Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre aposta per la cooperació del sector agroalimentari com a revulsiu de l’economia

21 setembre 2022 · Noticies

Aviat farà dos anys que el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va impulsar el Pla de Reactivació Socioeconòmica, un document que posava èmfasi en la professionalització del sector agroalimentari com un dels factors claus per al futur de la comarca. Per aquest motiu, el Consell ha celebrat una sessió de treball en la qual s’han presentat casos d’èxit en la transformació de productes agroalimentaris. Els assistents han pogut conèixer el projecte La Carrella (Abella de la Conca), focalitzat en la producció i comercialització de derivats de l’ametlla; la societat Oli de la Vall d’Arbúcies, en el marc de Parc Natural del Montseny i Reserva de La Biosfera; i l’empresa Roscofruits (Alcarràs), que per diversificar la seva activitat productora de fruita, elabora snaks de xocolata i pomes. A la jornada hi han participat una quinzena de productors i productores de la Ribera, provinents d’onze empreses. “Amb la transformació dels productes agroalimentaris aportem un valor afegit, fem més rendibles les empreses i explotacions i creem ocupació de qualitat i l’allarguem en el temps”, ha explicat Gemma Carim en el seu parlament de benvinguda.

Els tres ponents han explicat la seva experiència, han detallat els seus canals de comercialització principals i han animat els assistents a treballar en projectes que impliquin la transformació del producte, crear aliments saludables, de qualitat i de proximitat. A més, han fet esment de la importància de diversificar i analitzar totes les parts dels productes, ja que sovint hi ha restes que es poden aprofitar en altres sectors.”Amb el rebuig de la closca de l’ametlla podem fer tint per a la roba o podem destinar-lo a biomassa”, ha comentat Cristina Cirera del projecte de Carrella.

Un cop acabada la ronda de presentacions, les empreses de la comarca han obert un torn de debat per fer aflorar idees. En els pròxims mesos s’organitzaran més taules participatives i es promouran entrevistes a professionals del sector per poder marxar una estratègia d’acompanyament per part de l’administració comarcal. L’acció sorgeix del Pla de Reactivació Socioeconòmica, i s’emmarca dins del programa Ribera d’Ebre VIVA, amb el suport del finançament del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de Suport al Desenvolupament Local. A la Ribera d’Ebre el teixit productiu del sector agroalimentari es divideix, principalment, en tres sectors estratègics pel volum d’empreses i ocupació que generen al territori. Aquests són: la fruita dolça, l’oli i el vi. Tanmateix, en un nombre més reduït, hi ha petites empreses que realitzen conserves, formatge, cervesa, mel, entre d’altres.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: