Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Punt Lila Irisat de l’institut escola de Móra La Nova, pioner en l’àmbit educatiu de les Terres de l’Ebre

2 abril 2023 · Noticies

Els 24 voluntaris del Punt Lila Irisat de l’institut escola 3 d’abril de Mora la Nova, recollint el diploma per la formació que han fet.

“Som un col·lectiu d’alumnes per ajudar i evitar que un company se senti sol quan te una necessitat. Recollim queixes i suggeriments per trobar solucions als neguits i ens ajudarem a identificar situacions de discriminació, violència, assetjament o actituds LGBTIfòbiques, reivindicant els drets de tots els col·lectius en dates assenyalades. ¡Som una porta a la llibertat!”. Amb aquesta declaració d’intencions, l’institut escola 3 d’abril de Móra la Nova ha posat en marxa el primer Punt Lila i Irisat en un centre educatiu de les Terres de l’Ebre, del qual formen part 24 alumnes voluntaris que cursen des de 6è a 4rt de l’ESO, amb el suport del professorat i del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Així, han volgut aprofitar la celebració del 31M, Dia per a la Visibilitat Trans, per presentar públicament aquest Punt Lila Irisat, un “pas important” per una causa que és “responsabilitat de tots” i que diu molt “dels valors dels impulsors”, coincidien els convidats, entre ells els alumnes dels cursos superiors de Primària i ESO en una forma més de sensibilitzar a la comunitat educativa en aquesta causa. L’organització de l’acte del 31M és una de les primeres accions públiques del col·lectiu lila irisat moranovenc.

Diversos testimomis i experts van participar en les taules rodondes per debatre i fer reflexionar als alumnes del centre.

La jornada de reflexió i debat al Casal Municipal de divendres va servir per conèixer testimonis en primera persona i l’opinió d’experts en el tema, conscients que “ens sentim molt sols a les escoles perquè no tenim referents quan la diversitat és real, també per part dels adults”, va dir una noia trans convidada pels voluntaris. “Alguns mestres em feien amagar perquè sentien llàstima per mi, i no és la manera. A classe sentia que com tenia pluma les meves opinions no eren tan vàlides com la resta. Tot el pati era una pista de futbol i havíem de buscar un racó on jugar a la corda o a mares i pares“ va explicar un noi homosexual també present a la taula.

“A vegades el rebuig és subtil, i es fa de manera indirecta, no només hem d’atendre els casos més extrems també s’han d’eradicar les microviolències”, segons la tècnica de Feminismes i Igualtat, Judit Julià. “Lo important és l’autoconfiança” diuen les persones que s’han trobat amb situacions de rebuig per la seva condició personal. Disposar d’un espai d’acompanyament, com el Punt Lila Irisat, contribuirà a “superar tabús”, com “pensar que ningú et farà cas ni t’ajudarà”, afegeix Julià.

Durant l’acte, es va passar el vídeo d’un jove de Móra la Nova, el periodista Roger Font, de l’Associació Cultural i LGBTI+ Okay Productions, creadors del Pride Ebre, que ha volgut donar el seu testimoni personal i suport a la iniciativa del que va ser el seu l’institut:

Amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera

Tot comença, explica la directora, quan un ex alumne envia una carta a una professora explicant-li que no sempre s’havia sentit ben tractat a l’institut i no hi tenia espai per expressar la seva diferència i patiment, un escrit que es va fer arribar a l’educadora i a la direcció del centre abans de la pandèmia. “Aquelles paraules ens va fer reflexionar molt i, al tornar a la normalitat, vam contactar amb el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre perquè ens donés més suport per atendre la diversitat al centre, i així va sorgir la idea de fer un Punt Lila Irisat a l’escola”, diu la directora, Marga Merlos.

La presidenta del Consell, amb representants d’Educació, Joventut Feminismes i Igualtat, ja que aquest és una causa social transversal.

Les tècniques comarcals treballen en dos eixos, la sensibilització i la prevenció, i la detecció i l’orientació un cop es dóna una conducta reprovable al centre. També és important treballar de manera transversal entre diversos departaments: Educació, Feminismes i Igualtat i Joventut, també amb els recursos del Servei d’Atenció Integral a les Dones…. De la visita i les xerrades que van fer les tècniques comarcals al centre, van sortir un grup de voluntaris que es van implicar en el projecte i s’han format per poder formar part del Punt Lila Irisat del 3 d’Abril. Divendres se’ls va donar el diploma als 24 alumnes que han fet la formació per estar al Punt Lila Irisat, uns voluntaris que cada curs aniran canviant: “Tenim molta feina, és un canvi cultural i de mentalitat,”, reconeixen la Nerea, la Caitlin i l’Anais, que estan a l’últim curs de l’ESO i per això creuen que “el relleu per mantenir actiu aquest servei és molt important, no només dins el centre, també per donar visibilitat les situacions a les famílies”. De fet, la mare d’un alumnes que ha patit la discriminació a les aules va insistir en que “cal treballar molt amb els pares, mestres i adults són els que han de donar exemple”.

Alumnes dels cursos superiors del centre  omplien el Casal Municipal en la jornada de debat amb motiu del 31M.

“L’èxit d’aquest iniciativa demostra la necessitat de treballar de manera conjunta amb els centres educatius de la comarca, perquè hi ha diferents maneres de viure i totes han de ser respectables”, diu la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim. “Hem de ser lliures per triar i estimar, i sobretot tenir tothom els mateixos drets, i en això l’Educació i els valors a les escoles hi tenen un paper molt important. La cultura pesa tant que encara ens trobem amb moltes reticències i cal parlar de diversitat, si no serem uns ignorants i continuarem faltant el respecte a qui veiem diferent”, segons al directora territorial d’Educació, Montse Perelló. Sobre tot, “no silenciar”, va dir la seva homòloga de Joventut, Laia Gómez.

Escolta activa per aturar les agressions, no és tabú

A més de pintar un mural al pati per donar visibilitat al servei del Punt Lila Irisat i sensibilitzar a la comunitat educativa, s’han instal·lat bústies en espais íntims dels lavabos per recollir suggeriments i queixes dels alumnes que es poden sentir discriminats o violentats per la seva condició personal. L’orientador recollirà aquests escrits, totalment confidencials, per atendre la necessitat de l’alumne que hagi patit una situació de discriminació a les aules, sigui per la condició que sigui: de gènere, sexual, per origen, raça…

Molts escolars van pujar al final de l’acte a l’escenari animats per les reflexions que es van fer durant la jornada.

“Cal garantir la llibertat dels alumnes per desenvolupar-se a l’escola com la persona que són”, insisteix la directora. El debat s’ha centrat entorn a tots els col·lectius, i més en aules on “la diversitat cultural es cada dia més gran”. Entre les persones que van voler estar a la presentació d’aquest nou servei hi havia el president de la comunitat de Famílies Musulmanes de Móra la Nova, El Amin Benanter. “S’ha de fer una escolta activa a les víctimes d’aquests abusos, no jutjar-les ni victimitzar-les, que sentin un recolzament incondicional perquè no ha de ser tabú sentir-se diferent. I cal denunciar aquestes conductes per aturar els agressors; la vergonya és per qui comet la discriminació o la violència, i també cal actuar amb aquestes persones”, afegeix la tècnica de Feminismes i Igualtat.

L’acte va acabar amb una bona part dels alumnes del centre que assistien a l’acte pujant a l’escenari del Casal Municipal per acompanyar als voluntaris del Punt Lila Irisat pioner a l’Ebre, com a mostra de suport a la iniciativa.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: