Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Govern es compromet a transferir a tots els municipis de l’àmbit territorial del Fons Nuclear: prop de 34 milions d’euros

20 abril 2023 · Noticies

La presidenta del Consell i el conseller de Promoció Económica van ser els representants dels municipis riberencs a la reunió.

El Govern, a través del Departament d’Empresa i Treball, s’ha compromès a transferir a partir del mes de juliol a tots els municipis de l’àmbit territorial del Fons de Transició Nuclear, això és a ambdues zones de planificació del PENTA, al voltant de 34 milions d’euros del Fons de Transició Nuclear. Així s’ha acordat en la primera reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear celebrada aquest dilluns a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre. La presidenta del Consell de la Ribera, Gemma Carim, i el conseller de Promoció Econòmica, Francesc Barbero, van assistir en nom del Consell Comarcal i en representació de tots els municipis riberencs.

Per a la zona de planificació II del PENTA (Pla d’Emergència Nuclear exterior de les centrals nuclears), la llei 10/2022 estableix que per a l’exercici 2023 es repartirà la dotació per a la zona en parts iguals entre els municipis. Durant aquesta primera reunió de l’òrgan de govern, el Departament d’Empresa i Treball ha proposat un mecanisme per a aquest repartiment que n’asseguri l’eficiència en la gestió, la seguretat jurídica i la celeritat en la tramitació de les transferències, i també s’ha aprovat que els deu municipis de la zona de planificació I del PENTA siguin beneficiaris d’aquest repartiment. La decisió  suposa que tots els municipis de la Ribera d’Ebre rebran l’aportació del Fons de Transició Nuclear (FTN) aquest any 2023, també els que formen part del PENTA I.

La reunió va estar presidida pel Secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, amb els alcaldes d’Ascó, Miquel Àngel Ribes (dreta), i Vandellòs i Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia (esq) com a videpresidents.

Durant la reunió també s’han repassat les modificacions normatives que afecten el fons, el desenvolupament reglamentari del règim de gestió del fons i les següents passes a seguir.

El fons té com a finalitat finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia elèctrica nuclear a les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellòs. Les centrals nuclears d’Ascó van entrar en funcionament el 1984 i el 1986, mentre que la central de Vandellós II ho va fer l’any 1988.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: