Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre es promociona a la 8a edició del ‘Benvinguts a Pagès’ exposant el producte de proximitat i l’oferta turística rural

23 setembre 2023 · Noticies

Representants del sector agroalimentari i turístic que se sumen a la iniciativa, amb el conseller de Promoció Econòmica i la tècnica comarcal.

Producte agroalimentari de proximitat i turisme rural com a estratègia de desenvolupament comarcal. La Ribera d’Ebre se suma, un any més, a la iniciativa del ‘Benvinguts a Pagès’, la festa de la pagesia catalana que se celebra el cap de setmana del 30 de setembre i 1 octubre arreu de Catalunya per donar a conèixer l’activitat del sector agroalimentari i promoure el consum responsable i els productes de proximitat, atraient visitants d’arreu de Catalunya.

En el cas de la Ribera d’Ebre hi participen 14 empreses, tant del sector agroalimentari com turístic, coordinades pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, reforçant les sinergies entre els diferents agents de la comarca. “És una bona manera de promocionar la comarca i atraure visitants, si anem tots de la mà som més forts” diu el vicepresident 4t i responsable de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, Carlos Trinchan, que valora molt positivament les xifres de l’any passat, quan més d’un miler de persones van participar en les activitats i visites programades en aquesta festa de la pagesia, incentivant l’activitat econòmica de la comarca.

L’oferta del ‘Benvinguts a Pagès’ a la Ribera enguany inclou dues explotacions agràries que obriran les seves granges al públic perquè els visitants puguin conèixer de primera mà la feina que hi fan: Formatgeria Laura de Rasquera i la granja Somper de Riba-roja d’Ebre; dos elaboradors de producte local: la Masrojana de Móra d’Ebre i la Carnisseria Ca Llenç de Rasquera; tres restaurants que basen la seva cuina en aquest producte de proximitat: Molí de Xim de Miravet, la Braseria de Tivissa i el Pas de l’Ase de Garcia; i set allotjaments turístics rurals: 7 de Ribera, Hostal Fontdemora, Casa Font, Casa del Castell, càmping i alberg Tivissa, Hotel Rural Mas de l’Illa i Cal Blanco Miravet.

Les reserves i inscripcions s’han de fer a través de la pàgina web habilitada per planificar el cap de setmana: www.benvingutsapages.cat, on es poden consultar les visites, activitats i degustacions de producte en explotacions agràries i obradors, així les opcions d’allotjament i restauració per als visitants d’arreu del país.

 

Una bona experiència per als productors i elaboradors de Km 0

Laura Bladé, productora de formatges de cabra de Rasquera, participa des de la primera edició.

Per a Laura Bladé, productora dels formatges ‘Mas de les Codines’ de Rasquera, obrir les portes de la granja i interactuar amb els visitants ha estat sempre “una molt bona experiència. Venen moltes famílies amb nens, de Barcelona, Girona i d’arreu de Catalunya… entren al corral, veuen les cabres, tasten els nostres productes i tenim moltes vendes”, explica. La fórmula del ‘Benvinguts a Pagès’ encaixa molt bé al seu model de negoci, basat en venda directa d’un producte fresc: “Venem directament a mercats dels pobles propers, no amb intermediaris perquè és més bo quan està acabat de fer i així el pots deixar tastar i explicar el procés; és com el client el valora més”, diu aquesta ramadera de Rasquera.

Núria Guerrero i Lluís Busom, de Somper, obriran la seva granja als visitants.

“Les condicions de vida dels animals en una granja petita i en una industrial no tenen res a veure, i el producte tampoc. Per això és important que la gent et conegui i vegi que hi ha darrere, és una bona manera de fidelitzar els clients i que es valori el producte de quilòmetre zero, és la manera de competir amb grans marques i el boca a boca fa molt. Si ens coneixen, els agrada el que fem i ens compren”, explica Núria Guerrero, de Somper, que fa quatre anys participa en el ‘Benvinguts a Pagès’ fent tasts de mel i una activitat per a nens a la nau on envasen, a Flix, i enguany proposa visitar la seva granja al costat del riu Ebre, a Riba-roja. Allí els visitants podran veure tot el procés de la mel i tallar una espelma amb la cera de les abelles, a més de tenir contacte directe amb els animals de granja: gallines, ànecs, faisans, oques, conills, cabres nanes…

Josep Borràs, de Ca Llenç, s’estrena enguany al ‘Benvinguts a Pagès’ per promocionar els seus embotits.

En el cas de Josep Borràs, de la carnisseria Ca Llenç, és la primera vegada que obrirà el seu obrador de Rasquera perquè els visitants coneguin com elaboren els embotits de manera artesanal, com ja feia el seu pare. “La nostra clientela és del territori, venem a la botiga i a fires de pobles propers, però si aquest cap de setmana ve gent de fora, ens visita i fem negoci aquí al poble, també al bar, al forn… ja haurà estat una bona experiència”, diu Borràs, ja que al ser el seu un producte fresc i de producció familiar “la venda per internet és molt complicada”. Per això forma part del grup de treball del Consell Comarcal i participa activament de les iniciatives conjuntes que es duen a terme, ja que “col·laborar amb altres petites empreses m’ha donat a conèixer i m’ha donat més sortida al mercat; estic content del retorn”, afegeix.

 

Producte agroalimentari i Turisme Ribera d’Ebre per promocionar la comarca

Participants riberencs al ‘Benvinguts a Pagès’ 2023, durant un esmorzar amb producte local.

Els participants en aquest cap de setmana que convida a submergir-se en la vida rural formen part dels grups de treball del Ribera d’Ebre Viva, el programa amb el qual el Consell Comarcal treballa la diversificació econòmica a partir de les sinergies entre diferents agents i sectors estratègics del territori, en aquest cas també amb els restauradors i establiments turístics riberencs.

“El ‘Benvinguts a Pagès’ és una acció conjunta més de les que s’organitzen al llarg de l’any, però no l’única” diu la tècnica comarcal de suport al sector agroalimentari, Núria Descarrega, en referència a la creació de la marca Degusta Ribera d’Ebre, la campanya dels lots de Nadal i a les accions formatives per donar resposta a les necessitats i demandes dels mateixos empresaris riberencs que coordina el Consell Comarcal. La col·laboració entre el sector públic i privat “permet donar visibilitat a la qualitat dels nostres productes i serveis” i, a més, contribueix a posar en marxa “iniciatives que beneficien al conjunt, com les jornades gastronòmiques que s’estrenaran aquest mes d’octubre” afirma la tècnica del Consell.

Reserveu la vostra plaça! Per participar en les activitats que es fan a la Ribera apunteu-vos al web de Benvinguts a Pagès.

Consulteu l’oferta turística de la comarca al web Turisme Ribera d’Ebre.

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: