Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

225 alumnes de Primària de la Ribera descobreixen l’Ebre i el territori amb el projecte ‘Lo riu es mou’

12 maig 2023 · Noticies

Els alumnes del Lluís Viñes, de Móra d’Ebre, durant la seva experiència.

Aquest curs, 225 alumnes de 5è i 6è curs de Primària de la Ribera d’Ebre participen en el projecte Lo riu es mou per promoure la navegació, l’esport, la història i la cultura al voltant del riu Ebre ja des de ben més petits. La iniciativa està impulsada per la representació territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre i els Serveis Territorials d’Educació i Cultura, amb el suport també de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE).

Els participants riberencs, als quals també s’han afegit els de Capçanes, Marçà i els Guiamets, que comparteixen ZER amb els de l’escola Josep Riba de la Serra d’Almós,  formen part dels 800 d’una quarantena d’escoles, entre les quals també les del Baix Ebre. La seva participació en el projecte s’inicia amb una activitat amb llaüts en diferents trams, que es complementa amb un dossier pedagògic a les aules. Així, fins al juny es reparteix per dies i escoles la seva experiència al riu, entre els trams Garcia – Móra d’Ebre / Móra la Nova; Xerta – Aldover; Tortosa – Campredó i Port de l’Ametlla de Mar – Port Natural L’Estany Gras. Se’ls trasllada en autobús al punt de sortida i un cop dalt de l’embarcació i durant el recorregut, d’uns 5 quilòmetres, es ressalta la diversitat biològica, cultural i històrica al voltant del riu i es treballa també l’adaptació a l’equip, la cooperació i el lideratge.

‘Lo riu es mou’ proposa un dossier amb continguts interactius pedagògics abans de fer la baixada al riu. Clica a la imatge per accedir-hi.

Dossier pedagògic a les aules

El dossier pedagògic, treballat des dels Centres de Recursos Pedagògics i els Camps d’Aprenentatge de Flix i el delta de l’Ebre, ha estat creat amb una plataforma interactiva i en forma d’enllaç web; per tal que des dels centres i també els mateixos alumnes puguin accedir de forma ràpida, àgil i còmoda. Té una mirada molt transversal amb la inclusió de diferents apartats temàtics entorn del riu Ebre: la història del riu, el vessant més esportiu, els diferents ecosistemes que hi conviuen, les repercussions ambientals, les diferents espècies invasores, etc. També hi ha un joc final amb una sèrie de preguntes que l’alumnat ha de respondre.

Representants de les administracions implicades en el projecte, a l’embarcador de Garcia, abans de la sortida.

“El projecte té la voluntat d’apropar el riu Ebre a l’alumnat de les Terres de l’Ebre des d’un vessant esportiu, cultural i de coneixement del nostre patrimoni i les nostres tradicions”, explica el representant territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre, Joan Barberà Carceller. “Volem que l’alumnat conegui el riu i què ha anat significant per totes les generacions. És important conèixer, xalar i respectar el riu perquè allò que coneixes és el que acabes estimant i protegint quan ets gran”, afegeix la directora dels Serveis Territorials d’Educació, Montse Perelló Margalef. “Tenim un riu que és l’eix central de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre i l’essència d’allò que som: una terra de riu i un patrimoni fluvial i natural únic i que ens singularitza. I donar-ho a conèixer als nostres joves és clau perquè prenguin consciència per estimar-lo i ajudar-lo a mantenir, a la vegada que promocionem les activitats al riu i els espais fluvials”, conclou el director de l’Idece, Josep Maria Sáez Pujol.

En els pròxims cursos està previst incorporar tot l’alumnat de les Terres de l’Ebre, així com treballar trobades esportives entre diferents municipis.

Us deixem imatges de la travessa pel riu que van fer els alumnes de l’escola Lluis Viñas de Móra d’Ebre, des de l’embarcador de Garcia

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: