Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Els cinc consells comarcals afectats pel Fons Nuclear demanen als grups parlamentaris negociar per disposar-ne a inicis de 2023

23 novembre 2022 · Noticies

Els representants dels cinc Consells Comarcals, ahir al Parlament.

Front comú al Parlament de Catalunya de les cinc comarques dels municipis més afectats pel tancament anunciat de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs, demanant respecte per la feina feta fins ara al territori per captar inversions que permetin crear llocs de treball alternatius al model industrial actual.

Les presidentes del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim; el Baix Camp, Rosa Abelló; la Terra Alta, Neus Sanromà; el Priorat, Xavier Gràcia; i el vicepresident del Baix Ebre, Jordi Gaseni, es van desplaçar ahir dimarts a la tarda a Barcelona per reunir-se amb els grups parlamentaris i traslladar-los l’opinió del territori sobre com s’ha d’articular el Fons de Transició Nuclear, que els implicats confien que arribi ja a principis de 2023, com estava previst.

L’opinió es va recollir dilluns, a la reunió convocada pels cinc presidents comarcals a la seu del Consell de la Ribera, a Móra d’Ebre, a la qual van assistir representants dels agents socials, econòmics i polítics de casa nostra; els mateixos que els darrers nou mesos han consensuat el Reglament que ha de desplegar la gestió dels diners que recaptarà la Generalitat l’any 2023 en concepte d’impost a les nuclears.

La postura defensada a Barcelona

La posició del territori, recollida pels presidents comarcals en diverses reunions els darrers dies, és clara: cal mantenir la filosofia per la qual es va crear aquest impost i prioritzar l’arribada dels diners als municipis més afectats pel tancament de les nuclears. Defensen no ampliar el radi d’afectació a 30 quilòmetres, com proposa el grup parlamentari socialista a Barcelona sense haver tingut en compte la veu del territori. Es tracta de reactivar l’economia dels municipis més afectats per evitar un èxode rural que a la Ribera ja s’ha viscut en el passat, preveient alternatives reals per unes comarques que se senten novament oblidades. I és que la fi de la vida útil dels tres reactors nuclears suposarà la destrucció de 3.000 llocs de treball, un cop dur que el Fons de Transició Nuclear ha d’ajudar a pal·liar.

Els cinc presidents van instar als representants de tots els grups parlamentaris a negociar entre ells respectant l’opinió, la feina feta i els acords presos a casa nostra els darrers mesos. De la proposta socialista, veuen bé ampliar l’aportació econòmica però sense que això suposi incorporar en el repartiment municipis més llunyans a les centrals –fins i tot hi podrien entrar quatre pobles de l’Aragó–, com contempla la proposta del PSC.

Carim i els seus homòlegs insisteixen que aquests ajuts del Fons han de servir per fer competitius els projectes de l’àrea més afectada per la desnuclearització, fent la nostra comarca més atractiva a inversions davant altres zones urbanes més industrialitzades del país. A mes, pel territori, és important mantenir l’actual sistema de governança, de manera que els agents locals que han participat fins ara a les reunions mantinguin el seu paper actiu en la gestió dels Fons, i en la reindustrialització i diversificació econòmica de la zona més afectada.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: