Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La diversitat funcional, protagonista de la 22ena Jornada de Salut per a professionals de la Ribera d’Ebre

16 novembre 2023 · Noticies

La iniciativa pretén sensibilitzar el personal d’educació, salut i serveis socials que treballa amb els joves del territori per avançar en una societat més inclusiva

La Jornada de Salut s’ha celebrat a la sala de plens del Consell, a Móra d’Ebre.

Una quarantena de professionals ebrencs han participat en la Jornada de Salut que des de fa 22 anys organitza el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a través de l’àrea de Joventut, per formar i donar eines al personal dels àmbits de l’educació, la salut, els serveis socials i la seguretat ciutadana que treballen amb joves del territori. En aquesta ocasió, la iniciativa s’ha enfocat a millorar l’atenció de les persones amb diversitat funcional, des d’una perspectiva àmplia, abordant les necessitats i dificultats amb les quals conviuen dia a dia les persones amb algun tipus de discapacitat intel·lectual, auditiva, visual, motriu, així com els afectats per un trastorn de l’espectre autista o mental.

La formació s’ha realitzat en dues sessions, el 8 i 15 de novembre, i ha facilitat eines senzilles per fer més accessible la tasca del personal públic assistent: obrir nous canals de comunicació amb la ciutadania, com el whatsapp; utilitzar aplicacions que transformin la veu en text, o viceversa; lectors de pantalla adaptats a persones amb discapacitat visual; o la senyalització d’edificis públics amb imatges i pictogrames que en facilitin l’accés perquè tothom es pugui situar i accedir als serveis públics, també en el cas dels documents administratius.

La consellera i el director territorial, amb la gerent de l’hospital comarcal, en la inauguració de la Jornada al Consell Comarcal.

Pautes i recursos que, apunta la consellera de Joventut, Igualtat, Feminismes i Salut de la Ribera d’Ebre, Rosa Garcia, poden ser “de molta utilitat en el dia a dia dels nostres professionals”, ja que com s’ha comprovat “hi ha coses molt fàcils d’aplicar, que necessiten poc pressupost, però que, en canvi, poden facilitar moltíssim la vida de les persones a qui donem servei”. Col·locar un adhesiu a la vora de les escales, per exemple, ajuda a les persones amb dificultat visual a distingir els esglaons, han constatat després de posar-se a la pell d’un cec fent ús d’un bastó.

Accessibilitat universal

“Hi ha un gruix de població que ara mateix té dificultats per accedir a molts recursos i serveis, i aquestes formacions poden ser multiplicadores” diu Natàlia Càrdenes, psicòloga especialista en atenció a les persones amb discapacitat, i formadora d’Àgils Formació. “Una de cada sis persones pateix algun tipus de discapacitat al món, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i atendre la integralitat de les persones és un compromís del Govern en el qual hem d’avançar” va recordar Juan Manuel Jaramillo, director dels Serveis Territorials de Drets Socials a les Terres de l’Ebre, que dona suport a la Jornada de Salut riberenca.

Les assistents han valorat la part pràctica del curs, durant el qual s’han posat a la pell d’una persona cega amb bastó, entre altres situacions.

“Quan parlem d’accessibilitat universal no només ens adrecem a persones amb discapacitat, hem de pensar també en altres col·lectius, com la gent gran, els nouvinguts, persones amb baix nivell cultural o sense formació… que també es beneficien de les mesures d’accessibilitat cognitiva perquè els facilita l’accés a la informació. Les barreres no són només físiques”, afegeix la formadora, que posa com a exemple l’ús de pictogrames universals als aeroports que “permeten a tothom situar-se, tant si estàs al teu país, com al Japó o a qualsevol lloc del món”.

Primers casos pràctics per millorar els serveis públics

Entre la primera i segona sessió de la Jornada de Salut ja es van poder veure les primeres propostes de millora en el dia a dia de les assistents; es van compartir experiències posant en pràctica els coneixements adquirits, com documents de lectura fàcil amb pictogrames que ajudaran a la comprensió de les indicacions que han de seguir els usuaris, a l’hora de fer la inscripció a la gimnàstica per a la gent gran que organitza el Consell Comarcal de la Ribera, o en els formularis per accedir a la llei de dependència al Montsià, per exemple. Les participants del centre d’educació especial Jeroni Moragas de Móra d’Ebre també van compartir amb els assistents les pautes de la guia ‘No estàs sol’ per fer front a les situacions amb les quals es poden trobar les persones amb trastorns del desenvolupament.

Un altre cas pràctic s’ha aplicat a la consulta de l’oculista de l’Hospital de Móra d’Ebre per als pacients a qui se’ls dilaten els ulls per fer una prova, amb un pictograma que informa que se’ls posaran unes gotes, amb un efecte que els durarà 10 minuts i que no han de conduir. “Jornades com aquestes ens fan avançar cap a una societat més inclusiva” diu la gerent de l’hospital comarcal, Pilar Closa, que afegeix: “tenir una disfuncionalitat no hauria de suposar cap obstacle, ho hauríem de veure com una característica de la diversitat humana”. “Ha estat molt interessant i hem tingut molt bona valoració per part de les assistents”, conclou Jose Piñol, tècnica comarcal de Joventut de la Ribera d’Ebre.

A continuació, us deixem alguna imatge de les propostes de millora que han fet les tècniques comarcals de Serveis Socials de la Ribera d’Ebre i el Montsià durant el curs, i un cartell visual del personal de l’hospital comarcal de Móra d’Ebre, bona mostra de la bona acceptació i utilitat en el seu dia a dia que ha tingut de nou la temàtica escollida per a aquesta nova edició de la Jornada de Salut riberenca entre les participants.

Coneixements aplicats al formulari d'inscripció

Pictogrames per facilitar la inscripció a la gimnàstica per a la gent gran.

El personal de l'hospital van posar en pràctica les instruccions que va donar al formadora amb un cartell ammb pictorames sobre les recomanacions als pacients a qui es dilata els ulls per fer una prova.

Cartell visual amb recomanacions als pacients a qui es dilata els ulls per fer una prova.

Coneixements de la Jornada de Salut aplicats al formulari de la llei de dependència.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: