Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Les empreses riberenques ja poden optar a contractar joves universitaris per fer pràctiques remunerades

13 febrer 2023 · Noticies

Díptic informatiu del Pràcticum Odisseu.

Fins el 9 de març està oberta una nova convocatòria dels ajuts Pràcticum Odisseu, un programa que promou la contractació d’estudiants universitaris en empreses i entitats de territoris rurals com la Ribera d’Ebre, que forma part d’un dels 11 Grups d’Acció Local per al desenvolupament rural que gestionen els ajuts europeus LEADER, a través del Consorci d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre – Terra Alta. L’objectiu és que els joves amb formació retornin al poble i afavorir que s’hi estableixin, captant talent a les zones rurals per frenar el despoblament.

Es tracta de pràctiques remunerades, amb una estada mínima de 300 hores a l’empresa, a realitzar durant aquest curs acadèmic i, en qualsevol cas, abans del 15 de setembre de 2023. Els Ajuts Pràcticum financen el 60% del cost, fins a un màxim de 1.260 euros, assumint el programa 4,2€/hora i l’empresa participant, 2,8€/hora. Els candidats han de ser estudiants universitaris de Grau que hagin superat almenys el 50% dels crèdits o estudiants de Màster Oficial.

Les empreses que hi vulguin participar han de presentar l’oferta de pràctiques a la pàgina web d’Odisseu dins el termini (9 de març), a través d’un formulari on seleccionaran l’àmbit professional de la plaça que ofereixen. Un cop es coneguin les ofertes de pràctiques, es publicaran al web d’Odisseu perquè els universitaris interessats puguin consultar-les i enviar, entre el 15 de març i el 19 d’abril, la seva candidatura.

“Molt bona experiència”

Els dos socis d’Òptim valoren molt positivament la seva experiència en el Pràcticum Odisseu.

Una de les empreses de la Ribera d’Ebre que ja ha participat en aquest programa és Òptim, una empresa de comunicació situada al polígon d’Ascó. L’any passat van tenir una estudiant de grau en pràctiques durant tot l’estiu i va ser “una molt bona experiència”, opinen els dos socis d’Òptim, Martí Pros i Pau Poquet. A més de l’ajut econòmic rebut, Pros també valora l’oportunitat de poder oferir una experiència laboral a una jove del territori, en el seu cas una estudiant de Comunicació de Corbera d’Ebre, conscient que l’èxode rural i la fugida de talent jove per la falta de llocs de treball als pobles no afavoreix l’activitat i la competitivitat de les empreses riberenques. Al contrari. Per això anima als empresaris i emprenedors de la Ribera a presentar-se al Pràcticum Odisseu.

Aquest empresari de Vinebre recorda la seva pròpia experiència, quan amb el seu cosí Pau van decidir muntar una empresa a la comarca, sumant els seus coneixements en Belles Arts i Informàtica. “Jo sé el que costa trobar feina i treballar del que t’agrada quan acabes la carrera universitària. Vaig haver de marxar a Barcelona a formar-me, però a l’acabar tenia clar que volia tornar al poble”, explica Pros. Divuit anys després, han passat de ser dos persones a tenir sis treballadors i reconeixen que “sense el suport de l’administració i els ajuts per crear ocupació a la comarca, tant des del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre com de l’Ajuntament d’Ascó, no tindríem les instal·lacions i la maquinària que tenim; seríem una empresa més petita o ens hagués costat molt més aconseguir-ho”, diuen.

Una relació ‘win to win’

Martí i Pol a la nau de l’empresa al polígon d’Ascó

Per créixer i consolidar-se com a empresa rural, aquests dos riberencs “hem tingut la sort de poder-nos beneficiar” de diferents programes de suport al desenvolupament econòmic de la comarca: els fons europeus LEADER, les subvencions per a l’impuls del Polígon industrial d’Ascó, el Next Generation i el Kit Digital per impulsar la digitalització d’autònoms i petites empreses… A més, han col·laborat amb l’institut de Flix oferint fer pràctiques a estudiants de cicles formatius. “Hi ha empresaris que són poc partidaris de les subvencions perquè pensen que els donarà més feina; i és veritat que necessites dedicar-hi un temps però, per la nostra experiència, compensa”, afegeixen els dos socis d’Òptim, que sempre han tingut la visió de “col·laborar amb les entitats del territori per retornar l’ajuda que hem tingut”. Lo que és coneix en el món empresarial com a Responsabilitat Social Corporativa (RSC).

Així, aquest any que l’empresa celebra la seva majoria d’edat els dos socis d’Òptim estan treballant per crear “dues beques de suport a l’emprenedoria de casa nostra, dotades amb mil euros cadascuna, per a empreses de nova creació o projectes nous. És un experiment que donarem a conèixer en les properes setmanes, i en el que esperem comptar amb l’assessorament del Consell Comarcal i del CIS, ja que tot i ser iniciativa privada la seva experiència segur que aportarà valor i més benefici al territori”, afegeixen.

 

Més informació del programa de pràctiques remunerades al web d’Odisseu.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: