Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Mari Carmen Inglés Brandi es proclama Àvia de la Ribera d’Ebre 2023 en la 12a Festa Comarcal a Tivissa

9 setembre 2023 · Noticies

L’Àvia de la Ribera d’Ebre 2023, Mari Carmen Inglés Brandi, de Móra d’Ebre.

Tivissa va acollir ahir la XII Festa de l’Avi i l’Àvia de la Ribera d’Ebre, una trobada comarcal de la gent gran de la comarca que des de 2011 organitza el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb les entitats de jubilats riberenques, que proposen els seus candidats i voten l’escollit o escollida a través de la Taula Comarcal de la Gent Gran.

En aquesta ocasió, el títol és per Mari Carmen Inglés Brandi, de Móra d’Ebre, en reconeixement a “una vida dedicada a la família i al negoci”, la Ferreteria Brandi, una botiga “referent per diverses generacions” que és la seva “medecina” i d’on als seus 75 anys “ni em jubilo ni em jubilaré”, va confessar davant la resta d’avis i àvies riberencs de 2023. Mari Carmen va començar darrere el taulell amb 14 anys, hi ha criat als seus dos fills, hi ha enviudat, hi ha desafiat malalties i ara hi fa d’àvia. Per ella, és “un comerç, un espai d’acollida i tertúlia” amb els veïns que la manté “activa”.

12 candidats al títol

Dotze riberencs representaven als seus pobles en la Festa de l’Avi i l’Àvia Comarcal 2023.

Aquest any hi optaven 6 avis i 6 àvies de la Ribera d’Ebre: Antonio Montaña Serra, d’Ascó; Joan Castell Boix, de Benissanet; Elena Ferrús Guiu, de Flix; Maria Margalef Benet, de Garcia; Teresa Sarroca Florenza, de Ginestar; Josep Nicolau González, de la Torre de l’Espanyol; Vicent Sales Fortuño, de Miravet; Rosalia Benaiges Anguera, de Móra la Nova; Ramon Poquet Pros, de Vinebre; Montserrat Peliisa Farnós, de Rasquera; la mateixa Mari Carmen Inglés, com a Àvia 2023 de la capital de comarca, i el tivissenc Francisco Cavallé Domènech, del poble amfitrió d’una XII Festa comarcal amb 265 persones a sopar, organitzada amb “tota la il·lusió, força i entusiasme” perquè els conciutadans de la comarca se sentissin “com a casa”. “Passem moltes hores davant la pantalla mirant males notícies; actes com la Festa Comarcal donen valor al contacte i a les relacions, compartim somriures”, va animar-los Jaume Castellnou, el president dels Jubilats de Tivissa, una associació local fundada l’any 1979 que ja pensa en les seves “noces d’or per retrobar-nos de nou”.

Un puntal per a la societat riberenca

L’alcalde de Tivissa, el president dels jubilats del poble amfitrió, el president del Consell Comarcal i la consellera de Ciutadania.

Consellers, alcaldes i regidors van acompanyar als avis i àvies homenatjats, representants dels seus pobles, i a les seves famílies en “una nova nit entranyable, per al record”. Un per un, mentre es llegia la seva trajectòria vital, van anar pujant tots a l’escenari a recollir una placa i un ram de flors, rebent les felicitacions del president del Consell Comarcal, Francesc Barbero, i la consellera de l’Àrea de Ciutadania, Blanca López. L’actuació d’Elisabet Damas, neta de l’avi de Tivissa, a qui en un dia tan especial va voler sorprendre amb l’art pel cant heretat del seu avi, va ser la sorpresa d’una trobada comarcal per reconèixer “el saber, l’experiència i els valors” de la gent gran en la societat riberenca, on els avis són “un puntal per tantes famílies”, en paraules del president del Consell Comarcal. “Peça fonamental que manté viva l’essència de cada poble; tradició i progrés, passat i futur”, segons l’alcalde de Tivissa, Joan Cedó.

Alcaldes, consellers i regidors van reconèixer el paper de la gent gran a la comarca.

En els parlaments, Barbero i Cedó van destacar i encoratjar a continuar la “important tasca” que fan les associacions de jubilats i pensionistes a tots els pobles de la Ribera, una de les comarques més envellides del país: “Les activitats, la companyia i el suport que promouen les entitats són clau per combatre un dels grans mals que confessa la gent gran a les enquestes, tant al món urbà com al rural: la soledat no volguda”, recorda el president del Consell. A més, l’alcalde amfitrió va reconèixer que “la gent gran millora la vida cultural, social i econòmica dels nostres pobles”.

En aquest sentit, i a les portes de l’11 de setembre, el president del Consell Comarcal va reivindicar la llengua i la riquesa dialectal del català, fil conductor de la Diada aquest 2023, per demanar als avis i àvies que “transmetin a les noves generacions el gran llegat de la parla genuïna de la comarca i les particularitats de cada poble”, perquè “una societat completa només s’entén si en formem part tots, des dels més petits als més grans”.

XII Festa dels Avis i Àvies de la Ribera d’Ebre 2023

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: