Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre promou la Innovació Oberta entre les empreses dels vuit polígons industrials de la comarca

29 juny 2023 · Noticies

La jornada d’Innovació i Networking ha tingut lloc a la Sala Renaixença de Benissanet.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha celebrat una nova trobada, la quarta, de la Taula Comarcal de Polígons Industrials, creada el 2022 per incentivar el sector empresarial de la Ribera, dinamitzar els vuit polígons de la comarca i atraure noves inversions. El format ha estat una jornada d’Innovació i Networking, que ha reunit a la Sala Renaixença de Benissanet una variada representació de sectors empresarials: artesania, assessoria fiscal, digital, comerç, producte agroalimentari, construcció, turisme, serveis tècnics, emprenedors…

En aquesta ocasió, es tractava de posar en contacte als empresaris riberencs per promoure el que es coneix com a Innovació Oberta, un concepte on les empreses desenvolupen o introdueixen canvis a través de la cooperació amb altres empreses, institucions i experts per aprofitar els seus coneixements, ja no només mitjançant recursos interns, sinó creant sinergies. Això els permet reduir la inversió i el termini de posada en marxa del procés o producte al mercat. Així els ho ha explicat Salvador Mena, responsable de l’àrea de recerca per contracte de la Fundació Bosch i Gimpera, vinculada a la Universitat de Barcelona, un dels ponents de la trobada.

L’alcaldessa de Benissanet, Núria Morera, ha donat la benvinguda amb la presidenta del Consell en funcions, Gemma Carim.

La benvinguda ha anat a càrrec de la nova alcaldessa de Benissanet, Núria Morera, i la presidenta en funcions del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, que ha demanat als participants de la jornada que s’involucrin en les iniciatives de la comarca: “Cal innovar i obrir-se a l’entorn per ser més competitius”, els ha dit Gemma Carim en la que serà la seva darrera intervenció en una Taula Comarcal de Polígons. La presidenta en funcions els ha animat a col·laborar amb les tècniques del Consell, ja que fan “un important treball de prospecció per conèixer el teixit econòmic riberenc, imprescindible” per incentivar un model alternatiu a la Ribera, més enllà de l’hegemònica indústria nuclear, que ja té data de tancament. I els ha posat d’exemple altres sectors estratègics de la Ribera, on les sinergies entre sector públic i privat de la comarca han propiciat projectes conjunts, com el Degusta Ribera o la campanya turística del Ribera en flor.

Entre el públic assistent a la jornada hi havia una variada representació de sectors i activitats.

Carim ha defensat el Ribera d’Ebre Viva, un programa del SOC que des de 2012 dinamitza els sectors estratègics i l’economia comarcal: “Són recursos públics que ens permeten copsar i atendre les necessitats de les empreses, i poder-les fer arribar a altres administracions”, a través de propostes i projectes perquè es puguin materialitzar; “si no aprofitem aquestes sessions de treball, desapareixeran” i “la formació per a empreses i treballadors de la comarca és fonamental per a la dinamització econòmica i la millora de la competitivitat empresarial”, ha afegit.

Innovació i networking, factors clau

La jornada ha acabat amb una sessió de networking per fer contactes i relacions professionals entre els assistents, a càrrec de Carlos Pérez, de la consultoria Optimpeople, l’empresa que dinamitza el sector industrial riberenc a través del Ribera d’Ebre Viva. “Les accions del Ribera Ebre Viva són molt variades. Es parla de finançament, de transformació digital, de casos d’èxit… Aquest cop, hem volgut abordar la importància de conèixer l’activitat d’altres empreses del voltant. Saber què fan altres al mateix polígon, i a la mateixa comarca, i de la importància de relacionar-nos amb aquestes empreses veïnes perquè també és un factor clau per a la millora de la competitivitat d’una empresa”, diu la tècnica comarcal de Prospecció, Serrat Ramon.

Salvador Mena, de la Fundació Bosch i Gimpera, durant la seva intervenció a la Taula Comarcal.

Per la seva banda, el ponent Salvador Mena va convidar als assistents a “trencar barreres” per propiciar processos d’innovació oberta a les empreses riberenques, després de constatar que entre els participants no hi havia hagut cap col·laboració professional fins a la data, malgrat la seva proximitat. Els factors que no permeten aquest tipus de sinergies entre empreses acostumen a ser múltiples, va dir aquest expert: “pot ser per falta de coneixement, de temps, de confiança, per confidencialitat o per raons econòmiques… a vegades també perquè no trobem un soci adequat o no ens hem entès… Es tracta d’analitzar-ho i obrir-nos a explorar aquestes possibilitats que hi ha al nostre entorn més proper”.

Després de l’estiu hi ha previstes dues trobades més d’aquesta Taula Comarcal de Polígons, després de la jornada celebrada ahir i de la trobada per definir l’estratègia conjunta per captar inversions a la comarca, que es va celebrar a l’abril al CoEbreLab del Molló. La primera acció conjunta impulsada per aquest grup de treball va ser la creació d’una eina interactiva per donar visibilitat a les més de 80 empreses de la comarca, a través d’un mapa interactiu que permet cercar les empreses per municipi, polígon i activitat.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: