Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre celebra el 8M amb l’emotiu homenatge a les Dones Treballadores que ‘han fet grans els nostres pobles i la comarca’

11 març 2023 · Noticies

Les dones treballadores de la Ribera homenatjades ahir a Garcia.

Maria, Cinta, Dolors, Àngela, Roser, Teresa, Dolores, Maria del Carme, Mari Carmen, Vicenta, Maria Teresa, Marta i Maribel. Elles són les mares, àvies, treballadores, pageses, botigueres, mestresses de casa, lluitadores, incansables, incondicionals…. dones valentes que aquest any han acceptat el repte de la seva associació local com a representant de la Dona Treballadora del seu poble, per participar en l’acte commemoratiu del 8 de març a la Ribera d’Ebre.

La Sala de Maig de Garcia es va omplir de gom a gom per acollir la 14a edició d’un homenatge a la Dona Treballadora de la Ribera d’Ebre itinerant, que cada any es fa en un poble de la comarca, a iniciativa del Consell Consultiu de Dones de la Ribera, l’òrgan de participació ciutadana comarcal on hi són representades les associacions de tots els pobles de la Ribera. Una sala plena on es feia un silenci absolut cada vegada que una de les homenatjades pujava a l’escenari i un familiar llegia, solemne, la seva història i trajectòria de vida.

Espais de trobada i iniciatives comarcals

La presidenta Gemma Carim va tenir un gest amb Maria Pilar Ten, impulsora de la festa i l’àrea de Dones comarcal fa 16 anys.

Records i memòries en una tarda molt emotiva, amb un nexe en comú: totes han compartit una vida de dedicació a la família, la criança i l’educació dels fills; i un treball incansable, des de molt jovenetes, contribuint “a fer grans els nostres pobles i la nostra comarca”, en paraules de Gemma Carim, qui ahir s’acomiadava en el seu darrer discurs en aquest acte comarcal com a presidenta del Consell Comarcal de la Ribera amb un reconeixement a les dones riberenques que durant anys han treballat, des de la política, l’administració i la societat civil, per fer possible espais de trobada feministes i iniciatives conjuntes, com l’homenatge d’ahir. Menció especial per a la rasquerana Maria Pilar Ten, la consellera comarcal que fa 16 anys va impulsar “un petit projecte que s’ha fet gran gràcies a totes les conselleres que m’han succeït i a les tècniques que hi ha treballat dia a dia”, en referència a l’àrea de la Dona del Consell Comarcal.

La consellera de Serveis Socials, Tere AGné, durant la lectura del manifest del 8M, amb les tècniques comarcals organitzadores de l’acte.

“Cal deixar d’acceptar les coses que no poden canviar i canviar les coses que no podem acceptar. Ens fem feministes perquè no acceptem les desigualtats, les discriminacions ni les violències que condicionen la vida de totes les dones”, va recordar la consellera comarcal de Serveis Socials, Teresita Agné, durant la lectura pública del manifest del 8M. Un clam a la igualtat que també va llançar l’alcaldessa de Garcia, Blanca López, donant la benvinguda a les associacions i representants institucionals de la comarca, satisfeta que Garcia hagi estat enguany escenari per “donar visibilitat a les històries plenes d’experiència i de vivències” de les protagonistes de l’acte, en una “tarda d’aprenentatges global i interior” per al públic que omplia la Sala de Maig.

Dones joves que agafen el relleu per innovar

Les joves que han agafat el relleu de l’Associació de Dones de Garcia van ser les anfitriones de l’acte comarcal.

Garcia completava ahir el cercle; aquest era l’únic poble de la comarca que faltava per acollir aquesta cita feminista anual de la Ribera d’Ebre. L’organització del 8M comarcal ha estat tot un repte per a l’Associació de Dones de Garcia, amfitriona en aquesta edició, que tot just ha estrenat una nova junta amb dones molt joves que han agafat el relleu de l’entitat local amb un objectiu: “Les nostres veïnes de l’anterior junta estaven cansades d’estar sempre al capdavant, i en una trobada ens ho van proposar a les joves, que vam acceptar. Volem innovar! Volem fer coses noves, no sempre el mateix, i que les dones del nostre poble siguem actives”, explica Aroa Roman, la presidenta de l’entitat, que forma part de la nova junta amb vuit joves més: “Som noves i amb poca experiència però n’anirem aprenent. La setmana passada, en comptes del tradicional sopar al poble vam fer una sortida al teatre a Tortosa i les dones de Garcia ens ho vam passar molt bé. La qüestió és fer coses pel poble”.

A continuació, la galeria de fotografies de l’acte amb les Dones Treballadores homenatjades en aquesta XIV edició de la festa del 8M comarcal.

 

Video de l’acte del XIV Homenatge a la Dona Treballadora de la Ribera d’Ebre:

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: