Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal commemora el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a la Gent Gran

15 juny 2023 · Noticies

“Salut i atenció sanitària, per promoure la qualitat de vida de les persones grans. Participació en la societat, per fer sentir la seva veu. Seguretat, per garantir la protecció, dignitat i assistència a totes les persones durant tota la vida. I autorealització, per continuar desenvolupant les seves potencialitats, habilitats, aspiracions i objectius vitals, assolint satisfacció personal”.

Aquests són els pilars fonamentals de l’envelliment actiu que la consellera d’Acció Social de la Ribera d’Ebre, Teresita Agné, ha recordat abans de donar pas al vídeo de la Xarxa d’Envelliment Actiu de Catalunya, donant veu als protagonistes del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, 15 de juny, declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 1990:

Donar visibilitat a ‘un problema social’

‘Prou de maltractar-nos’ clama el mural amb el recull de sentiments i emocions exposats pels delegats del Consell Consultiu.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha celebrat avui, 15 de juny (15J) un acte institucional i dos tallers dirigits a les associacions que formen part del Consell Consultiu de la Gent Gran de la Ribera d’Ebre, una diada per crear “consciència, prevenir i combatre una realitat, molts cops silenciada que, com tota situació de violència, és tot un problema social”. L’acte ha servit també per visualitzar els sentiments i paraules que han expressat els avis i àvies de la comarca als tècnics comarcals de Serveis Socials en referència a aquest tema: vulnerabilitat, indignació, ràbia, odi, rebuig, por, vergonya… Tots ells han quedat plasmats en un pòster en forma de núvol d’etiquetes, sota el lema Prou de Maltractar-nos, que es farà arribar a tots els ajuntaments i locals de les associacions de jubilats i pensionistes de la comarca per donar-los veu i contribuir a detectar “el maltractament a la gent gran, que pot ser de tipus físic, sexual, psicològic, emocional, econòmic i material, i inclou diverses formes, com l’abandonament o la negligència”.

Representants del Consell Consultiu de la Gent Gran de la Ribera, aquest migdia a la sala de plens del Consell.

Així ho ha fet explícit la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim, que ha llegit el manifest del 15J promogut per la Xarxa d’Envelliment Actiu de Catalunya, de la qual forma part l’ens comarcal riberenc. Ho ha fet davant els representants de les associacions de jubilats i pensionistes de la comarca i dels tècnics de l’Àrea d’Acció Social, a qui Carim els ha volgut reconèixer la seva labor en el desplegament de les polítiques socials a tots els pobles: “A banda d’organitzar activitats lúdiques, les associacions sou essencials per detectar les necessitats dels nostres veïns i transmetre-les a l’ens comarcal per poder oferir recursos des de l’administració” al col·lectiu de 65 anys o més, que en el cas de la Ribera d’Ebre representa un de cada 4 habitants, per sobre de la mitjana catalana (19%).

 

La importància de mantenir-se actiu

La presidenta del Consell ha felicitat a Ramon Sabaté com a representant de la Ribera i les Terres de l’Ebre a l’Associació Catalana de Gent Gran.

La presidenta del Consell Comarcal també ha tingut paraules d’agraïment per Ramon Sabaté, membre delegat del Consell Consultiu de la Ribera, per la seva llarga trajectòria en favor dels avis i àvies de la Ribera, però també de la resta de les comarques veïnes de Terres de l’Ebre, com a membre de l’executiva de l’Associació Catalana de Gent Gran. Durant l’acte, Sabaté ha llegit el manifest impulsat des d’aquesta entitat nacional, animant a “trencar el silenci” que pateix el col·lectiu, “independentment de la seva classe social”, i remarcant “la importància de mantenir-se actiu i continuar aprenent, també quan us és gran”.

Precisament aquest ha estat l’objectiu dels dos tallers que s’han organitzat amb motiu del 15J abans de l’acte institucional a la mateixa seu sala de Plens del Consell: un sobre tràmits i gestions amb l’administració electrònica, a càrrec dels tècnics d’Informàtica del mateix Consell, i un d’Empoderament i Lideratge, a càrrec de la Creu Roja.

S’han organitzat dos tallers per donar eines als delegats de les associacions de gent gran dels pobles de la comarca.

“Aquestes xerrades són molt convenients, pel que aprenem i perquè ens recorden que hem d’afrontar la vida amb il·lusió. És un mateix qui ha de buscar motius per tenir il·lusió i bons sentiments, i ho hem de saber compartir amb les persones del nostre voltant, no caure en el desànim. Estem en una edat daurada: ens passem la vida laboral esperant el moment de poder gaudir del que tenim i poder viure amb més calma”, explica Jaume Castellnou, president de l’Associació de Jubilats i Pensionistes de Tivissa, un dels veïns que ha participat en els tallers.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: