Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera acull una desena de professionals digitals per promoure el teletreball en l’àmbit rural

31 maig 2022 · Noticies

Aquest dilluns, nou professionals del sector digital s’han instal·lat a la Ribera d’Ebre per fer feina en remot durant una setmana. I és que la comarca ha estat un dels territoris escollits com a seus del ‘Catalunya Rural Hub’ 2022. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i la Mobile World Capital Barcelona en el marc de la iniciativa Barcelona Digital Talent, que té com a objectiu atraure professionals de l’àmbit digital a zones poc poblades de Catalunya per generar un impacte comercial i econòmic al territori. A més, vol combatre el despoblament, afavorir l’arrelament en entorns rurals aprofitant la possibilitat de teletreballar.

La Ribera d’Ebre acollirà dos grups d’unes deu persones aquesta setmana i, també, del 12 al 17 de juny. Els participants disposaran, gratuïtament, d’allotjament, d’un espai de coworking i d’un pla d’activitats que els permetrà conèixer l’entorn, les empreses i el teixit econòmic i social del territori, amb la voluntat d’establir relacions personals i professionals. Així, s’ha posat a disposició del programa l’espai de coworking del Consell Comarcal —el ‘CoEbreLab’ ubicat a Móra d’Ebre— amb connexió de fibra òptica de 300Mb. A més, s’ha programat una trobada entre els participants al projecte i els coworkers habituals de l’espai Zona Líquida de Riba-roja d’Ebre. “Aquesta iniciativa pot servir perquè molts professionals constatin que l’àmbit rural també té avantatges per desenvolupar-se laboralment. Sabem que les polítiques digitals són clau per a la descentralització del territori i de les formes de treball”, ha explicat Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital ha recordat que “el 14% de les ofertes de treball tecnològiques ja ofereixen la possibilitat de treballar 100% en remot”. “Això vol dir que el talent no cal que estigui concentrat en l’àmbit urbà i que la seva redistribució pot ajudar a fomentar les economies locals arreu del territori”, ha afegit.  Per la seva banda, Ricard Faura, cap del Servei d’Inclusió i Capacitació Digital de la Generalitat de Catalunya ha posat èmfasi en el lideratge de la Ribera d’Ebre “com a referent en la implementació del teletreball i el coworking en l’àmbit rural”. “Amb la celebració del ‘Catalunya Rural Hub’ volem constatar que és viable que professionals de les zones urbanes es puguin instal·lar aquí, perquè la comarca disposa de tota la infraestructura perquè sigui possible, ha explicat.

Noves oportunitats al territori // En aquesta edició del ‘Catalunya Rural Hub’ hi participaran una trenta professionals digitals que tindran la possibilitat de convertir-se en remote workers a la comarca de la Ribera d’Ebre i també la població de Tremp, al Pallars Jussà, on el programa es va desenvulpar la setmana passada. El ‘Catalunya Rural Hub’ va néixer l’any passat, amb una prova pilot amb vint professionals del sector digital que van estar residint i treballant en remot durant una setmana a La Vall d’en Bas (La Garrotxa). Els resultats del projecte van mostrar com la majoria asseguraven que el seu rendiment havia millorat i van destacar la qualitat de vida i el descobriment de noves oportunitats laborals al territori.

Pioners en cowotking i teletreball // La Ribera d’Ebre va ser una de les primeres comarques de Catalunya en participar del projecte de creació de la xarxa de telecentres l’any 2002. Amb els anys, la comarca ha esdevingut un referent en la implantació del treball a distància i el coworking rural. Gràcies a l’esforç dels ajuntaments i el Consell Comarcal, avui la comarca disposa de cinc espais coworking: Zona Líquida (Riba-roja d’Ebre), Espai Cowork i Teletreball (Flix), Espai (La Torre de l’Espanyol), CoEbreLab (Móra d’Ebre) i la Cooperativa (Miravet). Es tracta d’espais integrats a la xarxa d’espais de coworking de Cowocat_Rural, amb una quarantena de professionals que hi treballen de manera regular. Per tot plegat, la comarca ha estat escollida per formar part de la segona edició del ‘Catalunya Rural Hub’.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: