Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Ribera d’Ebre present al Mobile World Congress per experimentar amb la telemedicina i el 5G 

3 març 2022 · Noticies

El desplegament de la teconologia 5G a la comarca de la Ribera d’Ebre comença a donar els seus fruits. Aquesta setmana, l’empresa de telecomuniacios japonesa Fujitsu i l’Àrea 5G Terres de l’Ebre han mostrat com es pot treballar en la implementació de la xarxa 5G privada empresarial per a impulsar la telemedicina en entorns rurals. L’acció ha estat possible gràcies al Departament de Polítiques Digitrals, a la Fundació I2Cat i la Funfació Mobile World Congress.

Amb aquest objectiu, l’estand de la multinacional al Mobile World Congress (MWC) de Barcelona —que avui tanca portes— ha connectat telemàticament amb la nau equipada amb tecnologia 5G que el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre té en propietat al Polígon del Molló, ehtre Móra la Nova i Tivissa. En col·laboració amb la Nova Mútua Sanitària i la plataforma Claud-ia, l’empresa tecnològica ha mostrat com es poden prestar serveis de salut digital mitjançant connexions en remot amb espais allunyats dels nuclis urbans.

Durant la prova s’ha simulat l’atenció a un pacient ubicat les instal·lacions del Polígin del Molló per monitoraritzar les seves constants vitals a través de dispositius electrònics com termòmetres, bàscules o tensiòmetres. Una vegada registrades les dades, s’han enviat a l’estand de Fujitsu a la MWC, a Barcelona, per a la seva revisió en remot per part d’una professional de la sanitat. També s’ha realitzat una videotrucada per al seguiment del l’estat de salut del ‘pacient’. Tot plegat s’ha fet amb una xarxa que aconsegueix els 20 Gbps de velocitat i garanteix el cent per cent de la connexió, reduint la latència fins a l’ordre de mil·lisegons i aplicable a diferents àmbits en els quals aquesta xarxa pot ser una solució clau per atendre espais allunyats dels grans nuclis urbans.

“Ha estat un gran dia per a la nostra comarca. Hem pogut veure casos concrets d’aplicacions de la teconologia 5G en l’àmbit rural i ens augura un futur esperançador per al CoEbre Lab i l’Àrea 5G Terres de l’Ebre”, ha expicat Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. L’Àrea 5G Terres de l’Ebre és una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, amb el suport de Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT i el lideratge local del Consell Comarcal.

Una comarca referent // Gemma Carim ha visitat el MWC acompanyada de Francesc Moliné, alclade de Mora la Nova, del regidor de serveis Jesús Álvarez, i d’Albert Pujol, tècnic de l’àrea TIC del Consell Comarcal. I és que a més de l’experimentació en la telemedicina el congrés tecnologic també ha servit per presentar el projecte de telemetria 5G dels comptadors d’aigua potable per a usos socials. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Móra la Nova amb Aigües de Catalunya, que posa en valor l’atenció a la gent gran i l’eficiència de la xarxa. A través d’aquest sistema es poden parametritzar els consums d’aigua en domicilis amb persones grans i alertar els serveis socials en cas que s’hi registrin alteracions. El projecte situa Móra la Nova com un cas d’ús real de la teconologia 5G referent a tot l’Estat.

A més, al MWC també s’ha presentat el projecte de laboratori tecnològic de l’empresa Ebredrone per a provar la tecnologia 5G vinculada al manteniment i control de l’estat dels torres d’aerogeneradors amb drons. El sistema s’està desenvolupant a la nau del Molló. “Estem convertint la Ribera d’Ebre en un gran espai d’experimentració al voltant de la teconologia 5G. Gràcies polítiques digitals de la Generalitat, I2Cat i Mobile per acompanyar-nos i fer-nos confiança”, ha explicat Gemma Carim.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: