Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Francesc Barbero, President del Consell riberenc amb els vots d’ERC-AM i PSC, i el mandat unànime comarcal d’optimitzar els Fons Nuclears

20 juliol 2023 · Noticies

La sala de Plens del Consell Comarcal, en el primer discurs de Francesc Barbero com a president de la Ribera.

Francesc Barbero Escrivà ha estat elegit setè president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb els 9 vots d’ERC-AM i els 2 socialistes de CP, amb la mateixa fórmula que es revalida 20 anys després que el també flixanco Pere Muñoz, ahir present al Ple, ocupés aquest càrrec. Els 7 consellers de Junts-CM es van abstenir, davant l’absència de l’única electa de XTU, que prendrà possessió del càrrec la setmana vinent.

Barbero, únic candidat que es va presentar per presidir la institució, va prometre el càrrec “per imperatiu legal fins a la consecució de la República Catalana”, assumint com “un honor i un orgull” la “responsabilitat” de gestionar la imminent arribada dels Fons de Transició Nuclear “a tots els pobles” de la comarca, uns recursos que considera “palanca de canvi” per dinamitzar l’economia de la Ribera i fer front als embats del despoblament i la desindustrialització manifests, i que han de “servir a la ciutadania que viu i aposta pels nostres pobles com a projecte de vida i de futur”.

En la seva intervenció, tots els portaveus dels grups comarcals: Josep Jaimot de CP, Rubén Biarnés de Junts-CM i Jesús Álvarez d’ERC-AM, van coincidir unànimement en la necessitat de gestionar aquests fons per a la dinamització econòmica de la comarca des del “consens”, “sense interessos partidistes”, ni territorialismes estèrils de “nord i sud”, fent valdre el servei essencial i la raó de ser del Consell Comarcal per “ajudar a les persones, les empreses i els ajuntaments de la comarca”.

 

Un moment històric per la Ribera

La nova Corporació entrant, amb la presidenta sortint Gemma Carim.

Per davant, la Ribera encara quatre anys d’una X Legislatura comarcal que acabarà el 2027, a tres anys vista del tancament de la central nuclear d’Ascó I (2030), al qual se sumarà el reactor d’Ascó II el 2032, segons el calendari anunciat pel Govern espanyol. En paraules del nou president, caldrà “estar a l’altura del moment històric”. En aquest sentit, va reconèixer “el sentiment de comarca” que han impregnat les polítiques comarcals durant els darrers 8 anys de presidència de Gemma Carim, anunciant la continuïtat en “la qualitat dels serveis per al benestar dels veïns de la comarca i el suport a tots els sectors econòmics, fent bandera del feminisme i la igualtat”.

Així, la seva voluntat és encapçalar “un govern d’entesa amb totes les formacions del Ple i els alcaldes de la comarca”. De fet, mai havia estat tan notòria la presència d’alcaldes, més d’un terç del Consell d’Alcaldes, amb veu i vot al Ple del Consell, en total 7 municipis riberencs: Flix, Mora d’Ebre, Móra la Nova, Benissanet, Garcia, Rasquera i la Palma d’Ebre.

Des d’una institució clau a l’hora de prestar serveis públics mancomunats als municipis especialment als més petits, Barbero i el portaveu socialista, i soci de govern Carlos Trinxan, van expressar “la prioritat del Govern” comarcal perquè “del primer a l’últim poble de la Ribera puguin presentar projectes als Fons Nuclears ja des d’aquest primer any”, amb la “plena disposició i tot el suport tècnic” del Consell. A més, va dir el nou president, “caldrà una visió de conjunt” perquè “només els territoris que tenen un consens al voltant del seu futur se’n surten”. En aquest sentit, el nou president va ampliar aquesta visió més enllà de la Ribera, a la resta de les Terres de l’Ebre i als territoris frontissa, “davant els importants reptes de futur del territori”.

 

Nova Corporació Comarcal 2023 – 27

Barbero va ser proclamat nou president pel també flixanco Josep Solé, com a membre de la Mesa d’Edat del Ple, junt amb la més jove, Marina Rojals.

La sessió plenària, davant un nombrós públic, entre els quals treballadors comarcals i expresidents de la institució, va constituir la nova Corporació Comarcal 2023 – 27 amb la mesa d’edat, presidida per Josep Solé i Marina Rojals. Tots i cada un dels 19 consellers electes, excepte la de XTU, van prendre possessió del càrrec.

Són 9 representants per part d’Acord Municipal: Francesc Barbero (Flix), Jesús Álvarez (Móra la Nova), Núria Morera (Benissanet), Joan Juncà (la Torre de l’Espanyol), Blanca López (Garcia), Maria Rosa Piñol (Riba-roja d’Ebre), Eduard Cavallé (Tivissa) i Vanessa Serrano (Miravet); als quals se sumen en el nou Govern comarcal els 2 de Candidatura de Progrés: Carlos Trinchan (Móra la Nova) i Josep Jaimot (Ascó).

A l’oposició, els 7 consellers adscrits a Compromís Municipal: Marina Rojals (La Palma d’Ebre), Josep Solé (Flix), Marcel Sabaté (Ginestar), Jaume Agustí (Riba-roja d’Ebre), Rubén Biarnés (Móra d’Ebre), Maria Àngels Llombart (Rasquera) i Maria Pilar Rams (Vinebre). Maria del Carme Lleixà (XTU) s’incorporarà en el pròxim plenari, dimecres 26 de juliol, quan s’aprovarà el nou organigrama i el cartipàs comarcal, així com els dos representants de Consell Comarcal a l’òrgan de Governança del Fons de Transició Nuclear, que es reunirà l’endemà, dijous 27 de juliol, amb una major representació dels municipis riberencs. Després del darrer dictamen de la Generalitat, la Ribera serà la comarca amb més municipis representats a l’òrgan dels Fons, en formaran part: Ascó, Flix, Móra la Nova, Tivissa i Móra d’Ebre.

El Ple de Constitució de la Corporació i la investidura del nou president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, en imatges.

 

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: