Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’escriptora Asunción Cesena guanya el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre 2022

25 agost 2022 · Noticies

Aquest dimecres a la nit la plaça 1 d’Octubre de Vinebre ha acollit el sopar literari del Premi Narrativa Ribera d’Ebre. El guardó, que enguany ha arribat a la quarantena edició, ha reconegut la novel·la La corona esquerdada de l’escriptora mataronina Asunción Cesena Caparrós. El jurat l’ha escollit entre els cinc originals que s’havien presentat a concurs. Es tracta d’un relat d’intriga que especula des de la ficció sobre el llinatge dels borbons i posa el focus en el naixement del rei emèrit Joan Carles I. L’autora, que no ha pogut ser presencialment a l’acte, ha fet arribar un text en el qual ha desitjat que “tan de bo la literatura en català, i el certamen de la Ribera d’Ebre n’és un bon exemple, aporti un granet de sorra per fer una societat millor i més justa”. El premi té una dotació de 3.000 euros i inclou la publicació de l’obra a la col·lecció Notes de Color de Cossetània Edicions. En el transcurs del sopar també s’ha presentat la novel·la Joana, del gironí Francesc Duch Casanova, guanyador l’any passat. Joana és una història que qüestiona les relacions de parella i aborda temes tabú com els vincles familiars i la maternitat.

L’acte, que s’ha celebrat amb la façana del palau renaixentista de Ca don Joan com a teló de fons, ha estat presidit per la consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge. Verge ha reconegut “el conjunt d’alcaldes i alcaldesses de Vinebre que han concebut aquest premi, que l’han tirat endavant i l’han mantingut, i que l’han convertit en un certamen important no només per al conjunt del Principat, sinó també de tots els territoris de parla catalana”. A més, ha recordat que en aquestes quaranta edicions del Premi han estat guardonades dotze dones, el 27,5% dels guanyadors i guanyadores: “Segurament és un percentatge que ha anat millorant els darrers anys, però cal reivindicar més presència d’autores i també personatges femenins a la literatura del nostre país, per explicar la vida des de perspectives, matisos i experiències que recullin la diversitat de la nostra societat“.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Vinebre ha repassat els quaranta anys d’història del Premi, ha agraït el treball de totes les persones que han controbuït a la seua consolidació i ha destacat “la bona acollida que va tenir el guardó des d’un bon principi”. A més, Carim ha fet seues les paraules de Josep Maria Pros, activista cultural local, i ha posat de relleu la importància del Premi “per la resistència de la llengua cultura catalana i el retrobament del variat origen per les obres presentades d’arreu dels Països Catalans”. Malgrat la pluja intermitent que en algun moment ha fet perillar la continuïtat del sopar, l’acte ha acabat amb un vídeo que recollia les intervencions d’alguns dels escriptors guardonats durant els quaranta anys d’història del certamen. Una actuació en directe del tercet Sunset Dreams ha posat la nota musical de tancament.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: