Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Les jornades digitals ‘Els camins de l’aigua’ promocionen la Ribera d’Ebre i el seu patrimoni com a paisatge cultural al món

17 juliol 2023 · Noticies

Ca Don Joan va reunir les entitats participants per posar en comú el projecte.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre en funcions, Gemma Carim, ha participat en la meta volant del projecte Matrix Cultura 2050 a les Terres de l’Ebre: Els camins de l’aigua, una iniciativa que recull un seguit d’iniciatives artístiques, culturals i locals per mostrar el seu valor, utilitzant tecnologies audiovisuals i internet per transmetre “una mirada al territori com a paisatge cultural”.

El projecte, impulsat per l’associació Livemedia per a les Arts i Cultures en Xarxa arreu del país, s’ha dut a terme a les Terres de l’Ebre en cooperació amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, la Fundació el Solà de la Terra Alta i Territori Inhòspit del Baix Ebre. En el cas d’Els camins de l’aigua es refereix al riu Ebre com a eix vertebrador, i al recurs de l’aigua com a força i element que configura el paisatge riberenc.

Gemma Carim va aportar la seva visió de comarca després de 8 anys com a presidenta del Consell Comarcal.

La trobada conjunta, celebrada a Ca Don Joan, a Vinebre, va posar en comú les aportacions que han fet els diferents pobles i associacions al contingut d’aquestes jornades digitals, la qual cosa permetrà “donar una major visibilitat al treball que homes i dones de casa nostra han fet i fan per preservar la Cultura i el Patrimoni. És una nova finestra al món per la Ribera d’Ebre”, diu Gemma Carim. Entre els assistents, la directora de l’Institut Ramón Muntaner (IRMU), Mari Carme Jiménez; el president del CERE, Josep S. Cid; el filòleg i professor de la URV, Pere Navarro, de Tivissa; la regidora de Cultura de Vinebre, Rosa M. Pros.

Variada temàtica lligada a l’activitat del teixit associatiu comarcal

La implicació de les entitats permet documentar i divulgar a la xarxa les iniciatives culturals i artístiques del territori.

Les gravacions dels esdeveniments s’està fent des de maig, i fins a finals de juliol, tractant temes com l’impacte social i cultural que va suposar la industrialització i la fàbrica de Flix; la navegabilitat, el pas de barca, el bosc de Ribera i la reserva natural de Sebes; els usos locals de les paraules i la diversitat dels parlars, lligats a la natura i la biodiversitat; la fenologia i el recull de dades climàtiques i el seu efecte en el canvi climàtic; intervencions artístiques; la cultura del vi i el paisatge, memòria, art, poesia… Hi participa una àmplia representació del teixit cultural i artístic dels municipis implicats: Flix, Ascó, Vinebre, Miravet, Tivissa, Riba-roja d’Ebre, a la Ribera d’Ebre; Gandesa i Corbera, a la Terra Alta; i Tivenys, al Baix Ebre.

Els esdeveniments creats per transmetre aquests entorns i paisatges culturals s’estan retransmetent a través del compte de twitter de LiveMedia, fent xarxa amb les entitats del territori per amplificar la seva difusió. També es penjaran al Youtube.

A més, els materials audiovisuals es complementen amb una sèrie d’escrits de lectura llarga que es poden consultar al blog del projecte, constituint un recurs de documentació, visibilització i reconeixement dels actors i iniciatives participants, “també pel que fa a la seva aportació a la sostenibilitat de la mateixa cultura, els seus paisatges i territoris, ja que intentem crear consciència del paisatge com a riquesa cultural, obrint circuits de creació, divulgació de coneixements i pràctiques inherents a iniciatives locals que encaixen a l’objectiu de desenvolupament sostenible de l’ONU 2050 de viure en harmonia amb la natura”, diu la coordinadora de LiveMedia, Maria Alcoberro.

 

Imatge dels rentadors de Tivissa, durant una de les gravacions.

PROGRAMA D’ACTUACIONS I TRANSMISSIONS:

Alguns dels esdeveniments ja s’han publicat, i el  programa s’anirà actualitzant a: https://matrixcultura2050.substack.com

Les transmissions de les gravacions es realitzen posteriorment, una o dues setmanes més tard, a https://twitter.com/livemedia i els comptes de Twitter de les organitzacions participants, entre els quals el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

 • FLIX

A LA COLÒNIA FÀBRICA DE FLIX: INDUSTRIALITZACIÓ, CULTURA I PAISATGE

Un recorregut per l’antiga colònia de l’electroquímica de Flix amb el tema del riu Ebre lligat a la indústria i l’impacte social i cultural que va suposar l’establiment de la fàbrica a Flix al 1897. Lligat amb l’actual problemàtica de la desindustrialització a Ribera d’Ebre i la necessitat d’inferir relacions i sinèrgies entre cultura i paisatge.

Coordinat amb Associació La Cana, Grup de Natura Freixe, Ajuntament de Flix.

Amb: Pere Muñoz i Hernàndez (historiador i escriptor, ha escrit La Colònia Química alemaya a Flix 1897-1994), Cristina Ferrús (Associació La Cana), Óscar Bosch (president del Grup de Natura Freixe), Helena Blanch (comunicadora, Grup de Natura Freixe).

 • TIVISSA

TARDET ALS RENTADORS HISTÒRICS DE TIVISSA: LA PARAULA DITA I COMPARTIDA

Una trobada als històrics rentadors de la Sèquia del Camí aTivissa, sobre usos locals de les paraules i la diversitat dels parlars. La paraula com arxiu de memòria. La relació entre la diversitat lingüística, els coneixements de la natura i la biodiversitat.

Coordinat amb Societat Obrera de Tivissa, Pere Navarro (URV), Ajuntament de Tivissa. Amb: els filòlegs Pere Navarro, Olga Cubells, Carles Castellà, Montserrat Perelló [a confirmar], el pastor de Tivissa Maquineta [a confirmar], Loreto Meix (historiadora de l’art), el poeta Carles Jardí.

 • FLIX

UN RECORREGUT PEL MEANDRE DEL RIU EBRE A FLIX

Un recorregut pel meandre de Flix que acull en el seu centre el nucli de la població. Diferents emplaçaments ens permeten apropar-nos a la realitat i la cultura del riu des de diferents aspectes: la navegabilitat, la industrialització (la presa, la central hidroelèctrica), el paisatge de bosc de ribera als Xops com a part de la reserva natural de Sebes, el pas de barca accionat elèctricament.

Coordinat amb Associació La Cana, Grup de Natura Freixe i Olga Poblet. Amb: Jaume Masip Llop (La Cana), Olga Poblet (biòloga), Jordi Rofes (biòleg, Freixe).

 • TIVENYS

RECUPERACIÓ I MEMÒRIES DEL PAISATGE RURAL A TIVENYS (DE COCONS, AMAGATALLS I GRANERES AL COLL DEL GARROFER)

Ens ubiquem a la partida Coll de Garrofer on fem un itinerari que mostra la recuperació de construccions tradicionals relacionades amb l’emmagatzematge i control de l’aigua, configurant el paisatge, i des de les mateixes veus que comparteixen les memòries i vivències de l’entorn amb històries de cocons, amagatalls i graneres.

Coordinat amb Territori Inhòspit, Ajuntament de Tivenys. Amb la col·laboració de COAC Terres de l’Ebre. Amb: Sisco Besalduch (Territori Inhòspit), Maria Pilar Mauri (propietària de la finca), Francesc Ventura (antropòleg), Antoni López (Arquitecte, COAC) i altres.

 • ASCÓ

CAMINS D’AIGUA, CAMINS DE SIRGA: NAVEGANT PEL RIU EBRE AMB EL LLAÜT LO ROGET

Una navegació amb el llaüt lo Roget partint d’Ascó fins al Pas de l’Ase. En una mateixa visió el Castell templer i la torre nuclear d’Ascó, una obertura de temes prenent com a fil conductor la navegabilitat del riu Ebre, la significació de les diferentses eres de la industrialització, les cultures del riu i el propi ecosistema fluvial.

Coordinat amb Associació Lo Llaüt, Associació L’Aube, IES Móra la Nova, Ajuntament d’Ascó.

 • MIRAVET

MIRAVET I EL PAS DE BARCA AL RIU EBRE (AQUÍ HI HA UN CARONTE…)

Ens ubiquem al pas de barca a Miravet, mostrant la tasca de l’únic transbordador a l’Ebre que funciona sense motor amb la mateixa força del corrent de l’aigua. El pes històric del riu Ebre per la cultura, l’economia i la societat al seu pas per aquests territori, i el Caronte com a metàfora de la nostra contemporaneïtat amb històries reals de l’antic barquer.

Coordinat amb Associació Lo Pergi, Ajuntament de Miravet. Amb: Josep Cañabate Fortunyo (Dr. en història per la UB), Paco Navarro (antic barquer) i altres.

 • TIVISSA-SERRA D’ALMOS

RITMES DE LA NATURA: EL SABER FENOLÒGIC A LA SERRA D’ALMOS

Des dei 1971 Josep Borrell ha recollit les dades climàtiques i fenològiques del seu entorn, la Serra d’Almos. Ara Isaac Bentieb pren el relleu. La fenologia estudia les relacions entre els factors clmàtics i les manifestacions estacionals o periòdiques del essers vius, vegetals o  animals. Per això ens està donant claus importants per analitzar l’impacte del canvi climàtic en el cicle vegetal i com afecta les espècies vegetals i animals.

Coordinat amb Societat Obrera de Tivissa, Associació L’Aube, Ajuntament de Tivissa. Amb: Josep Borrell Bargalló (pagès, aficionat a la climatologia i la fenologia), Ismael Bentieb (geògraf per la URV, Associació L’Aube, CERE), Clara Campo Borrell (estudiant), Olga Poblet (biòloga).

 • GANDESA

LA CULTURA DEL VI, PAISATGE I INTERVENCIONS POÈTIQUES

Des de les vinyes del Celler Bàrbara Forés, coneixem les pràctiques agroecològiques que promouen la biodiversitat i uns valors vers l’ecosistema que mostren la dimensió cultural de l’ecosistema agrícola i “com els sistemes agrícoles vius no poden existir sense les seves cultures associades”. Amb intervencions poètiques per profunditzar en la consciència del paisatge.

Coordinat amb el Celler Bàrbara Forés. Amb: Carme Ferrer, Pili Sanmartin Ferrer, col·lectiu de poesia Petjada i Llavor, IES Gandesa amb el professor i poeta Albert Guiu.

 • ASCÓ

TROBADA DE MÓNS: UN RECORREGUT PER ASCÓ

Coordinat amb Associació Lo Llaüt, Ajuntament d’Ascó.

 • CORBERA D’EBRE

L’ABECEDARI DE LA LLIBERTAT 1995-2023: MEMÒRIA, ART I PAISATGE AL POBLE VELL DE CORBERA

Caminem ad libitum pel Poble Vell de Corbera d’Ebre (destruït pels bombardejos durant la Batalla de l’Ebre al 1938) contemplant les obres creades de l’Abecedari de la Llibertat, amb una reflexió poètica de la nostra contemporaneïtat en l’acumulació dels temps al paisatge.

Coordinat amb Associació Zero mig partit pel mig i Associació Poble Vell de Corbera d’Ebre. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Corbera d’Ebre. Amb: Josep Cañada (artista i curador de l’Abecedari de la Llibertat); Jesús Pedrola (artista i curador del Poble Vell i de l’Abecedari de la Llibertat), Magda Zaragoza (fotògrafa), Encarna Pons (artista) i altres.

 • VINEBRE

META VOLANT Matrix Cultura 2050 a Terres de l’Ebre

Trobada dels participants de les tres comarques (entitats, actors culturals, ajuntaments i institucions de Terra Alta, Ribera d’Ebre i Baix Ebre), oberta a altres agents i entitats, amb presentació de les activitats realitzades. Activitat que propicia una dinàmica de transferència de pràctiques i coneixements, en una estratègia de projectar el treball i enfortir la xarxa territorial.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vinebre (Ca Don Joan i Casa museu Enric d’Ossó), municipis i Consells Comarcals de Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta. 

 • RIBA-ROJA D’EBRE

INTERVENCIONS__ARTS I ENTORNS

Investir el paisatge de cultura a partir d’intervencions artístiques a Riba-roja d’Ebre.

Coordinat amb Sarah Misselbrook d’Associació Riba-rock, Roser Gay. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre.

 

 

 

 

 

 

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: