Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Avui, Dia Mundial de la Higiene de Mans: 199 nens de 1r curs de la Ribera aprenen l’hàbit amb ‘Salut i Escola’

5 maig 2023 · Noticies

Els alumnes portaveus i le sinfermeres han ballat la cançó amb els bons hàbits de rentar-se les mans durant l’acte del 5M a la Ribera.

“Abans de tocar un bebè, rentat les mans bé”, o “Abans de menjar un caneló, rentat les mans amb aigua i sabó”, i un altre: “Mentre et rentes les mans amb aigua i sabó, canta una cançó”. Aquests són els rodolins que han fet a l’escola Les Eres de Rasquera i que els nens de 1r han “penjat a la classe per fer memòria” d’aquest bon hàbit, explica l’Oleguer, de 6 anys.

Aquestes són algunes de les indicacions que la Montse i la Núria, infermeres de la Ribera d’Ebre, han ensenyat amb els tallers del programa ‘Salut i Escola’ als 199 nens i nenes de 6 anys que cursen 1r de Primària a la comarca. L’objectiu: conscienciar des de ben petits de la importància d’un gest que evita la transmissió d’infeccions, com ha evidenciat la situació de COVID els darrers anys. “Recordeu: aigua i sabó, i mans ben netes, sempre!”, diuen les infermeres.

“Un gest que salva vides”, com vol recordar el Dia Mundial de la Higiene de Mans que es commemora avui, 5 de maig, i que en el cas de la Ribera d’Ebre fa una dècada que es treballa amb les escoles de la comarca des del departament de Salut a les Terres de l’Ebre i el Centre de Recursos Pedagògics (CRP) de la Ribera d’Ebre, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el departament d’Educació, la Fundació Doctor Ferran i l’Obra Social de la Caixa.

Recursos pedagògics dins i fora de l’aula

Foto de família dels portaveus dels alumnes participants, les infermeres i els representants de les instutucions implicades en el programa.

Amb motiu del Dia Mundial, una representació dels alumnes participants, juntament amb els seus mestres i pares, han exposat el treball fet a l’aula amb les infermeres i el suport de les tutores, en un acte a la sala de Plens del Consell durant el qual les institucions col·laboradores els han lliurat un diploma, un mapa de la Ribera d’Ebre i un llibre. L’acte ha servit per posar en comú els bons hàbits inculcats amb aquest taller pedagògic, que a més d’una xerrada aquest curs ha introduït formats digitals i jocs interactius que estan al web del CRP de la Ribera perquè aprenguin bé, des de ben menuts, la importància de la higiene de mans. De fet, ‘Salut i Escola’ és un projecte pedagògic que treballa a l’aula des de diversos àmbits competencials: llengües, música, plàstica…

“En comptes del concurs de dibuix que es feia abans, ara es treballa en grup i cada escola ho adapta al seu projecte, la qual cosa el fa més interessant. L’objectiu és que els alumnes assimilin aquest hàbit saludable”, diu Olga Casanovas, del CRP de la Ribera. Així s’ha posat de manifest en l’acte comarcal, quan els petits portaveus de cada centre han exposat el seu treball. A més dels rodolins de Rasquera, s’han presentat un vídeo amb tots els murals i dibuixos que han fet amb el taller, treballats amb diverses tècniques: collage, pintura, fotografia, fang… que a les escoles ara pengen en llocs visibles tenir-ho ben present. En algunes escoles el tema ha servit perquè una mare vagi a llegir un llibre del tema a la classe, en altres per fer una cançó o un Memory en anglès amb les indicacions de les infermeres que està penjat al web de l’escola Lluís Viñas… A més, tots els alumnes han après una cançó que han ballat durant l’acte al Consell per explicar la seva experiència i enviar una missatge al públic que omplia la sala: “Rentem-nos les mans quan toca”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: