Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Els consells comarcals de les Terres de l’Ebre impulsen un pla de sostenibilitat turística amb una inversió de 6,3 milions d’euros

31 maig 2022 · Noticies

Els Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre, a través del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), impulsen un pla de sostenibilitat turística de la Reserva de la Biosfera. Un projecte que opta als fons europeus de recuperació Next Generation, concretament a la convocatòria extraordinària de plans de sostenibilitat turística en destinacions (2022-2024), amb una inversió global de 6,3 milions d’euros.

El projecte inclou un total de 22 actuacions que es centren en quatre eixos: transició verda i sostenible, millora de l’eficiència energètica, transició digital i competitivitat. “Aquest pla serà una eina de transformació territorial, una eina que ha de permetre aplicar un model de turisme sostenible en el marc de la Reserva de la Biosfera i convertir-se en paradigma de com el sector turístic és capaç d’exercir de palanca de canvi del territori”, ha explicat el president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) i del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, que avui juntament amb el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig; la presidenta del Consell de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim i la presidenta del Consell de la Terra Alta, Neus Sanromà, han presentat el pla.

Es tracta d’un pla que centra les actuacions en les zones rurals de les Terres de l’Ebre per tal de permetre que incrementen els beneficis derivats de les activitats recreatives i turístiques, que actualment es concentren més en les zones litorals. “Volem assolir un equilibri en el desenvolupament socioeconòmic del territori”, ha dit Faura. Així es desenvoluparan accions vinculades a la restauració i posada en valor d’ecosistemes fluvials i de ribera per fomentar-ne l’ús públic i turístic; a la millora dels itineraris naturals i la seua interconnexió per a la pràctica del cicloturisme i senderisme; a la implementació d’actuacions que potencien el caràcter singular del patrimoni cultural ebrenc i accions vinculades a l’estratègia digital de promoció del turisme de natura.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha explicat les actuacions que es duran a terme emmarcades en l’eix de transició verda i sostenible, que permetran la restauració d’hàbitats i entorns ecosistèmics; la gestió de l’ús públic d’espais naturals i la millora dels equipaments a la Reserva Natural de Sebes. “Volem avançar en l’àmbit del turisme sistenible, al voltant d’actius naturals i patrimonials, i volem fer-ho per a crear economia i desenvolumpament econòmic. Tenim molt producte turístic però és necessari ajuntar-lo en una oferta conjunta, una oferta que ha de permetre les comarques de l’interior avançar en turisme sostenible, ha afegit. En l’àmbit de la transició digital, el pla contempla expandir el festival de vídeo mapping EbreLumen al conjunt del territori, amb l’objectiu de dotar la Reserva de la Biosfera d’un nou producte turístic que permeti projectar el territori, internacionalitzar el festival i reduir l’estacionalitat turística.

Per la seva banda, el president del Consell del Montsià ha destacat la interconnexió i millora dels itineraris en bici de la Reserva de la Biosfera. En aquest sentit, es connectarà el Camí Natural Via Verda del Carrilet de la Cava amb el pont Penjant d’Amposta, es crearà un nou itinerari resseguint el traçat de l’Eurovelo (entre Amposta i Freginals) que s’unirà amb el Camí Natural de l’Ebre, es milloraran els túnels de la Via Verda de la Val de Zafán i s’instal·laran estacions de recàrrega i reparació de bicis. “Aprofitarem els Next Generation per dinamitzar les poblacions de l’interior de la comarca, per potenciar el cicloturisme”, ha assenyalat Roig.

També a la Via Verda de la Val de Zafán, el pla de sostenibilitat turística contempla la recuperació i reforma de les estacions de Bot i Horta de Sant Joan i la millora de la il·luminació nocturna, una actuació que generarà atractiu turístic, ja que incorporarà una proposta artística en relació temàtica amb cada indret (Horta amb Picasso, Bot amb el vi, Benifallet amb el riu, Xerta amb els cítrics, etc.).

“Les actuacions que durem a terme permetran enllaçar la Via Verda des de l’Aragó fins al Delta de l’Ebre, presentem un projecte transversal per potenciar el turisme a la Reserva de la Biosfera. La rehabilitació de les estacions ajudarà a donar a conèixer el producte local, a la creació de sinergies entre els diversos sectors econòmics i potenciar allò que ens representa”, ha apuntat Sanromà. La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta també ha destacat els ajuts indirectes que s’activaran per les empreses del sector turístic. “Podrem intervenir als espais naturals que voregen l’Ebre, unint camins per practicar el senderisme i el cicloturisme que ens apropen a rutes naturals i arquitectònic: castells carlins i templers, assentaments ibers i romans, els espais de la batalla de l’Ebre”, ha afegit Carim.

Finalment, les intervencions seleccionades s’han prioritzat de manera participada i consensuada entre els diferents agents locals i deriven dels plans estratègics locals d’àmbit comarcal (Ribera d’Ebre Viva, Terra Alta +, Baix Ebre Avant i els plans de reactivació socioeconòmica postcovid) i supracomarcal (pla d’acció de la Reserva de la Biosfera i projecte 7 Comarques). “Presentem als Next Generation un pla que ha estat participatiu i consensuat entre agents públics i privats del territori”, ha conclòs el president del COPATE.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: