Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

CoEbreLab es promociona al SmartCity Expo World Congress per impulsar la tecnologia dron a l’administració pública

14 novembre 2023 · Noticies

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’Ajuntament de Cunit han exposat les grans possibilitats de la tecnologia dron en diferents serveis públics i la nau del Molló com a espai professional d’aprenentatge

El CoEbreLab va despertar molt d’interès entre el públic d’aquesta fira, vingut d’arreu del món.

El laboratori d’innovació social i tecnològica de la Ribera d’Ebre: CoEbreLab ha estat aquesta setmana present en un dels estands de projectes especials del Smart City Expo World Congress de Barcelona, un dels aparadors mundials de referència pel que fa a projectes i solucions innovadores en el desenvolupament sostenible de les ciutats i zones rurals del futur, clau en la transició verda i digital actual. Aquesta nova iniciativa ha servit per posicionar les instal·lacions de 2.000 m2 i diferents zones del polígon del Molló com a localització idònia per desenvolupar i impulsar la formació en l’aplicació de la tecnologia dron a l’administració pública.

Es tracta d’una acció conjunta amb l’Ajuntament de Cunit, pioner a Catalunya en aquest sector dins l’administració pública, perquè compta amb una Unitat Dron dins la Policia Local que opera amb aquesta tecnologia, amb diferents casos d’èxit pel que fa al seu ús en el servei de vigilància a les platges, la inspecció de plaques solars, la detecció d’infraccions de trànsit o el descobriment de cultius il·legals per desarticular plantacions de marihuana, entre altres.

La Policia Local de Cunit i el dinamitzador del CoEbreLab han exposat la seva col·laboració al voltant dels drons a la fira SmartCity.

La col·laboració entre les dues administracions es va iniciar a principi d’any, després de diverses trobades dels responsables polítics i tècnics de l’àrea TIC del Consell Comarcal amb les regidories de Tecnologia i Seguretat Ciutadana de Cunit, per conèixer els possibles usos dels drons de la Policia Local i altres perfils dins de l’ajuntament. Fruit d’aquestes reunions es posa en marxa l’estratègia CoEbreLab Dron, una iniciativa del Consell  Comarcal riberenc que té com a objectiu ampliar l’activitat de la nau comarcal del Molló amb projectes relacionats amb aquesta tecnologia i, així, posar a disposició dels municipis d’arreu de Catalunya aquests aparells tecnològics per a fer-ne ús en l’àmbit de seguretat ciutadana, mediambiental, serveis tècnics d’obres i arquitectura i també en casos d’emergències per catàstrofes naturals, entre molts d’altres.

Cunit aporta l’experiència, la Ribera les infraestructures

Cartell del Dron Mobility Project in Ribera d’Ebre a l’estand de la fira.

L’Ajuntament de Cunit, a través de la seva Policia Local i la Unitat Dron, ha posat a disposició del Consell Comarcal de la Ribera tot el seu coneixement i experiència dels darrers anys i estan treballant conjuntament en la implantació d’aquest projecte d’espai formatiu professional. Aquesta experiència, que s’ha pogut visualitzar a l’SmartCity de Barcelona els dies 7, 8 i 9 de novembre, i que ambdues administracions han assistit amb el tercer partner tecnològic Somos Dron. Aquest és una cooperativa catalana de tecnòlogues especialitzades en drons que assessoren i acompanyen a diferents empreses, entitats i ens locals, com és l’Ajuntament de Cunit, en la implantació dels seus projectes, especialment pel que fa a la legislació i a les novetats constants que viu el sector.

El factor “clau” de la Ribera d’Ebre per participar en aquest món de la innovació amb la tecnologia dron, és el projecte estratègic CoEbreLab, que amb les seves possibilitats en la formació en drons per a treballadors de l’administració pública es destaca com un pol important. “Disposem d’un espai que permet practicar amb drons contínuament, tant de dia com de dit tot l’any, tant a nivell indoor, ja que disposem d’una nau ben equipada amb 2.000 metres quadrats; com outdoor o a l’exterior, on hi ha una zona urbanitzada de carrers, amb fanals i serveis, al costat d’una zona boscosa que permet recrear moltes situacions per fer pràctiques i simulacres. Això permetrà que treballadors públics es puguin formar i agafar habilitats impulsant l’ús d’aquesta tecnologia en els serveis públics, on hi ha un gran camp a recórrer, diu el conseller TIC del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jesús Álvarez.

El CoEbreLab disposa de totes les infraestructures per desenvolupar projectes amb drons.

Formació del personal i simulacres

De fet, la falta d’infraestructures idònies per fer aquestes pràctiques està frenant la implantació dels drons en els serveis públics: A la zona metropolitana no els poden fer anar com voldrien ni formar als seus treballadors per la proximitat aeroport”, ja que està condicionat per l’estricta normativa aeronàutica d’un sector en constant evolució. Això frena la seva aplicació dins de l’administració, la persona responsable del dron és el pilot, i l’Agència de Seguretat Aèria només deixa operar en casos molt puntuals, com pot ser una emergència. Es necessiten hores de vol, com quan un es treu el carnet de cotxe i com a administració s’ha de complir la legalitat. Hi ha tot un procediment i unes necessitats que el CoEbreLab pot ajudar a resoldre, per exemple l’organització de simulacres o les pràctiques perquè els treballadors públics es formin en múltiples àmbits: cerca i salvament en casos d’emergència, topografia i agricultura de precisió, aplicació de fitosanitaris, inspeccions tècniques afegeix Tània Garnica, de Somos Dron.

L’estratègia CoEbreLab Dron és la mateixa que els darrers anys ha convertit la Ribera d’Ebre en pionera en el desenvolupament de la tecnologia 5G al nostre país, sent avui el CoEbreLab la seu de l’Àrea 5G Rural Terres de l’Ebre, la més activa del país, amb una vintena de projectes en marxa o testats abans de la seva sortida al mercat. Innovar requereix que el sector públic i el sector privat vagin agafats de la mà, i estar atents al que demanda el mercat. Ara mateix, amb la fundació i2Cat, som els únics que estem desenvolupant projectes 5G amb tecnologia dron, i de l’experiència pionera de Cunit també avancem per aplicar-ho a l’administració pública diu l’Albert Pujol, tècnic informàtic del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i dinamitzador de CoEbreLab.

La nau del Molló és un espai diàfan de 2.000 metres quadrats, equipat amb la darrera tecnologia i una xarxa de seguretat per drons.

Cunit i la Ribera d’Ebre continuen, així, avançant en projectes que contribueixin a desplegar la tecnologia dron a l’administració pública, convençuts del potencial d’aquest sector per millorar els serveis i la vida de les persones, i alineats amb l’estratègia europea per construir un ecosistema d’aeronaus no tripulades i sostenibles a Europa. De fet, es preveu un creixement del 21,9% anual a Europa d’aquí a l’any 2030, ja que “és un dels sectors amb major creixement al món: 28.000 milions d’euros el 2022, que arribaran als 541.000 milions el 2030”, segons el Comitè Europeu de les Regions en el seu darrer dictamen d’octubre de 2023, on també apunta “la responsabilitat i l’enorme potencial dels ens locals i regionals” per afrontar els canvis que comporta la incorporació d’aquesta tecnologia en el nostre dia a dia. Ben aviat s’espera tancar un acord amb la Diputació de Tarragona per iniciar cursos de formació en aquesta tecnologia dron per a treballadors públics d’ens locals de la província de Tarragona que es realitzarien a CoEbreLab Ribera d’Ebre.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: