Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Preocupació a la Ribera d’Ebre per la proposta de repartiment del Fons de Transició Nuclear amb altres zones industrialitzades

17 novembre 2022 · Noticies

Destinar més diners per fer front al tancament de les centrals nuclears, sí; però demorar en el temps l’arribada d’inversions al territori, repartir els diners que han de servir per revertir la pèrdua de llocs de treball amb altres municipis que no formen part de l’àrea propera a les centrals nuclears i haver de competir per captar inversions amb àrees ja industrialitzades, no.

Imatge de la reunió dels alcaldes de la Ribera d’Ebre aquest matí a la seu del Consell Comarcal, a Móra d’Ebre.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha convocat aquest matí de manera extraordinària i urgent els alcaldes de la comarca per fer una valoració conjunta de la proposició de llei per modificar el Fons de Transició Nuclear, l’anomenat impost nuclear, que ha d’assegurar la diversificació econòmica i la reindustrialització de la comarca davant el tancament de les centrals nuclears del territori. La proposta, presentada pel grup socialista al Parlament de Catalunya, “implicaria l’enterrament en vida de la Ribera d’Ebre”, en paraules de la presidenta comarcal, Gemma Carim.

Els alcaldes riberencs estan d’acord en augmentar la dotació de diners del Fons de Transició Nuclear que es destinarien al territori, que passaria del 20% al 50% de l’impost que grava l’activitat de les nuclears. Tot i això, veuen amb molta preocupació que es plantegi ampliar el radi dels municipis que es beneficiarien pel repartiment d’aquests diners, que passaria dels 20 als 30 quilòmetres respecte a la ubicació dels reactors.

Competir amb els que ja són competents

Això comportaria que els pobles de la comarca haurien de competir per obtenir aquests fons amb àrees i ciutats ja industrialitzades, com Reus, Vila-seca, Salou, Cambrils, Tortosa… Un escenari que la presidenta riberenca afirma que “ens deixa en clar desavantatge” a l’hora de captar inversions i noves indústries que frenin el despoblament i la pèrdua de llocs de treball a la Ribera: “Aquest Fons de Transició ha de servir per fer més atractiva la comarca de cara a les empreses, avançant-nos a l’impacte del tancament de les nuclears. Ara ja ens trobem amb el greuge de no estar al peu de l’AP-7. Si ara també es reparteix amb altres territoris ja de per si més competitius, quin sentit té?”, es pregunta.

No allargar-ho més en el temps

La presidenta del Consell Comarcal, i el vicepresident, durant la reunió d’alcaldes per parlar del Fons de Transició Nuclear.

Recollint la preocupació mostrada aquest matí pels alcaldes de la Ribera, la presidenta del Consell lamenta que els ajuntaments i els agents econòmics i socials riberencs fa mesos que treballen per consensuar amb el Govern català un reglament que permeti desplegar aquest Fons de Transició Nuclear a la comarca. I, fins i tot, preveient la possibilitat que no s’aprovessin els pressupostos de la Generalitat per al 2023, la qual cosa aturaria la seva entrada en vigor, estava prevista una clàusula que assegurava que es desplegaria aquest mes de gener per no ajornar més temps la posada en marxa d’iniciatives per fer front a l’impacte social, laboral i econòmic que tindrà a la comarca el tancament de les centrals, anunciat per a l’any 2029 i 2030, en el cas dels reactors d’Ascó, i per al 2034 en el cas de Vandellòs II. La proposta que s’ha portat ara al Parlament, però, ho condiciona a l’aprovació del pressupost català per al 2023.

Carim subratlla, a més, que la modificació proposada al Parlament és de lectura única i, per tant, no admet esmenes ni té en compte l’opinió dels pobles de la comarca, que tampoc han estat consultats a l’hora de fer-ne el redactat, com s’ha posat de manifest a la reunió d’alcaldes d’avui. Confia, però, que encara hi ha marge de negociació abans que es debati al Parlament la setmana vinent.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: