-420 i la C-12 s’ha creat un espai d’informació turística per tal de dinamitzar el turisme comarcal. Així mateix, també  s’ha realitzat l’equipament de diversos camins amb xarxa, unint infraestructures i  potenciar sinergies entre el turisme, l’oci i el temps lliure, la navegabilitat de l’Ebre i l’entorn natural.

Creació d’una sala d’exposicions temporals al Centre d’interpretació de Ca Don Joan de Vinebre. Ca Don Joan és un casalici del segle XVI d’estil renaixentista i barroc. L’actuació té per objectiu augmentar l’oferta turística i cultural de la Ribera d’Ebre i permetre la realització d’activitats d’animació, lligades al patrimoni i als recursos turístics creats.

Restauració paisatgística del vessant del Castell d’Ascó. El Castell d’Ascó és un dels actius més representatius i amb més projecció del municipi. Amb la restauració paisatgística d’aquest vessant que fa de nexe entre la part urbana i el castell, es pretén potenciar l’ús públic del sender del castell, millorant-ne l’accés i convertir-lo en un mirador panoràmic.

Desenvolupament de la museïtzació de Centre d’atenció de visitants de la Torre de l’Espanyol. Per tal de potenciar l’activitat turística al municipi, es planteja l’elaboració d’un videomapatge per projectar sobre una maqueta de grans dimensions del terme municipal i l’adquisició de material tècnic per a fer diferents activitats.

Reforma de la plaça del Molí del Sindicat de Riba-roja d’Ebre i millora de l’embarcador i la zona de bany. L’actuació ha permès la creació d’un espai que funciona com a punt d’acollida dels visitants i punt d’inici dels recorreguts a peu. Per donar impuls al front fluvial com a recurs turístic singular i de projecció comarcal, s’ha realitzat una millora de l’embarcador i la zona de bany per la realització d’activitats lligades al riu.

La baixada de la Barbulla de Riba-roja d’Ebre. Connexió del front fluvial amb el nucli antic. Recuperació de la plaça del Portal i de la baixada tradicional des del nucli antic al riu, espai  d’interès històric i patrimonial i instal·lació d’indicadors direccionals per a visites guiades i altres activitats turístiques diverses.

Construcció d’una passera per a vianants sobre el Barranc de Faneca de Móra d’Ebre. Aquest punt del GR 99, confluïa amb el pont per a la circulació rodada. Amb la construcció d’aquesta passera es permet el pas de vianants o ciclistes sense interrupcions i permet la continuïtat i accés als punts per on discorre el GR 99.

Senyalització general del GR 99 i altres subrutes. Amb aquesta actuació s’han senyalitzat diversos punts concrets al llarg del GR 99 i les diferents subrutes que parteixen d’aquest, com la Ruta de les Ermites entre la Torre de l’Espanyol i Vinebre, o la senyalització turística i urbana de Miravet.

Manteniment i millora general del GR99. Millora i manteniment general per actuar especialment sobre els punts crítics de l’itinerari, punts que comprometen o fan impossible l’accessibilitat i la seguretat dels usuaris i, per tant, suposen un impediment per l’augment del turisme.

Promoció de la comarca i municipis a través activitat de mapping. Projecció d’una animació o imatges sobre superfícies reals, per aconseguir un efecte artístic i fora del comú, basat en els moviments que crea l’animació sobre la mateixa superfície. L’actuació té per objectiu crear una imatge identificativa conjunta entre tots els municipis de la Ribera d’Ebre, com a reclam turístic per a les persones de fora de la comarca, això com per motivar la visita dels habitants de la comarca a la resta de poblacions.

Campanyes de promoció i difusió – captació de públic potencial. Accions destinades a fer promoció i difusió de la comarca, mitjançant la potenciació de les principals icones turístiques, per tal d’arribar potencials visitants. Elaboració de diferents materials gràfics, creació de càpsules de vídeo i realització d’una campanya de publicitat multicanal, per donar a conèixer la comarca a peu.

 

 

Actuació inclosa en l’operació «Ribera d’Ebre: Camí de Sirga, Camí de riu», cofinançada pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020, eix prioritari 6

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: