Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre aposta per la plantació de kiwis amb la voluntat de diversificar el sector agrícola

2 juny 2022 · Noticies

El programa Ribera d’Ebre Viva del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre fa anys que treballa conjuntament amb empreses, cooperatives, propietaris, sindicats i institucions per mantenir el dinamisme del sector agrícola de la comarca. Ara, després de dos anys d’estudis, s’han iniciat els treballs de plantació de kiwis, en el marc del projecte pilot promogut pel Consell i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per estudiar la viabilitat d’aquest cultiu a la zona. “Quan les institucions treballem de manera coordinada és molt fàcil que els projectes tirin endavant. I per això vull posar en relleu la feina que han fet el Consell Comarcal i el programa Ribera d’Ebre Viva en la diagnosi del sector”, ha explicat Elisenda Guillaumes, la directora general d’Agricultura i Ramaderia.

Aquest migdia, Elisenda Guillaumes, acompanyada del director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, la presiddenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, i tècnics de l’IRTA, han participat en els treballs de plantació de kiwis, en el marc del projecte pilot endegat per estudiar la viabilitat d’aquest cultiu a la zona. D’aquesta manera, es vol promoure la diversificació de cultius per fer front al virus de la Sharka, que els darrers anys ha originat danys molt greus als fruiters de pinyol.

Diverses varietats de kiwis // Els treballs de plantació duraran un parell de setmanes. Es plantegen com una prova pilot i s’han realitzat en quatre parcel·les del terme municipal de Benissanet que ocupen en unes tres hectàrees. Les dades obtingudes estaran a disposició de qui hi estigui interessat i el projecte busca posar les bases per a un futur cultiu industrial del kiwi a la comarca.

S’experimentarà amb diferents varietats de kiwi, amb variat valor de mercat però també amb diferent grau de dificultat de cultiu, i es provaran diverses estratègies d’ombreig, ja que aquesta fruita originàriament es cultiva en llocs ombrívols i amb una humitat mitjana-alta i de càrrega de matèria orgànica al sòl. El seguiment i acompanyament al sector es farà durant els pròxims cinc anys amb l’objectiu de treballar conjuntament en l’adaptació del cultiu i també d’implementar estratègies adequades al terreny. Els primers kiwis s’esperen per a l’any 2024.

Alternatives de cultius // La Ribera d’Ebre és una comarca clarament agrícola, on els cultius predominants són: l’ametlla, l’olivera i la vinya. Pel que fa a la fruita dolça, les principals espècies presents a la comarca són el cirerer i el presseguer. La possibilitat de diversificació és un factor molt important en qualsevol zona agrària, ja que fa que sigui més resilient en èpoques en què un determinat cultiu, per raons comercials o climàtiques, baixa la seva rendibilitat.

El kiwi pot ser una alternativa molt vàlida per diversificar els cultius habituals i evitar la incidència del virus de la Sharka que hi ha a la zona. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha dedicat molts esforços a la prevenció i lluita contra el virus de la Sharka. L’erradicació no ha estat possible a la Ribera d’Ebre, tot i l’important esforç realitzat, perquè es propaga amb molta facilitat. El Departament ha indemnitzat els agricultors per la destrucció obligatòria de plantacions amb un import total de 7,6 MEUR. A més de les indemnitzacions per arrencada, el Departament, des de l’any 2018, atorga ajuts a la diversificació de cultius a les parcel·les on s’ha obligat a arrencar i destruir plantacions de presseguers i nectariners afectats pel virus de la Sharka. Amb ka diversificació de cultius i amb un pla pilot com el del kiwi es pretén superar les dificultats generades per la crisis de la Sharka.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: