Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Acte institucional del 25N divendres, a Móra la Nova, per l’Eliminació de la violència envers les dones, a la Ribera d’Ebre

22 novembre 2023 · Noticies

Lectura del manifest i minut de silenci contra una xacra que el 2023 s’ha cobrat una víctima mortal a la Ribera i 26 dones ateses per violència masclista

El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero, presideix aquest divendres l’acte institucional a la comarca amb motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que per primer any es descentralitza i surt de la seu de l’ens comarcal.

Cartell institucional del 25N del Govern de la Catalunya.

A dos quarts d’1 del migdia, els riberencs estan cridats a concentrar-se per rebutjar aquesta xacra social a la plaça Catalunya de Móra la Nova, municipi on la passada primavera es va perpetrar un dels 14 feminicidis que s’han registrat a Catalunya aquest 2023, un crim que va consternar tota la Ribera d’Ebre.

L’alcalde de Móra la Nova, Carlos Trinchan, donarà la benvinguda i donarà pas a la consellera d’Igualtat, Feminismes i Joventut de la Ribera, Rosa Garcia, qui abans del minut de silenci convocat a la plaça iniciarà la lectura de la declaració institucional del 25N, reivindicant que “la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva que necessita tota la societat”. Serà una lectura compartida amb representants d’altres col·lectius comarcals, com la residència d’avis on treballava la jove riberenca assassinada al març, una voluntària del Punt Lila Irisat i portaveus de l’ajuntament, de l’escola d’art municipal i de la família. Durant l’acte, les dones de Móra la Nova repartiran llaços lila.

L’acte, sota el lema ‘No és No’, és organitzat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb la col·laboració de l’Escola d’Art Municipal Josep Cassadó, el Punt Lila Irisat IE 3 d’Abril i l’Associació de Dones de Móra la Nova.

Diversos programes comarcals per erradicar aquesta xacra social

L’Àrea Comarcal de Serveis Socials ha atès, des de principis d’any, 26 dones riberenques per violència masclista, i 17 veïnes de la comarca han rebut el suport i atenció psicològic i jurídic del Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD).

Imatge d’un dels tallers del projecte ‘Kant per la Igualtat’ als estudiants d’ESO de la Ribera.

No és l’únic programa comarcal de prevenció de les violències masclistes a la Ribera d’Ebre. Des de l’Àrea de Joventut es realitzen tallers de prevenció a tot l’alumnat de l’ESO, dins el Kant per a la Igualtat; s’impulsen campanyes de difusió de protocols en espais d’oci a la comarca, i se cedeixen dues maletes pedagògiques per treballar temes d’igualtat amb diversos col·lectius riberencs: una maleta de contes coeducatius per a escoles, biblioteques i entitats de lleure, i una altra sobre LGBTI per al professorat, que compta amb el suport tècnic del Servei d’Atenció Integral (SAI).

A més, a la Ribera hi ha el primer punt lila irisat ebrenc en l’àmbit educatiu, autogestionat per alumnes voluntaris d’entre 6è de Primària i 4t de l’ESO de l’institut escola 3 d’Abril de Móra la Nova, que treballen en la sensibilització i la prevenció de casos, i en la detecció i orientació a les víctimes de violència. La particularitat d’aquest servei és que són els mateixos estudiants els que tracten les situacions que es donen entre els joves, de tu a tu i entre iguals, amb el suport del professorat referent i de les tècniques del Consell Comarcal.

 

ACTE INSTITUCIONAL 25N A LA RIBERA D’EBRE

Divendres 24 de novembre, a la plaça Catalunya de Móra la Nova.

  • 12:30 h Benvinguda a càrrec de l’alcalde de Móra la Nova, Carlos Trinchan.
  • 12:45 h Lectura del manifest i minut de silenci.
  • 13:00 h Cloenda de l’acte a càrrec del president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i realització de la performance organitzada per l’alumnat de l’Escola d’Art de Móra la Nova, condemnant els feminicidis a Catalunya durant aquest 2023.
Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: