Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Ebre Lumen torna per convertir la Ribera d’Ebre en un pol artístic i d’atracció turística

20 abril 2022 · Noticies

Per segon any consecutiu, la Ribera d’Ebre vol esdevenir uns dels referents a Catalunya en l’art de videomapping. Per això, del 22 d’abril al 3 de juny, dotze pobles de la comarca acolliran la segona edició de l’Ebre Lumen, festival audiovisual de primavera especialitzat en la tècnica del mapping, que consisteix a projectar imatges amb música sobre superfícies reals, generalment inanimades. “Es tracta d’un treball conjunt impulsat pel Consell Comarcal, però amb la implicació d’altres administracions i que es planteja com una activitat cultural innovadora, que dinamitzarà el turisme a la Ribera d’Ebre un cop acabada la Setmana Santa i fins a l’estiu. Volem superar els 1.500 espectadors que fa un any van passar pel festival”, ha explicat Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal.

De fet, l’ús del videomapping com a reclam turístic —especialment en patrimoni material com són edificis arquitectònics— ja ha estat força utilitzat tant a Catalunya com a l’Estat espanyol. La singularitat d’Ebre Lumen, però, recau en el fet que les projeccions es fan sobre el patrimoni natural i arquitectònic fluvial lligat al riu Ebre. En aquesta segona edició es projectaran dos videomappings per setmana —un en divendres i l’altre en dissabte, sempre a les 22 h— en espais naturals singulars de les poblacions d’Ascó, Flix, Garcia, Ginestar, la Serra d’Almos, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Miravet, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol i Vinebre. S’hi podran veure obres de creatius visuals professionals de Catalunya, l’Estat Espanyol i també de països com Brasil, Colòmbia o Itàlia. El festival compta amb la direcció artística de Ricardo Cançado i la participació d’autors com Rafael Cançado, Bruno Lima, Chema Siscar, Marcello Nardone, Daniel Morales, Vini Fabretti i Vinicius Luz.

El retorn a la normalitat // “L’any passat, les limitacions d’aforament i el compliment del confinament comarcal per a la prevenció de la pandèmia van condicionar la celebració de la primera edició del festival. Una bona part del públic potencial es va quedar sense poder veure les projeccions i per això enguany repetim els mateixos videomappings i les mateixes localitzacions”, ha afegit Carim. Com a novetat, en l’edició 2022 s’ha previst que a partir de les 21h els ajuntaments puguin instal·lar una zona de street food propera a l’espai de projecció, amb menjar ràpid, música ambient i la venda de productes Km0, entre altres propostes.

D’altra banda, Ebre Lumen també aposta per explorar les possibilitats del videomapping, amb la promoció de noves narratives, la innovació i la formació en arts audiovisuals. “Durant tres caps de setmana de març, l’Escola per l’Art i la Cultura de la Diputació de Tarragona va organitzar a Miravet un curs de videomapping artístic bàsic, amb la voluntat de promoure el talent local en aquest àmbit”, ha comentat Albert Pujol, membre del comissariat del festival. “La nostra voluntat és teixir sinergies i consolidar les col·laboracions amb altres escoles, amb el centre d’art Lo Pati, el Festival Eufònic, el Festival A cel obert o el nou Col·lectiu Cultura de les Terres de l’Ebre”, ha afegit.

Ebre Lumen es desenvolupa en el marc del programa Ribera d’Ebre, camí de sirga camí de riu cofinançat pel Pla de Foment Territorial de Turisme de Catalunya i pel programa FEDER Catalunya. També compta amb la col·laboració de l’Institut Per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. Tota la informació de projeccions i activitats complementàries es pot consultar al web http://ebrelumen.riberaebre.org

Programa de projeccions Ebre Lumen 2022:

Consell Comarcal: divendres 22 d’abril – Inauguració del festival EbreLumen
Miravet: dissabte 23 d’abril – Zona de l’Arenal
Vinebre: divendres 29 d’abril – Embarcador del riu
La Serra d’Almos: Dissabte 30 d’abril – Pont de Tartacó
Riba-roja: divendres 6 de maig – Zona mirador de la Pena
Flix: dissabte 7 de maig – Passeig de l’Ebre
Móra la Nova: divendres 13 de maig – Embarcador del riu
Móra d’Ebre: dissabte 14 de maig- Illa de Saurí
Tivissa: divendres 20 de maig – Rocam del carrer Collet
La Torre de l’Espanyol: dissabte 21 de maig – Centre d’atenció Els Masons
Ginestar: divendres 27 de maig – Inici Camí del riu
Ascó: dissabte 28 de maig – Aparcament d’autocaravanes
Garcia: divendres 3 de juny – Pas de barca

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: