Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Tret de sortida a Hydra, el primer congrés de la transició energètica

10 juny 2022 · Noticies

Aquest matí, Móra la Nova donat el tret de sortida d’Hydra, el primer congrés de la transició energètica a Tarragona, que se celebra avui i demà en aquesta població riberenca. Organitzat per l’Ajuntament de Móra la Nova, el Grup de Gestors Energètics i amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, aquest certamen té com a objectiu analitzar, debatre i donar eines per a la definició d’un nou model energètic a la demarcació de Tarragona. En un moment on la Ribera d’Ebre i altres comarques tarragonines necessiten una reconversió del model, Hydra abordarà les possibilitats de la transició energètica en clau de sostenibilitat, però també de competitivitat industrial per revitalitzar el conjunt del territori.

La demarcació de Tarragona és, actualment, responsable de més del 50% de la producció d’energia de Catalunya i la comarca de la Ribera d’Ebre tota sola, el 30%. És així com, la transició energètica es contempla com una oportunitat perquè hi hagi un equilibri territorial a Catalunya pel que fa a la producció d’energia. Parlar de la transició energètica porta a analitzar i replantejar el model energètic de tot el país. Aquest és, doncs, un debat clau a la Ribera d’Ebre pel pes que hi té el sector energètic, amb els dos reactors nuclears a Ascó i la central hidroelèctrica de l’embassament de Flix. “Sabem que els dos reactors nuclears d’Ascó tancaran a curt i mitjà termini. Per això, és un bon moment per promoure la transició energètica. Però volem que els projectes d’aquest àmbit no siguin només extractius, sinó que generin llocs de treballs a la comarca i, sobretot, que la seua implantació pugui ser participada pels ajuntaments i la ciutadania”, ha explicat la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, en la presentació del Congrés.

De fet, la transició energètica és un dels processos que aborda el Pla de Reactivació Socioeconòmica de la Ribera d’Ebre, presentat recentment, i que planteja els reptes de la comarca per promoure el desenvolupament en l’àmbit de la diversificació econòmica, l’agroalimentació, la digitalització, la transició energètica, la reindustrialització, el turisme i l’equilibri territorial, entre altres punts.

Analitzar, debatre i donar eines per definir un nou model energètic // La sessió d’aquest divendres al matí s’ha articulat al voltant d’una de les grans qüestions que cal resoldre: quin és el model energètic que Catalunya necessita? El debat s’ha tractat a partir de la descarbonització, la implementació de les energies renovables i la producció d’hidrogen. També s’ha abordat com optimitzar els recursos energètics en el sector industrial i agrícola. A la sessió de la tarda, s’ha abordat l’eficiència energètica en el comerç, la indústria i en l’àmbit domèstic, i també el paper essencial de la mobilitat en la definició del model de la transició energètica.

Demà dissabte s’oferiran una sèrie d’activitats de caràcter lúdic organitzades per l’Ajuntament de Móra la Nova, adreçades al públic general que permetran conèixer l’entorn natural i en definitiva la potencialitat del territori alhora que conscienciar a la ciutadania  siguin part activa amb el compromís mediambiental.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: