Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Seguretat Social reafirma el tancament de l’Oficina d’Atenció i Informació de Móra d’Ebre

28 abril 2022 · Noticies

Aprofitant el ple d’abril del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre d’aquest dimecres a la tarda, Gemma Carim, presidenta de l’ens comarcal, ha donat compte de la reunió mantinguda el passat 8 d’abril a Tarragona amb Mònica Herranz, directora provincial de l’Institut Nacional de la Seguretat Social. “L’Institut Nacional de la Seguretat Social ha descartat la reobertura de l’oficina d’atenció i informació de Móra d’Ebre, tancada des de fa més de dos anys”, ha anunicat Carim. El servei, que atenia els ciutadans de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, va tancar per la pandèmia i arran de la jubilació d’un dels dos treballadors, una plaça que ara l’Institut de la Seguretat Social no preveu cobrir. Des de llavors, els ciutadans han hagut desplaçar-se presencialment a Reus o Tortosa, o fer els tràmits via telemàtica, amb les consegüents dificultats que genera a la franja de persones no habituades a l’ús de les tecnologies.

Gemma Carim, juntament amb Xavier Gràcia, president del Consell Comarcal del Priorat (i en representació de les tres comarques afectades pel tancament) es van reunir amb Mònica Herranz i amb el subdelegat del Govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté. “La trobada s’havia programat per intentar resoldre aquesta problemàtica i esperàvem poder negociar un contracte-promgrama per a la represa del servei. En realitat, però, ens hem trobat amb una proposta que aboca al tancament del servei”, ha explicat Carim. “L’Institut Nacional de la Seguretat Social es desentén a la reobertura de l’oficina i pretén que el Consell Comarcal posi personal, una oficina física i assumeixi el servei, sense cap tipus de contraprestació econòmica. És un insult i un menypreu a la nostra institució i al territiori. El govern espanyol renuncia a la seua obligació de donar servei a les zones rurals i és un menysteniment absolut cap a la gent de l’Ebre. Aquesta és la manera com volen combatre el despoblament?”, ha afegit.

Com a alternativa l’Institut Nacional de la Seguretat Social ha proposat d’oferir formació i assessorament específic  als tècnics comarcals per a l’ús del registre electrònic i del portal web de la Seguretat Social. I també posa a disposició del consell una bústia corporativa par a la resolució d’incidències. “Tot això a cost zero. Ens sembla una solució insultant i encara més després que José Luis Escrivá, Ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, es comprometés a reobrir l’oficina avalat per una votació de tots els grups al Senat”, ha recordat Carim.

Els propers dies, s’intentarà articular un front institucional amb els diversos ens locals del territori per exigir una solució al tacament. A la vegada, Carim ha mostrat la seua preocupació pel perill que altres organismes estatals, com per exemple l’oficina de l’INEM, segueixin els mateixos passos.

Beques menjador // El ple d’abril del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha aprovat  les bases d’ajuts econòmics de menjador escolar a les famílies de l’alumnat d’escolarització obligatòria que no tenen dret a la gratuïtat d’aquest servei. El curs escolar 20/21, el Consell ba registrar 148 sol·licituds de les quals 129 van ser aprovades i 19 denegades. D’entres les aprovades, a 83 se’ls hi va concedir el 70% de l’ajut i 46 el 100%. Pel que fa al curs actual, s’han registrat 162 sol·licituds de les quals 136 han estat aprovades i 26 denegades. Entre les aprovades 108 se’ls hi ha concedit el 70% de l’ajut i 28 el 100%.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: