Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre celebra el 15è aniversari

14 juny 2022 · Noticies

Divendres passat, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) va commemorar el 15è aniversari. L’acte central va consistir en la projecció d’un videomàping. Creat per l’artista visual Ricardo Cançado per projectar a l’interior d’un dels dipòsits del centre, espai habitualment no accessible. A través de les imatges digitals —amb una presentació creativa i innovadora— els assistents van poder fer un repàs al passat, al present i al futur de l’ACRE.

En els parlaments va intervenir Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebr; el director de l’ACRE, Gerard Mercadé; Rubén Biarnés, regidor de Turisme, Comerç i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Móra d’Ebre; i de Sònia Hernández, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat. Carim posar èmfasi en “el valor cívic del gest dels ciutadans i institucions públiques i privades que han fet confiança en l’ACRE al llarg dels quinze anys de funcionament del centre”. Hernández va fer un repàs dels principals projectes que ha impulsat l’ACRE i que va explicar les línies estratègiques del Departament en matèria d’arxius i gestió de documents. Per la seva banda, el director de l’ACRE, Gerard Mercadé, va remarcar el seu agraïment a les persones, famílies, entitats, associacions i administracions públiques que han confiat en l’ACRE perquè gestioni els seus fons documentals, “gest amb el qual han permès que l’Arxiu aporti un valor afegit a aquest patrimoni documental i, alhora, que es posi a disposició de la ciutadania per tal que sigui reutilitzat”.

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre en xifres // L’Arxiu es va inaugurar el 24 d’abril de 2007. Està adscrit al Departament de Cultura i forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals. La seva gestió correspon, conjuntament, a l’Ajuntament de Móra d’Ebre i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. L’ACRE gestiona actualment 111 fons documentals, entre els quals trobem 13 dels 14 ajuntaments de la Ribera d’Ebre, a més de conjunts de titularitat privada molt rellevants, com per exemple els de l’escriptor Artur Bladé i Desumvila, el fons del periodista, investigador i activista cultural, d’Ascó, Carmel Biarnés, o entre altres conjunts de documents, el fons de nissaga dels Domènech-Martí, de Vinebre.

Mereixen una menció a part els fons fotogràfics, ja que l’Arxiu actualment en gestiona onze, entre els quals destaquen els de Carmel Biarnés, Enric Borràs, Àngel Mola, Joan Cuxart o Joan Deu. El conjunt d’aquests fons sumen gairebé 85.000 fotografies originals, moltes de les quals, conjuntament amb altres tipologies de documents, són accessibles al portal  Arxius en línia, del qual aquesta setmana s’ha publicat una nova versió, molt més moderna i adaptada a les noves necessitats dels usuaris actuals dels arxius.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: