Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

EbreLumen Talent forma més de 120 alumnes d’art del sud de Catalunya en videomapatge per obrir el festival a nous creatius

3 octubre 2023 · Noticies

Els treballs, inspirats en la natura de l’Ebre, es presentaran en el marc de la Fira Multisectorial de Móra la Nova a l’octubre

El comissari d’EbreLumen, durant una de les classes impartides a alumnes de l’Escola d’Art de Móra la Nova.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre continua treballant per donar un major impuls al festival de videomapping a la natura EbreLumen, l’únic d’aquestes característiques a Catalunya i un referent artístic pel que fa a la projecció d’imatges en gran format a la natura. Després de tres edicions, l’organització ha pres la iniciativa d’introduir aquesta disciplina artística innovadora a sis escoles i centres de formació en art de la província de Tarragona per promoure la creació de nou talent en aquesta disciplina emergent.

Així, més de 120 alumnes d’estudis d’art de la demarcació participen en aquest inici de curs 2023-2024 en la formació impartida pel comissari del festival, Albert Pujol. Es tracta d’una prova pilot on hi participen l’Escola d’Art i Disseny Josep Cassadó de Móra la Nova, l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI), l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona, la Casa d’Oficis Mas Carandell de Reus, l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta i l’Institut de l’Ebre de Tortosa. En el cas dels dos darrers centres, són alumnes de Batxillerat artístic i del Cicle Formatiu de Grau Superior de Realització Audiovisual.

Pujol, tècnic del departament d’Informàtica del Consell Comarcal, compta amb l’assessorament d’un dels referents mundials en el món del videomapping, l’artista brasiler ubicat a Barcelona, Ricardo Cançado, encarregat de la coordinació artística de l’EbreLumen des de la seva creació, l’any 2020. Les composicions audiovisuals elaborades durant el curs tenen com a premissa inspirar-se en la natura del territori, la mateixa temàtica del festival de la Ribera, i de fet es realitzaran també en un espai natural com és el barranc de Nolla, davant del Pavelló Firal de Móra la Nova.

Una oportunitat per als futurs creadors de casa nostra

La formació és una introducció al món del videomapping per captar talent a les escoles d’art del sud de Catalunya.

Les projeccions de gran format sobre elements de la natura són “un format encara poc explorat i amb moltes oportunitats artístiques”, que “requereixen afinar tant la tècnica com el llenguatge artístic per aconseguir una il·lusió òptica òptima que capti l’atenció del públic. No és el mateix que treballar sobre façanes o superfícies estables i normalment planes, que projectar a la natura amb roques, arbres, terra, etc. que són elements i espais volàtils i fàcilment canviants”. Aquest fet ha suposat també “un gran repte per als joves artistes participants, però l’han resolt molt bé dins del seu nivell de coneixement inicial en aquesta tècnica”, diu Pujol. A més, “la Cultura Digital representa una oportunitat en l’àmbit creatiu, també per al món rural i els nostres joves. Cada vegada hi ha més projectes i festivals que incorporen el videomapping, la demanda de professionals i creatius formats està creixent, i la formació d’EbreLumen Talent és una oportunitat per introduir-se en aquest sector emergent”, afegeix.

EbreLumen Talent va reunir als centres d’estudis d’art de la província en una jornada tècnica a Vinebre.

EbreLumen Talent doncs sorgeix en aquesta edició 2023 a partir d’una jornada tècnica celebrada a la població de Vinebre en el marc de la darrera edició del festival riberenc de videomapping a la natura, despertant un interès alt de les escoles d’art del sud del país. L’objectiu és arrelar el festival al territori, obrint el seu cartell a la participació d’artistes de casa nostra perquè col·laborin amb professionals i donar-los a conèixer dins del sector. De fet, els sis projectes audiovisuals, un per escola participant, que estan elaborant els alumnes s’estrenaran en un acte obert i gratuït en el marc de la Fira Multisectorial de Móra la Nova, concretament el diumenge 29 d’octubre, a les 18 hores, davant del Pavelló Firal.

Innovació i creativitat amb el riu Ebre com a protagonista

Mentrestant, es continua treballant en la quarta edició d’una cita que anualment recorre diferents pobles riberencs, convidant a descobrir de forma innovadora els actius turístics i patrimonials a partir de la natura que el riu Ebre deixa a la comarca des de fa centenars d’anys. Fins a la data, hi han participat artistes procedents de països com Colòmbia, Itàlia o Brasil, a més d’altres zones d’Espanya i també de diferents procedències de Catalunya. De cara a la pròxima edició, gràcies a l’EbreLumen Talent 2023, s’hi sumaran els noms de nous creatius del territori, ja que l’organització preveu seleccionar i projectar alguna de les creacions realitzades pels alumnes en el marc del festival de 2024.

Tota la informació del festival i les projeccions realitzades fins ara en les diferents poblacions es poden veure visitant el lloc web https://ebrelumen.riberaebre.org

Atractiu turístic de la Ribera d’Ebre

El coordinador de l’Àrea Econòmica del Consell i alcalde de Móra la Nova, Carlos Trinchan, i la consellera de Turisme, Vanessa Serrano, han visitat l’Escola d’Art de Móra la Nova per conèixer al grup d’alumnes i els detalls del curs impartit pel Comissari del Festival EbreLumen, Albert Pujol. “Trobo molt encertat obrir el festival EbreLumen a artistes emergents del territori, ja que, a més contribuir a la tecnologia del videomapatge amb la seva creativitat, ben segur sabran transmetre una visió i un missatge més arrelats a la nostra terra. És necessari reivindicar el talent local”, diu la consellera de Turisme. “Ningú com la gent del territori per promocionar el nostre patrimoni. No perdem de vista que EbreLumen és un festival que, a través de l’art i la innovació, vol donar a conèixer la Ribera d’Ebre, és un atractiu més que complementa la nostra oferta turística”, afegeix el vicepresident riberenc de l’Àrea de Promoció.

Us deixem dues imatges de la visita a l’Escola d’Art de Móra la Nova:

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: