Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Arxiu de la Ribera d’Ebre presenta l’exposició ‘Enric Borràs (1931-2018), el batec de Móra d’Ebre en imatges’

6 maig 2022 · Noticies

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) acull l’exposició Enric Borràs Cot (1931-2018), el batec de Móra d’Ebre en imatges, que es podrà veure tot el mes de maig al vestíbul de l’ACRE (C. Antoni Gaudí, 23, de Móra d’Ebre). A través de set plafons de gran format, fa un recorregut per l’obra d’aquest fotògraf amateur morenc i, alhora, permet resseguir el batec social i humà de la capital de la Ribera entre finals dels anys seixanta i mitjans dels anys vuitanta del segle passat.

Enric Borràs Cot, va exercir professionalment com a director de l’Oficina de l’Institut Nacional de Previsió (INP) de Móra d’Ebre durant bona part de la seva vida i va tenir altres aficions, entre les quals ocupà un paper destacat la fotografia. El seu fons fotogràfic, format per 3.258 fotografies, va ser cedit per la seva família al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a finals de l’any 2019, per tal que fos gestionat per l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE).


Autoretrat d’Enric Borràs i Cot

La trajectòria com a fotògraf d’Enric Borràs va estar marcada, en bona mesura, per la seva pertinença a l’Agrupació de Fotografia i Cinema de Móra d’Ebre (AFIC), entitat fundada a finals dels anys seixanta del segle passat, que tingué per objectiu promocionar les produccions cinematogràfiques i fotogràfiques d’un nodrit grup de morencs aficionats a aquestes disciplines. Des de l’AFIC es va promoure la participació dels seus integrants en concursos d’àmbit català i, alhora, van impulsar certàmens de fotografia i cinema. Entre els seus membres, pel que fa al camp de la fotografia, trobem  —a més del propi Enric Borràs—, a Àngel Mola, Desiderio Falcó, Òscar Gurrera , Jordà Bassa, Joan Vilalta o, entre altres, a Ramon Calanda.


Pont d’Arcades entre Móra d’Ebre i Móra la Nova

L’obra d’Enric Borràs Cot es divideix en diversos àmbits temàtics. Hi trobem les instantànies amb orientació artística, que són les que Borràs presentava a concursos. També hi destaquen un bon gruix de fotografies sobre esdeveniments socials, com ara actes culturals o festes religioses i populars. Finalment, al seu fons també inclou un volum important d’instantànies familiars. Cal posar en relleu que el visitant de l’exposició hi trobarà recursos complementaris, atès que els plafons incorporen codis QR que permeten accedir a fotografies en línia relacionades amb els àmbits temàtics de la mostra i també podrà veure un audiovisual amb fragments de pel·lícules capturades per Enric Borràs.

La inauguració, que es va celebrar el passat divendres en el marc dels actes de la Primavera Cultural de Móra d’Ebre, va comptar amb l’assistència del Sr. Sixte Melchor, primer tinent alcalde i del Sr. Rubén Biarnés, regidor de turisme, comerç i Promoció Econòmica, i amb els parlaments de la Sra. Cinta Agné, consellera comarcal de Cultura del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre; de la Sra. Victòria Almuni, directora dels serveis territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre; de la Sra. Imma Borràs, filla del fotògraf i de Gerard Mercadé, director de l’ACRE.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: