Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre es retroba a Vinebre per mantenir viva la tradició de ballar la jota a tots els pobles de la comarca

2 octubre 2023 · Noticies

Els nens de l’escola les Eres van ballar moltes de les jotes de la 12a Festa comarcal, la millor mostra del futur d’aquest patrimoni immaterial i intangible ebrenc

La plaça 1 d’Octubre de Vinebre ha acollit enguany la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre, una cita on balladors i balladores de tots els pobles de la comarca es retroben cada any per compartir i mantenir viva la tradició de ballar la jota de tots els pobles riberencs.

Representants de les institucions, donant la benvinguda als balladors de la Ribera.

La dansa tradicional de les Terres de l’Ebre va ser la protagonista d’una cita “plenament consolidada, nascuda de la voluntat de recuperar la jota on s’havia perdut”, afirma el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero, que destaca “la voluntat d’organitzar-la que mostren els pobles i que hi hagi pobles que l’esperen” com a bona mostra de la “feina feta per Lo Fardell Patxetí per recuperar aquest patrimoni immaterial i intangible tan nostre”. Ho referma l’alcaldessa de Vinebre, Tere Viña, en nom del poble amfitrió d’aquesta 12a edició: “la jota la portem dins. La gent de la Ribera la viu i ens agrada molt poder acollir una festa cultural i comarcal tan nostra”.

Una tradició que arriba també a les escoles

Els alumnes de l’escola de Vinebre encetar la festa ballant la jota de Vinebre.

L’entusiasme dels alumnes de l’escola les Eres de Vinebre, que van encetar la festa amb una ballada per practicar els balls patxetins i van participar activament en totes les jotes, demostra que després de 12 edicions “la jota té futur”, assenyala la presidenta de Lo Fardell Patxetí, molt contenta amb la bona acollida que ha tingut la festa i del fet que entre el públic hi hagués “professors de música d’escoles de la Ribera participant per aprendre a puntejar per portar-ho a les seves aules”. “Res d’això hauria estat possible sense el suport que hem tingut tots aquests anys de moltes institucions”, com el Consell Comarcal de la Ribera, l’IRMU, el departament de Cultura i tots els ajuntaments riberencs.

La coca subhastada, gentilesa de la pastisseria Larrossa de Flix, tota una tradició també.

La Banda Municipal de Música de Benissanet, que durant aquests anys ha recuperat les melodies de totes les jotes riberenques alhora que Lo Fardell ho feia amb les coreografies, va ser l’encarregada d’amenitzar les 17 jotes ballades a plaça que avui formen part del calendari festiu comarcal: una rere l’altra, es van ballar les jotes de tots els pobles de la Ribera i la del peuet, com feien antigament els avantpassats d’arreu de la comarca després de la verema o de fer l’oliva.

Com mana la tradició, durant la festa es va subhastar una coca entre el públic, aquest any gentilesa de la pastisseria Larossa de Flix, i elaborada amb Vi PQT de Missa – Macabeu del celler Molí de Rué, que enguany va cotitzar a 62 euros. També va tenir molt bona acollida la cantada de coples per un dels vinebrans que més ha estudiat la tradició del poble i la comarca, Josep Maria Pros, i les paradetes amb vins dels cellers locals i de les entitats del poble.

Us deixem imatges de la xalera i el bon ambient que es va viure a la ballada de la 12a Festa Comarcal de la Jota de la Ribera d’Ebre.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: