Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El festival EbreLumen es consolida i impulsa el vídeomapping a les escoles d’art de la província

1 juny 2023 · Noticies

 

La presidenta del Consell Comarcal va presentar el balanç del festival EbreLumen 2023 ahir als consellers del Plenari.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va fer ahir balanç del darrer Festival EbreLumen que fa pocs dies va tancar la seva tercera edició després d’un tour de sis caps de setmana per deu pobles de la Ribera d’Ebre. Sota el títol Inspira Llum, Inspira Natura aquesta primavera s’han presentat noves projeccions artístiques en espais emblemàtics de la comarca, consolidant EbreLumen com una cita de referència en el món del vídeomapping i la Cultura Digital, lligada a la promoció turística del territori i a la innovació en el camp de l’art. Enguany hi ha participat Miravet, Vinebre, Riba-roja, Flix, Ginestar, Garcia, Móra la Nova, Ascó, la Palma i Móra d’Ebre; en molts casos amb activitats paral·leles, com degustacions de producte local i música. Els conselleres comarcals van visualitzar un tastet de les projeccions de l’EbreLumen 2023 en el transcurs del Plenari celebrat ahir, unes imatges que podeu ampliar visitant el web del Festival EbreLumen.

EbreLumen Talent va reunir als centres d’estudis d’art de la província en una jornada tècnica, coincidint amb el videomapping de Vinebre.

“Després de tres edicions, el festival es consolida i demostra una gran projecció de futur”, diu la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, que destaca la iniciativa de l’EbreLumen Talent, la jornada per a centres formatius d’art de tota la província que es va fer a Vinebre dins el programa del festival d’aquest any, per apropar aquesta disciplina i formar als artistes del territori de cara a futures edicions. Així, el pròxim curs escolar s’impulsarà una formació de vídeomapping a sis centres del territori: l’Escola d’Art Josep Cassadó de Móra la Nova, l’Escola d’Arts d’Amposta (ESARDI), l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, l’Escola d’Oficis de Reus, l’institut Ramon Berenguer IV d’Amposta, en aquest cas dins dels estudis de Batxillerat Artístic, i l’institut Ebre de Tortosa, dins la formació professional de Realització Audiovisual. Igualment, el festival EbreLumen engegarà amb el TecnoCampus de Mataró, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), un projecte pilot amb l’únic centre universitari que imparteix actualment una assignatura de ‘Vídeomapping i instal·lacions creatives’: “una beca creativa que també ajudarà a fer créixer el nostre festival i donar-lo a conèixer més enllà del nostre territori”, afegeix Carim.

Un festival innovador i singular

La singularitat de ser l’únic festival d’aquesta disciplina que projecta imatges de gran format sobre elements de la natura: arbres, roques, terra… ha estat tot un “desafiament” per als vuit artistes del cartell d’enguany, procedents de Colòmbia, Itàlia, Brasil, Espanya i Catalunya. Ho destaca el comissari del festival, Albert Pujol, que valora “el salt qualitatiu” dels nous continguts presentats aquest any.

Art i tecnologia es combinen per projectar les creacions d’EbreLumen a la natura.

El treball que s’ha fet els darrers tres anys a la Ribera d’Ebre sota el paraigua del Consell Comarcal, amb un departament d’Informàtica històricament innovador en l’àmbit digital a l’entorn rural, ha permès explorar una tècnica artística encara poc desenvolupada des del punt de vista del llenguatge audiovisual. “No és el mateix projectar en façanes d’edificis, que en elements de la natura com es fa a la Ribera. És un llenguatge molt nou i un dels punts forts d’EbreLumen és que ens permet experimentar per adaptar la tècnica a l’hora de generar la il·lusió òptica que caracteritza aquest format” explica el seu director artístic, Ricardo Cançado, qui afirma que “cada vegada coneixem millor el llenguatge de projecció: més contrastat en fulles fosques, canviant segons la densitat i les característiques dels arbres… es treballa i s’aplica molt diferent si es projecta en una roca o en muntanya… encara tenim molt recorregut”. En el cas de la projecció que es va fer al voltant de l’embarcador de Garcia, es va combinar el vídeomapping amb el Ledmapping, amb tot un joc de llums encara més espectacular per al públic.

Tot plegat fa que la presidenta del Consell i el comissari del festival tanquin aquesta edició apuntant “les bones perspectives de creixement” de l’EbreLumen, també pel que fa a ampliar el seu àmbit territorial a altres municipis del tram català del riu Ebre de cara al 2024, gràcies al suport de l’Institut de Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) i de l’àrea de Cultura Digital de la Generalitat.

Altres punts aprovats al ple d’ahir

Imatge del Ple celebrat ahir a Móra d’Ebre.

El ple comarcal també va aprovar el conveni amb la Generalitat per cedir un espai d’ús gratuït per al Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) a les usuàries riberenques de l’àrea d’Igualtat I Feminismes, que ara s’han d’atendre en altres recintes externs al Consell per manca d’espai. Així, s’habilitarà una zona de l’edifici comarcal amb dos despatxos per facilitar la gestió dels programes i serveis que es faciliten a les dones que han patit violències masclistes, millorant així l’atenció que se’ls ofereix, molts cops de manera coordinada amb altres serveis de l’Àrea d’Acció Social que estan ubicats al mateix edifici del Consell. Les noves oficines del SIE estaran ubicades davant dels despatxos de la planta baixa de l’Oficina Comarcal de Joventut, a peu de carrer. Les obres començaran un cop signat aquest conveni aprovat ahir al Ple.

D’altra banda, també es va aprovar la liquidació de les quotes municipals de 2022 per al sosteniment dels Serveis Socials d’atenció primària que els tècnics del Consell Comarcal presten a tots els ajuntaments de la Ribera, de manera mancomunada, i que es calculen en funció del nombre d’habitants. En total, 140.934,71 euros per una població de 21.864 habitants, que es reparteix i cada poble assumeix en el seu pressupost municipal.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: