Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El desplegament del ‘porta a porta’ situa a Móra la Nova i Flix al capdavant dels municipis ebrencs que més reciclen

11 octubre 2023 · Noticies

Dades presentades avui a Amposta pel director de l’ARC.

Quatre pobles de la Ribera lideren el rànquing de municipis de les Terres de l’Ebre pel que fa a la recollida selectiva de residus municipals. Es tracta de Móra la Nova, que arriba a un índex de reciclatge del 87,36%, Flix (76,85%), Miravet (75,52%) i Garcia (72,94%); en cinquena posició se situa Corbera d’Ebre, amb el 71,13%. Així ho ha remarcat aquest matí el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire i Soler, en la presentació del balanç de la gestió dels residus municipals a les Terres de l’Ebre que ha fet aquest matí a Amposta, a la qual ha assistit una delegació de la Ribera. El president del Consell Comarcal, Francesc Barbero, i la vicepresidenta i consellera de Medi Ambient, Núria Morera, han aprofitat la visita per reunir-se amb el director de l’ARC, juntament amb el director del Consorci de Residus de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat, Josep Maria Sáez, i el vicepresident comarcal i 1r tinent d’alcalde de Móra la Nova, Jesús Álvarez.

Peraire, acompanyat del director territorial d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, ha destacat en la seva intervenció que les cinc poblacions que presenten millors resultats tenen implantat el sistema de recollida selectiva porta a porta, i ho ha posat com a exemple de bona gestió: “El desplegament de sistemes eficients de recollida selectiva serà una de les grans apostes de la nova llei catalana de residus”, ha avançat el director de l’ARC.

Flix va substituir els contenidors al carrer pel servei porta a porta el febrer 2022.

Els resultats de 2022 de la Ribera d’Ebre ho confirmen: el municipi de la comarca que millors resultats presenta, Móra la Nova, va substituir els contenidors de vorera pel sistema porta a porta a mitjans de 2021; i Flix va seguir el seu exemple el febrer de 2022. De fet, la Ribera d’Ebre ha incrementat en 10 punts el volum de recollida selectiva dels residus municipals el darrer any, situant-se en el 56,96%, quan l’any 2021 s’havia situat en el 46,82%. Es tracta d’un “salt qualitatiu” que la consellera de Medi Ambient riberenca atribueix al canvi de modalitat en la recollida selectiva a Móra i Flix, però també a altres millores que s’han impulsat des del Consorci per a la Gestió de Residus a la comarca, com la posada en marxa del servei de deixalleria mòbil a tots els pobles.

Segona comarca que més recicla a l’Ebre, 10a a Catalunya

Rànquing per comarques de l’Ebre que amb millors índexs de reciclatge.

Pel que fa als resultats de les quatre comarques ebrenques, la Ribera d’Ebre (56,96%) ocupa la segona posició a la vegueria de l’Ebre, només superada pels ‘índexs assolits la Terra Alta (61,41%), i per davant del Baix Ebre (48,41%) i el Montsià (44,87%). El sistema porta a porta també en seria factor determinant: els 12 municipis de la Terra Alta disposen d’aquest servei, mentre que en el cas de la Ribera són 10 dels 14 municipis els que recullen els residus municipals porta a porta. Tivissa, amb el sistema de recollida de contenidors oberts en funcionament, és el municipi de Terres de l’Ebre que menys recicla, amb gairebé un 34% del volum de residus.

La millora dels resultats el 2022 situa a la Ribera d’Ebre entre les deu comarques que millors resultats assoleixen en el reciclatge dels residus municipals a Catalunya. “La Ribera d’Ebre està fent els deures. Amb aquest índex complim els objectius marcats per la normativa europea d’assolir el 55% l’any 2025. Però no podem abaixar la guàrdia si volem assolir el 60% en reciclatge fixat per la Unió Europea per al 2030; el 65% per al 2035”, afegeix la consellera.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: