Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La XVIII Festa Comarcal de la Clotxa reivindica el sector agroalimentari i el futur sostenible de la Ribera d’Ebre

19 novembre 2023 · Noticies

Riba-roja d’Ebre serveix 1.200 àpats per promocionar la comarca i donar el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa a 11 restaurants riberencs, fins al 17 de desembre

Ramon Bonet, apicultor artesanal, ha estat el pregoner de la festa comarcal.

Som d’una terra on les muntanyes s’estrenyen per estar-hi més a prop; d’un lloc on la boira s’ajup per escoltar la seva remor. Som d’una vall que es fa jaç per poder-lo bressolar i on els camins estrets no el paren de sirgar. Som d’un país on hi ha un amic fidel que ens saluda i s’acomiada a cada instant, sense mai arribar a marxar. Som d’aquí i d’allà, som d’arreu i d’enlloc més, però som de la vora d’un etern mirall d’aigua que ens dona cor i ens dona nom: som de les terres, som de la Ribera d’Ebre”.

Amb aquestes paraules d’estima al territori, el pregoner de la XVIII Festa Comarcal de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, Ramon Bonet Busom, fill del poble amfitrió d’enguany i apicultor artesanal de Mel Bonet, convidava aquest matí a degustar la Clotxa 100% Ribera d’Ebre, de la qual s’han servit avui 1.200 racions a Riba-roja d’Ebre i que, fins al 17 de desembre, oferiran 11 restaurants de la comarca, amb menús ben variats on els protagonistes són aquest àpat de pagès i els productes agroalimentaris de qualitat que s’elaboren i es produeixen als nostres pobles.

El president del Consell Comarcal ha reivindicat el sector agroalimentari i el producte de km 0 en la diversificació econòmica de la Ribera.

La festa comarcal de la clotxa s’erigeix, així, en “aparador per donar a conèixer els pobles de la comarca” i com a “altaveu per als productors locals i per incentivar consumidors conscients i compromesos”. Així ho ha dit el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero, reivindicant “la labor dels pagesos i el valor del producte de quilòmetre 0”, com “una de les potes imprescindibles i necessàries per a la diversificació econòmica i el futur de la comarca”, també “en el manteniment del paisatge i la resiliència als incendis i al canvi climàtic”, coincidint amb el pregoner d’enguany de la festa: “L’apicultura i les feines al camp són una activitat sostenible, que promou la integració al territori i fixa població al món rural”, ha dit Bonet, “molt content de formar part del llistat d’empreses agroalimentàries de la Ribera: pagesos, ramaders, productors, comerciants i botiguers que fa molts anys que piquem pedra, sempre al peu del canó, i que no sempre hem tingut el reconeixement merescut”.

El voluntariat i la implicació de les entitats locals ha estat indispensable per coure i servir els 1.200 àpats de la festa.

“Ens ho hem de creure, hi hem d’apostar i l’hem de consumir”, ha dit el president riberenc, posant d’exemple la història familiar del pregoner i el projecte d’emprenedoria rural de Mel Bonet, així com l’organització d’aquesta festa comarcal itinerant, organitzada anualment pel Consell gràcies al suport de l’Ajuntament amfitrió i la “gran feinada” del centenar de voluntaris que la fan possible, bona mostra de què “quan ens unim per fer coses, les fem bé i tirem endavant”.

La cita gastronòmica per excel·lència de la Ribera es desmarca de l’etiqueta de la ‘Catalunya buida’ i es fa seva la de la ‘Catalunya plena’, mostrant en aquesta diada que “els nostres pobles estan plens de coses bones: història, tradicions, cultura, natura, salut i qualitat de vida; estem plens de bon beure i bon menjar: bons embotits, bons formatges, bon pa, bon vi, bona fruita, bon oli, bona mel… Som pobles plens de molt bona gent”, ha dit el pregoner, convidant a visitar la Ribera d’Ebre amb l’excusa de les jornades gastronòmiques de la clotxa.

Il·lusió i passió com a valors per a l’emprenedoria rural

El pregoner ha estat obsequiat amb una reproducció de bronze de l’ermita de Berrús.

L’apicultor riba-rojà ha fet gala en el pregó de la trajectòria de Mel Bonet, una petita empresa familiar d’apicultura artesanal nascuda de “la il·lusió i la passió” del Ramonet, el seu pare, que de ben petit va descobrir el món de les abelles amb el seu avi Benito, a les muntanyes de l’Alt Pirineu. Les abelles sempre han estat una segona activitat per a la família, complementària al seu treball a la indústria del nord de la Ribera, on el pare es va establir de ben jove, però la il·lusió i la passió d’aquell nen, i “el sentiment vital que l’acompanyaran sempre”, i que ha inculcat als fills, “apicultors des del bressol”, van ser determinants quan fa vuit anys els germans Bonet es van aventurar a muntar una empresa a Riba-roja.

Una trentena de paradistes de producte local i artesanal han estat al mercat medieval.

“Una abella per si sola és insignificant; fora del seu rusc és incapaç de viure més d’unes poques hores; una sola et pot picar, però no té cap força. En canvi, cadascuna té una funció específica i diferent dins de la comunitat i treballen juntes per un objectiu comú: la supervivència del rusc” ha explicat Ramon Bonet, posant de model “el treball en equip, la solidaritat i el compromís amb la comunitat” que ha après del seu ofici, i que ha volgut compartir en una “època de transició i moment d’incertesa” per la Ribera, on “sabem que ens hem de reinventar, trencant el model encotillat de les grans indústries del passat, que han aportat molta riquesa i benestar, però és poc sostenible”.

Així, Ramon Bonet ha aprofitat l’altaveu de la festa comarcal per animar als riberencs a “atrevir-se a posar en marxa un projecte o idea que tinguin al cap”, “fer el salt” com van fer ell i la seva família, i també ha esperonat als joves a “marxar fora per formar-se, a estudiar i a viure experiències personals i professionals, però sense tancar mai la porta a tornar al poble”, ja que “la Ribera d’Ebre té molts punts forts” i “sempre sereu benvinguts”.

Una festa comarcal itinerant, per segon cop a Riba-roja

La clotxa és punt de trobada de tots els pobles riberencs, a la imatge representants del Consell Comarcal a la festa de Riba-roja.

Un cop pregonada la festa, Riba-roja d’Ebre ha fet avui els honors a la Ribera d’Ebre i ha acollit visitants d’arreu de la demarcació, molts d’ells de la comarca i riba-rojans fora vila, que s’han donat cita al poble per degustar la clotxa i visitar el mercat medieval de productes artesanals i agroalimentaris organitzat per l’associació les Puntaires de Riba-roja. Entre ells, una àmplia representació de consellers comarcals, alcaldes, regidors, a més de la directora de l’IDECE, Norma Pujol, diputats provincials i directors territorials.

Després de dies de preparatius, un centenar de veïns voluntaris han vist sortir el sol muntant les taules, tallant pans i coent al caliu de les brases 1.200 arengades, 2.400 tomàquets, 600 alls, 600 cebes, 300 litres de vi, aigua…  I així, puntuals, a les 11 del matí, l’Associació de Dones de Riba-roja començava a servir l’àpat a la plaça del Mercat, sota la mirada atenta del mural de l’artista riba-rojà més internacional, Albert Bonet, reinterpretant el mite de Santa Agda, patrona local i icona de les dones del poble, que en aquesta segona festa comarcal a Riba-roja, després de recórrer la Ribera, aportaven la seva experiència de 35 anys servint mig miler de clotxes per la diada de l’1 de maig, diada local d’aquest àpat tradicional.

La plaça del Mercat i l’entorn de la Casa de la Vila ha acollit la degustació popular de clotxa.

“Sempre hem estat un poble d’acollida i oferim el millor que tenim als nostres visitants, avui vinguts d’arreu de la Ribera, les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona. Estem molt contents de ser el punt de trobada de tota la comarca” ha dit l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, convidant a passejar pel poble i descobrir el nucli antic i la façana fluvial, amb les espectaculars vistes al riu de miradors com el de la Pena, primer balcó natural de l’Ebre a Catalunya, o la Baixada de la Barbulla, l’antic accés al poble des del riu, recuperat fa dos anys amb el projecte comarcal del FEDER Camí de Sirga Camí de riu. Suárez ha agraït “la gran implicació” de la vintena d’entitats locals esportives i culturals, que conformen “el ric i dinàmic teixit associatiu local, sense el qual aquesta festa i altres cites del calendari local no serien possibles”.

Fins al 17 de desembre, la clotxa als restaurants 

Consulta els restaurants participants en les Jornades Gastronòmiques de la clotxa a la Ribera d’Ebre.

La festa comarcal se celebra de nou, per segon any, a la tardor, allargant la temporada turística per convidar a visitar la comarca aprofitant la bellesa dels paisatges naturals en aquesta època de l’any. Amb l’arribada del fred, ve més de gust menjar la clotxa com feien els pagesos antigament, coincidint amb la recol·lecció de les olives i quan les almàsseres locals estan a ple rendiment per oferir un dels productes estrella de la comarca: l’oli d’oliva verge extra, indispensable per una bona clotxa.

Onze restaurants de 9 pobles de la comarca: el Casal de Benissanet; la Braseria Taperia Bar Maig i el restaurant Pas de l’Ase de Garcia; la Braseria la Forquilla de Ginestar; el Molí d’en Xim de Miravet; el restaurant gastronòmic la Creu de Móra d’Ebre; Can Secundino i Mas de Subirats de Móra la Nova; el bar restaurant Sant Jordi de Rasquera; el restaurant del càmping de Riba-roja d’Ebre i la Braseria de Tivissa han agafat a partir d’avui el relleu per continuar promocionant la Ribera d’Ebre a través de la seva gastronomia i qualitat del producte agroalimentari local.

Tots ells participen en les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa de la Ribera, presentant aquest plat típic de pagès a la seva carta, amb preus i menús per a tots els gustos, des dels 12 als 29 euros, cada establiment adaptat al seu tipus de cuina.

Les propostes dels restauradors es poden consultar al web de Turisme Ribera d’Ebre.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: