Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La implantació del porta a porta dispara els índexs de reciclatge a Flix

19 maig 2022 · Noticies

Aquest mes de febrer, l’Ajuntament de Flix i el Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i el Priorat, van posar en marxa el nou servei de recollida de la brossa porta a porta, amb l’objectiu de fomentar el reciclatge i promoure la neteja de l’espai públic. A Flix, només quatre mesos després, els resultats són molt positius: l’índex de reciclatge ha passat del 40% a gairebé el 90%. L’increment s’ha fet notar sobretot en els residus orgànics que al gener representaven un 13% i ara 64%. També s’ha gairebé doblat el reciclatge d’envasos (ha passat del 7% al 12%). En conseqüència, s’ha reduït dràsticament la quantitat de brossa de rebuig genèric (ha passat del 64% al 10%). Flix és el municipi més gran de les Terres de l’Ebre que ha implantat aquest sistema.

“Partíem d’una situació molt discreta pel que fa a reciclatge i calia plantejar un canvi radical si volíem aconseguir resultats que fessin sostenible ambiental i econòmicament la recollida al nostre poble. Estem molt satisfets de la implicació de la població en els èxits del nou model. Ara el repte és mantenir aquests nivells”, ha explicat l’alcalde de Flix, Francesc Barbero. Per la seva part, la presidenta del Consorci, Gemma Carim, ha volgut felicitar a l’ajuntament de Flix “per ser valents i impulsar el porta a porta” i sobretot ha donat l’enhorabona “als veïns i les veïnes pels bons resultat que estan aconseguint”. “El reciclatge i la sostenibilitat no són només una qüestió de costos, són una qüestió de futur”, ha afegit.

La recollida de cada fracció de residus a domicili ha suposat la retirada dels contenidors de la via pública, a excepció dels de vidre, ja que pel tipus de producte continua sent més eficient el sistema tradicional. A més, Flix disposa ja d’una àrea d’emergència amb identificació amb codi QR que permet a la ciutadania —i especialment, a les persones que viuen en nuclis disseminats o que venen només els cap de setmana— disposar d’un espai controlat on dipositar selectivament els seus residus. Aquesta és una de les innovacions que el Consorci de Residus està implementant als municipis, per donar resposta a noves necessitats que pugui generar el porta a porta. Finalment, Vera Llombart, regidora de Reciclatge i Reutilització a l’Ajuntament de Flix, ha afegit que “aviat la recollida porta a porta s’implantarà també al polígon”. “A més, els mesos vinents es posarà en marxa una deixalleria mòbil i, a la vegada, s’està treballant en el projecte d’una nova deixalleria fixa fora de la ubicació de l’actual”, ha conclòs.

Un canvi de model //  Des del setembre passat, el Consorci per a la Gestió de Residus Municipals de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i el Priorat ha implementat el nou contracte en les quaranta-sis poblacions que en formen part, amb una progressiva expansió del sistema porta a porta. I és que davant l’increment exponencial dels costos de tractament a causa de l’augment dels cànons impositius, l’aposta estratègica per aquesta nova etapa prioritza incentivar la recollida selectiva i reduir la generació de la fracció rebuig. El nou servei de recollida també a Móra la Nova amb excel·lents resultats. A més, aquest mes de juny el Consorci aplicarà canvis a Falset i Capçanes i començarà les implementacions del servei a Garcia, La Torre de l’Espanyol, Marçà i Corbera d’Ebre. Durant les pròximes setmanes es posaran en marxa els nous serveis associats, com un servei de deixalleria mòbil amb educador ambiental que donarà servei als municipis, o l’entrada en funcionament de nous vehicles, caixes, contenidors i altres inversions incloses al nou contracte.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: